Als je agenda je leven bepaalt
We leven in een drukke tijd en het wordt er niet rustiger op. Dat wil dus ook zeggen dat wil je je rust pakken, je er zelf iets aan moet doen. Het wordt niet voor je geregeld. Je kunt er voor kiezen om zo nu en dan jezelf een dagje terug te trekken of je bouwt structureel in dat het emmertje niet overloopt en laat je agenda niet je leven bepalen. Voor degene die niets onderneemt, tja … die merkt het na verloop van tijd zelf wel.
Enig moment geeft een lichaam het op als je roofbouw op je lichaam blijft plegen. Sommige mensen houden dit lang vol, maar iedereen heeft zijn rust nodig. Dat kan dagelijks na het werk zijn, dat kan een soort “inhaaltijd” zijn in het weekend of eens per maand wat “kwaliteitstijd” in een kuuroord, saunacomplex of heerlijk de natuur in en alle elektronica achterlatend.
Opbouwen én bijhouden
Het lichaam is er op gebouwd dat je intensief en geconcentreerd iets moet kunnen doen en dit vervolgens te compenseren door je lichaam en geest rust te geven. Zo kom je aan herstellen toe. Slapen is daar het meest perfecte voorbeeld van. Je cellen herstellen zich tijdens de ogenschijnlijk rustige periode tijdens de nachtelijke uren. Je lichaam is dan echter hard aan het werk en zo zijn er meer momenten dat je lichaam en geest weer tot rust moet laten komen. Een spanningsboog van 90 minuten is heel normaal en dan moet je aansluitend eigenlijk even iets anders doen. Even lopen, een sanitaire stop, wat drinken etc. Toch zie je mensen soms uren achtereen doorgaan, terwijl de effectiviteit enorm terugloopt en je per saldo niet zo productief bent (wat je misschien wel denkt).
De agenda
Wil je wel de ruimte inbouwen om productief te kunnen zijn, zorg dan dat de agenda dit soort pauzes bevat. Meestal is tien minuten pauze al voldoende om te herstellen. Dat wil dus ook zeggen dat de agenda tussen verschillende afspraken voldoende ruimte moet hebben. Niet zozeer om zaken voor te bereiden, maar om de hersenen weer in de “neutrale” stand te krijgen.
Waar sommige mensen vlak voor een overleg nog voorbereiden, geef je jezelf juist meer ruimte om dat voorbereidingsstuk bijvoorbeeld de dag ervoor te doen of een ander dagdeel wat de agenda toelaat. Zo start je helderder aan een overleg en kan je er met de juiste focus aan beginnen.
Bron: Jill111, Pixabay Intunen op jezelf
Waar het om gaat is dat je jezelf goed genoeg kent (leert kennen) om in te tunen op jezelf en te voelen wat je echt nodig hebt. Als je voelt dat je concentratievermogen terugloopt, dan kan je het overleg continueren, maar je bent veel minder productief en dat geldt voor alle activiteiten waar je concentratie bij gewenst is.
NU de sfeer breken…
Intunen op jezelf is niet moeilijk, het is een kwestie van concentreren en te accepteren wat er met je gebeurt als je er te veel van vraagt. Denk aan:
- Als je gedachten wegdrijven tijdens een overleg.
- Als je uitgebreid en vanuit het niets stevig gaat gapen.
- Als je alertheid op de omgeving plots vergroot.
- Als je tijdens het horen niet echt meer luistert.
Op zo’n moment is het goed om jezelf in acht te nemen en de sfeer te breken. Probeer nog maar eens het gesprek terug te halen. Als dit met horten en stoten of nog slechter gaat, ben je toe aan een break.
Na enkele dagen de sfeer breken…
Als je na enkele dagen het gevoel hebt “op” te geraken, dan is het belangrijk om ook hier invulling aan te geven. Bedenk dat je even “de boel de boel” moet laten en ga iets ontspannends doen. Dat is voor iedereen anders, maar belangrijk is wel dat je genoeg tijd neemt. Even een uurtje wat anders, lost niets op. Nogal wat mensen hebben dit op vrijdag, zo aan het eind van de week. Niet zelden staat echter het weekend ook al weer vol met allerlei activiteiten. Op zich hoeft dat niet erg te zijn, zolang het maar ontspannend is voor lichaam en geest. En anders is het een kwestie van pas-op-de-plaats-maken en even niets of slechts iets echt ontspannends in te plannen. Spreekt voor zich dat iedereen dat weer op een eigen manier invulling geeft.
Agenda met ruimte
Een agenda met ruimte is niet een agenda voor iemand die niets te doen heeft, een agenda met ruimte is een agenda voor iemand die ook aan zichzelf denkt. Iemand die goed zijn/haar werk wil doen, maar zich niet gek laat maken. Een overvolle agenda bepaal je echt zelf en als deze te vol is, is het een kwestie van strepen of schuiven in de agenda.
Tot slot
Een druk leven is prima, maar het gaat om balans en als die er is, is er niets aan de hand. Helaas is de praktijk zo, dat er nog steeds veel mensen de agenda volproppen en er na verloop van tijd achter komen dat het teveel is. Klachten van een burn out die op je dak vallen, zijn niet zo vreemd … en toch staan we vreemd te kijken. Als het besef er echter is, dan is een belangrijke hobbel genomen om er vervolgens ook iets mee te doen. Roofbouw op je lichaam en geest plegen, houdt iedereen maar een x-tijd vol.