Gezondheid: Bewust onbewust bewegen

Gezondheid: Bewust onbewust bewegen Is bewegen, wat toch zo belangrijk voor ons is, een onbewust traject? Voor een groot gedeelte wel. Want willen we iets pakken of wegleggen, dan bewegen we. Of het nu de armen, de romp of de benen zijn. Eigenlijk zijn we de hele dag in beweging. En omdat bewegen zo belangrijk is zouden we dat nog wel iets kunnen activeren om aan voldoende beweging te komen.

Bewegen

Ons lichaam heeft beweging nodig en daarvoor hoef je geen sporter te zijn, maar als je iets even niet gebruikt, wordt het stram, stroef en kan verval geraken. Je zorgt er dus voor dat het allemaal in beweging blijft. Dit geldt zowel voor levende wezens als voor materialen. Tot zover niets vreemds.
Maar gezien onze welvaartsmaatschappij zijn er zoveel mensen die meer in het lichaam stoppen aan voedingsmiddelen, dan het nodig heeft om alles draaiende te houden. Behalve het gegeven dat mensen dan dikker worden, heeft het verder als nadelige consequentie dat het de organen zwaarder belast. Dat heeft dan ook weer een negatief effect op het bewegen, want dat gaat allemaal net iets lastiger. Zo kan de vicieuze cirkel rond zijn en gaan mensen steeds minder bewegen.

Gelukkig zeggen cijfers dat het in Nederland nog redelijk is met 69% van de mensen die voldoende beweging krijgt. Maar als we de Amerikanen achterna gaan, en dat is nogal eens het geval, dan hebben we zometeen echt een probleem. Want daar neemt minder dan de helft van de bevolking voldoende beweging.

Het belangrijke half uur per dag!

Inmiddels zijn we allemaal doordrongen van het feit dat bewegen goed voor ons is en we minimaal dat half uur per dag moeten bewegen, om het lichaam in conditie te houden. Maar voor degene die dat doen, pakt een groot gedeelte aan het eind van de dag of de avond even een half uur (of meer) de sportschool mee. Strikt genomen is dit absoluut niet verkeerd, maar er zijn onderzoekscijfers die beweren dat door de dag heen bewegen beter is.
Voor degene die op het werk zijn of drukke moeders/huisvrouwen zal het excuus zijn dat dit niet kan. Als je echter allerlei reguliere bewegingen meeneemt, kan er ook op kantoor, in huis of in de fabriek meer aan beweging gedaan worden dan we denken. Bovendien is dit beweging die er ook echt toe doet. Een aantal voorbeelden welke relevant zijn:
  • Neem regelmatig de trap thuis en als je op het werk de keuze tussen lift en trap hebt, neem dan ook daar de trap.
  • Als je niet per se met de auto naar het werk hoeft neem dan de fiets of het openbaar vervoer, maar stap iets eerder uit.
  • Even een boodschapje op het werk of thuis halen, laat de auto staan en neem de fiets of ga lopen.
  • Ga tussen de middag even lopen na de lunch. Thuis kan je eventueel met de hond gaan lopen en op je werk zijn er wellicht collega’s die mee willen gaan lopen. Is behalve voor lichaam ook goed voor de geest en gezellig.
  • Op het werk moet er ook zo nu en dan drinken gehaald worden, neem dit regelmatig voor je rekening.
  • Als je thuis bezig bent met iets zittends (werk of iets anders) sta dan af en toe op om wat te gaan drinken, het vuilnis weg te gooien de post op te halen of stap de tuin in of het balkon op. (Dit is ook goed voor de geest).

Als je in de fabriek veel loopt of met het huishouden bezig bent, beweeg je natuurlijk ook optimaal. Meestal gaat het fout bij degene die overdag relatief weinig bewegen (om wat voor reden dan ook).

Activeren

Je kunt jezelf natuurlijk ook nog iets meer motiveren door aan je bewegingen iets te koppelen. Bijvoorbeeld een doel en een doel kan zijn dat je verdeeld over de dag 10 actieve momenten hebt en dat probeer je op te schroeven. Niet geforceerd, bovendien gaat dit mogelijk ten kosten van je werk, maar als er natuurlijke momenten zijn, kan jij ze aangrijpen.
Voor veel mensen is geld belangrijk en je kunt een potje neerzetten dat er voor ieder actief moment bijvoorbeeld 50 eurocent of 1 euro in een potje gaat. Eind van de maand is dat potje voor jou of aan iets speciaals te besteden. Of draai het om en ieder niet genomen moment doe je geld in een potje. Dat geld is aan het eind van de maand voor iemand anders. Misschien een goed doel, doe je er nog iets goeds mee.

Tenslotte kan je altijd nog kijken of je het jezelf gemakkelijker kunt maken, met betere schoenen voor de trap of de wandeling. De fiets die niet ergens achter vandaan gehaald moet worden, maar altijd vooraan staat en dus direct voor een boodschapje gepakt kan worden. Zo zijn er allerlei zaken die helpen in het proces. Maar het staat of valt met of je er echt voor wilt gaan. Wat houdt je tegen? Dat vuilnis moet toch weggegooid worden, die boodschappen moeten gedaan worden en die benen kunnen misschien nog wel sneller dan die lift bij je collega op de andere etage komen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Geheugen: Beter onthouden door meer bewegenGeheugen: Beter onthouden door meer bewegenJe geheugen verbeteren door bewegen: het klinkt misschien gek, maar het blijkt dat regelmatige inspanning helpt om beter…
Lopen als workout: hoe bouw je conditie op met wandelen?Lopen als workout en om je conditie op te bouwen. Het lijkt zo gemakkelijk. Maar bouw je ook daadwerkelijk conditie op m…

Yoga ontwaak oefeningenYoga ontwaak oefeningenTja, ontwaken doen we graag iedere dag opnieuw, althans de meeste mensen. Maar soms kan yoga daar een bijdrage aan lever…
Stress: onderzoek met een knipoogStress: onderzoek met een knipoogStress. We hebben het bijna allemaal. Maar waardoor? Krijgen we het van schoonmoeder of partner? Van de eerste dag waaro…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.