Yoga ontwaak oefeningen

Yoga ontwaak oefeningen Tja, ontwaken doen we graag iedere dag opnieuw, althans de meeste mensen. Maar soms kan yoga daar een bijdrage aan leveren. Een bijdrage in die zin dat we behalve de ogen weer open doen, ook lekker fit de dag weer beginnen. Enkele yoga oefeningen die hier speciaal op gericht zijn, kunnen je hierbij helpen.

Algemeen

Probeer de oefeningen altijd eerst uit, je moet je er goed bij gaan voelen en pas als de oefeningen goed voelen ga je ze uitbouwen in aantal. Uiteraard moet je een gecompliceerde houding wel even tijd geven om aan te wennen.

De berg

Ga met je voeten op heupbreedte uit elkaar staan, met de hielen lichtjes naar buiten gedraaid. Strek je armen voor je uit en strengel de vingers in elkaar. Met de handpalmen naar buiten gericht. Adem nu goed in. Zodra je uitademt strek je je armen boven je hoofd en zet je je voeten stevig op de grond. Het voelt wellicht vreemd, want je maakt gevoelsmatig een tegengestelde rekking. Maar je krijgt hierdoor meer plaats rondom je middel. Concentreer je nu op je ademhaling terwijl je je zachtjes in de houding uitrekt. Deze rekking zo’n minuut vasthouden en laat dan de armen rustig zaken en laat je langst je lichaam hangen.

De driehoek

De driehoek bestaat uit verschillende driehoeken en dit is er een van. Deze niet doen als je last van hoge bloeddruk hebt of pijn in de onderrug.

Ga met de voeten wij uit elkaar staan, met de tenen naar voren wijzend. Zet je voeten stevig op de grond, leg je handen achter je op je rug en strengel de vingers in elkaar met de handpalmen naar boven wijzend. Adem nu goed in en bij de uitademing buig je langzaam naar voren met een ontspannen wervelkolom. Blijf buigen terwijl je de armen over je hoofd heft. Concentreer je goed op de ademhaling en houd de houding zo’n minuut vast. Keer langzaam terug naar de staande stand en laat de armen rustig zakken.

De hond

De oefeningen vermijden bij een hoge bloeddruk.

Ga op je handen en knieën zitten, zet je handen in een lijn met je schouders en zet je knieën op heupbreedte uit elkaar. Adem goed in en tijdens het uitademen breng je je gewicht op je tenen en hef je knieën een stukje op. Duw tegelijkertijd je stuitje schuin omhoog (naar achter) en druk de hielen richting de vloer. Maak de benen zo lang mogelijk en ontspan het gezicht en de nek. Houdt deze houding zo’n minuut aan en ga dan terug naar de oorspronkelijke houding op handen en knieën.

De staande vis

Ga met de voeten op heupbreedte uit elkaar staan en draai de hielen licht naar buiten. Strengel de vingers achter de rug in elkaar met de handpalmen naar boven gericht. Adem goed in en bij de uitademing hef je voorzichtig het midden van de borstkas omhoog en opent de schouders naar achter (ja armen gestrekt naar beneden). Zorg dat je voeten stevig op de grond staan en open de achterkant van de knieën op deze wijze. Concentreer je weer op de je ademhaling houdt je deze houding zo’n minuut vast en laat dan langzaam de armen los en laat ze naast je lichaam hangen.

Loslaten

Als je deze oefeningen gedaan hebt is het goed even het lichaam een totale rust te geven door te gaan liggen en de ogen dicht te doen. Concentreer je op je ademhaling en voel de ingeademde lucht richting de longen glijden en deze het weer doorvoeren via het bloed. Zo wordt die teug lucht door je hele lichaam verdeelt. Je voelt je ribbenkast en buik rustig ophoog komen en je wervelkolom zich verlengt. Adem rustig uit en voel je buik weer zakken, daarbij moet de uitademing altijd net iets langer duren dan de inademing. Laat de zwaartekracht toe aan je lichaam. Volg de ademhaling in deze oefening goed, want het is de sleutel tot het brengen van rust in je lichaam.

Tot slot

Er zijn verschillende manier om met je lichaam bezig te zijn, maar als je voor yoga kiest verdiep je dan niet alleen in de oefeningen, maar meer nog in de ademhaling. Daar ligt de sleutel van je lichaam en die oefeningen komen vanzelf.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…

De invloed van alcohol op je lichaamAls je na school of je werk, aan het eind van de week, of in het weekend, zin hebt in een biertje of een goed glas wijn,…
Gezondheid: Bewust onbewust bewegenGezondheid: Bewust onbewust bewegenIs bewegen, wat toch zo belangrijk voor ons is, een onbewust traject? Voor een groot gedeelte wel. Want willen we iets p…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Arhy82, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.