Stress: onderzoek met een knipoog
Stress. We hebben het bijna allemaal. Maar waardoor? Krijgen we het van schoonmoeder of partner? Van de eerste dag waarop we ons in badkleding moeten vertonen? Of juist van een belangrijke presentatie op het werk? Hoe leven we onze stress uit? Woelen in bed 's nachts, of overdag snauwend op onze omgeving afreageren? En wat helpt er nou echt tegen stress? VSM Vitango deed onderzoek. Met verrassende resultaten. Een tipje van de sluier: we grijpen niet zomaar een pil, maar luisteren een muziekje.
Stress. Iedereen heeft er mee te maken. Maar: wat of wie geeft ons stress? Rond die intrigerende vraag, deed VSM Vitango onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.
Het ligt aan jou!
Het zal niet echt een verrassing zijn. Bijna een kwart (23%) van de respondenten zegt wel stress te hebben vanwege anderen, maar niet vanwege zichzelf. Wie zijn die anderen dan? Jonge mannen - hoe stereotiep - noemen als eerste de schoonmoeder. Deze krijgt dus de eerste plaats in de top van meest stressvolle factoren in je omgeving. Maar schoonmoederlief (?) krijgt al heel snel gezelschap van degenen die de plekken na haar innemen. Achtereenvolgens komen de baas, broer/zus en vader in de 'stressfactoren-top' terecht. Apart feit is dat jonge vrouwen zeggen dat ze vooral stress ondervinden door de eigen moeder. Wie nog ergens leert of studeert, noemt vervolgens de lerares van die studie. Maar op de plek daarna komt... de eigen partner.
Examens, presentaties.. en eerste-badpakkendag
Onder de stressvolle situaties, krijgen situaties rondom werk en studie een hoge vermelding van de ondervraagde Nederlanders. Met name ontstaat er stress bij een belangrijke presentatie (6,1), bij een examen (5,9) of bij een sollicitatie (5,9). Alle verhalen in de media ten spijt, schijnt de eerste stranddag waarop je je in badkleding 'moet' vertonen helemaal niet zo'n struikelblok. Maar een 3,3 scoort dit veronderstelde stressmoment op de stressladder. Wellicht stresst de omgeving die zich zo vaak op forums laat horen, plaatsvervangend over bierbuik en puilend achterwerk? En nu we toch in vakantiesfeer zijn: wij Nederlanders lijden nauwelijks of niet aan inpakstress. ‘Op vakantie gaan’ komt wel hoger te staan dan die badpak- of zwembroekdag, maar met een 4,3 blijft het een weinig stressrijk gebeuren.
Woelen en nagelbijten
VSM Vitango wilde ook nog even weten waarin we onze stress uitleven. Dat blijkt vooral te gebeuren via ’s nachts wakker liggen (32%). Nachtelijke woelers en draaiers zijn vooral vrouwen: zij scoren 39%, en dat is heel wat meer dan de 25% die bij de mannen te turven valt. Maar, wat doen we nog meer om de stress een uitlaatklep te geven? Pas heel ver na het wakkerliggen komt nagelbijten (10%). Daarop volgt het afreageren op de omgeving, via kortaf worden (9%). Als we de resultaten mogen geloven, zijn we dus een sociaal volk, stress of niet. Hekkensluiters zijn stressgedragingen als 'wiebelen op de stoel', 'kloppen op de tafel' en 'spelen met/kauwen op een pen'.
Hoe kom je af van je stress?
Het goede nieuws is, dat er heel wat oplossingen zijn om stress te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. En minstens zo goed nieuws is, dat we niet graag naar de 'pillen' grijpen om stress te onderdrukken. 20% van de ondervraagden zegt muziek en dan met name radio te luisteren om stress te verminderen. Vooral vrouwen doen dat veel; bij hen scoort deze oplossing 22%, en dat is voor de mannen 17%. Ook jongeren luisteren vaker naar muziek dan ouderen om te 'ontstressen.' (18-24 jaar 27%; 65+ jaar 12%). Een andere goede methode om stress te verminderen, is sporten (12%). Die methode komt wel opvallend ver achter het luisteren van muziek, dus prefereren we misschien luieren boven inspanning? Wanneer je jezelf wilt ondersteunen met een hulpmiddeltje, kun je een specifiek natuurlijk product tegen stress proberen. Vitango van VSM is daar een voorbeeld van. Vitango is een traditioneel kruidengeneesmiddel. Het vergroot de energie en weerstand tegen stress. Toch belooft VSM dat je alert en scherp blijft, zodat activiteit en productiviteit op peil blijven.
Opvallende feiten over stress
- Nederland vindt Emiel Ratelband (15%) en Louis van Gaal (13%) de meest gestreste BN’ers
- 10% van de jongeren (18-24 jaar) geeft aan dat ze stress krijgt van de leraar/ lerares
- Stressgevoeligheid lijkt met de jaren af te nemen. Met name 55+ers lijken minder gevoelig voor stress: tot 55 jaar ervaart 20% geen stress, onder 50+ is dit maar liefst 45%
- Ruim een kwart (28%) van de Nederlanders ondervindt geen stress; mannen zijn minder stressgevoelig dan vrouwen (39% tegenover 51%)
- 20% van de mensen luistert voor ontspanning naar de radio, en dat is dus de meest gebruikte methode om van stress af te komen
Het onderzoek: wie en wat?
Het hierboven beschreven onderzoek werd in opdracht van VSM Vitango uitgevoerd onder 1010 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief geselecteerd voor geslacht en leeftijd. Het onderzoek werd uitgevoerd door Mediaxplain* Research. Mediaxplain* werkt uitsluitend met gecertificeerde (internationale) onderzoek- en veldwerkbureaus die zich committeren aan Esomar richtlijnen en zijn aangesloten bij de Nederlandse Marktonderzoeksassociatie (MOA). Dit borgt de garantie voor onafhankelijkheid en kwaliteit van de dataverzameling.