Yoga thuis zelf doen voor beginners, tips

Yoga thuis zelf doen voor beginners, tips Yoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen? En hoe kun je yoga thuis onderdeel laten uitmaken van je dagelijks leven? Zelf thuis aan yoga doen heeft voordelen boven yoga in groepsverband.

Yoga beginselen en principes

Yoga is een eeuwenoude manier om de mentale, fysieke en spirituele gezondheid van mensen op een positieve manier te verbeteren. Yoga is een samenspel tussen oefeningen, rust en een mentale en geestelijke gemoedstoestand. Het doel van yoga is het verkrijgen van complete controle over lichaam en geest om op deze manier doelen in het leven te bereiken.
Door zelf thuis aan yoga te doen kun je jezelf helemaal afsluiten van de buitenwereld om tot een hogere mentale en fysieke gezondheid te komen.Dit kun je bereiken aan de hand van de volgende stappen en schema.

Yoga thuis doen stappenplan

 • Stel je doelen vast
 • Creëer een ontspannen sfeer
 • De ondergrond
 • De oefeningen
 • Meditatie
 • Ongestoord aan yoga doen
 • Yogaroutine opstellen
 • Verdiep je oefening
 • Yogadagboek bijhouden
 • Blijf geduldig

Stel je doelen vast

Om te beginnen is het van belang om je doelstelling vast te stellen voor het beginnen aan yoga in een thuis situatie. Doe je thuis aan yoga om stress te verminderen of om beter proberen om te gaan met lichamelijke ongemakken en beperkingen. Dit is een meer fysieke manier van yoga.

Creëer een ontspannen sfeer

Door zelf thuis aan yoga te doen kun je eenvoudiger een kalme en relaxte sfeer creëren dan wanneer je dit in club of sportschoolverband zou doen. Zorg ervoor dat je voldoende vrije bewegingsruimte hebt om de yogaoefeningen op een veilige en comfortabele manier uit te voeren. Je kunt dit ondersteunen door kaarslicht, wierook en geuraroma's. Dit is een meer mentale vorm van yoga.

De ondergrond

De ondergrond om yoga thuis te doen en te beoefenen is heel belangrijk. Een kleine investering in de vorm van een yogamat is een goede toevoeging. Deze zijn in sommige winkels te koop evenals in sommige online winkels.

De oefeningen

Yogaoefeningen zijn oefeningen van complexe aard. Het kan nuttig zijn om een of meerdere yogadvd's of yogablu-ray's aan te schaffen waarop yogaoefeningen worden voorgedaan. Het is niet belangrijk om deze exact na te doen maar meer als indicatie welke mogelijkheden er zijn. Ook is er op televisie een betaalzender speciaal gericht op yoga dit is myZen tv verkrijgbaar via internet of televisie.

Meditatie

Om thuis op een relaxte manier aan een yogasessie te beginnen is het van belang van tevoren een korte ademhalingsoefening te doen om je geest en gedachten te kalmeren. Doe dit door alle andere gedachten te elimineren en alleen te focussen op je eigen ademhaling.

Ongestoord aan yoga doen

Als je thuis zelf aan yoga wilt doen dan is het belangrijk om je agenda een bepaald moment van de dag vrij te houden. Overleg thuis met huisgenoten op welke momenten je het doet en zorg dat iedereen zich hier aan houdt. Neem minimaal 1 uur de tijd voor je yogasessie.

Yogaroutine opstellen

Iedere dag yoga oefenen verdient de voorkeur maar gezien de eisen van de maatschappij lukt dit misschien niet. Streef echter naar een yogaroutine met minimaal 4 tot 5 dagen per week met daarin 1 uur yoga. Deze routine geeft je meer rust en meer regelmaat in yoga.

Verdiep je oefening

Iedere keer dezelfde oefeningen doen werkt niet stimulerend. Probeer een afwisseling te vinden in een meer mentale vorm van yoga in de vorm van meditatie en rust en een meer fysieke vorm van yoga in de vorm van het aannemen van verschillende yogaposities.

Yogadagboek bijhouden

Houd een dagboek bij met je vorderingen en ervaringen van meerdere vormen van yoga. Op deze manier kun je jezelf beter leren kennen en kun je beter bepalen wat prettig en effectief is en wat niet.

Blijf geduldig

Het doel van yoga is niet het perfect uitvoeren van bepaalde yogaposities maar het vinden van meer fysieke en mentale stabiliteit. Probeer je dan ook niet te focussen op de kleine details maar richt je aandacht op het grote geheel namelijk het bereiken van een positievere levensstijl.
© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
De verschillende soorten yogaDe verschillende soorten yogaDe oudste geschriften over yoga dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar vooral sinds de tweede helft van de twinti…
Power Yoga: inspanning maar ook ontspanningPower Yoga is een heel actieve vorm van Yoga. Hij wordt opgebouwd rond zonnegroeten, bewegingsreeksen die vrij intensief…

Als je agenda je leven bepaaltAls je agenda je leven bepaaltWe leven in een drukke tijd en het wordt er niet rustiger op. Dat wil dus ook zeggen dat wil je je rust pakken, je er ze…
Langer leven: gezond ouder wordenLanger leven: gezond ouder wordenWe hebben het niet voor het zeggen, je kunt niet meer dan je best doen. Waarbij het altijd de vraag is, in hoeverre je h…
Bronnen en referenties
 • Wikihow.com
 • Wikipedia
Infoq (35 artikelen)
Laatste update: 29-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.