Een hond voor een gezonde levensstijl

Een hond voor een gezonde levensstijl Als bijvoorbeeld kattenmens zit je hoogstwaarschijnlijk anders in elkaar dan de hondenmens. Een hond kan net zoals de kat knuffelen, een “vriend” zijn en mooi zitten wezen, maar als je en hond hebt, moet je er ook iets voor doen. Dat moet je kunnen, willen en er eigenlijk plezier in hebben. Anders wordt een hond houden, wat meestal toch al voor zo’n 10 jaar of langer is, een moeizame bezigheid.

De hondenliefhebber

De hondenliefhebber is “outgoing” … en je moet ook wel, want de hond moet verschillende keren per dag uitgelaten worden. Althans, dat geldt voor de meeste Nederlanders. Op grote terreinen en in uiteenlopende landen heeft de (waak) hond een dusdanig terrein tot zijn beschikking, dat er van uitlaten niets komt. Dit is immers niet nodig. Voor de meeste Nederlanders geldt echter dat de hond gewoon meerdere keren per dag zijn behoefte moet kunnen doen op een speciaal veldje, op straat (maar dan wel netjes met het poepzakje opruimen) of je gaat de natuur in en die verwerkt ontlasting van ieder dier als vanzelfsprekend. Goede mest!

Dat maakt dat de hondenliefhebber het niet ernstig moet vinden om de deur uit te gaan, terwijl de kattenliefhebber vaker een mens is die lekker binnen blijft. Zeker als het weer niet ideaal is. De regen langs je raam horen kletteren is gezellig, maar door de regen lopen is voor de meeste mensen minder leuk. En toch is dat de bedoeling met een hond. Dus, zoals eerder gezegd, je moet het niet ernstig vinden om ook met slecht weer naar buiten te gaan.

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal

Lekker naar buiten!

Spreekt voor zich dat er meer mensen zijn die niet echt problemen hebben met de hond uitlaten, zodra het weer goed is. Lekker met de zon boven het hoofd en een aangename temperatuur, gaan wandelen en daar zit ‘m nu net de meerwaarde van de hond.

De hond dwingt naar buiten te gaan en ook als je niet goed in je vel zit en je eerder de dekens over je hoofd wilt trekken, zon of geen zon, je hebt dan over het algemeen niet het gevoel lekker naar buiten te gaan. Maar met een hond moet je wel en loop je de kans nog een aardig praatje te maken, want veel hondenliefhebbers spreken elkaar aan als de dieren elkaar besnuffelen, maar soms kan een glimlach van iemand al iets met je doen. Mensen met een burn out wordt dan ook meestal geadviseerd te gaan wandelen, wat "gezelliger" dan met de hond.

Niet alleen, maar wel samen

Veel mensen zullen niet snel “zomaar een stukje gaan lopen” (zeker niet als ze alleen zijn), maar met een hond heb je een aanleiding, dan gaat het bijna als vanzelf en dat loopt een stuk prettiger. Dat maakt ook dat mensen gemakkelijker de natuur in trekken, langs de kustlijn of in de duinen gaan lopen, maar ook zomaar een ommetje in de buurt maken. Heb je een grotere hond, dan moet dat beest ook nog voldoende lopen. Dan kom je niet weg met even een blokje om. Maar iedere hond moet zijn energie kwijt, dus regelmatig een langere periode te gaan lopen is voor iedere hond goed.

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal

De eigen gezondheid

De eigen gezondheid wordt hier ook mee bevorderd, want je bent al snel een uur per dag met de hond aan het lopen. Nog los van andere actieve momenten en dat is prima als dagelijkse hoeveelheid beweging. Hoewel de norm op zo’n half uur per dag matig tot intensief bewegen staat, kan iets meer absoluut geen kwaad. Zeker als je een beroep uitoefent waar je relatief veel zit.

Verder is daglicht belangrijk en met een minuut of 20 per dag, maak je voldoende vitamine D aan. Maar van zonlicht wordt je ook vrolijk en, zo is gebleken, word je beweeglijker als je voldoende buiten bent. Bovendien slaap je beter en maak je meer endorfine aan, wat weer goed is voor je humeur en kan pijn verlichten. Frisse lucht heeft dus een positieve invloed op je functioneren in totaliteit. Het zuurstofrijke bloed voedt de organen en de cellen in je lichaam.

Babbeltje

Wat ook goed voor de mens is, is dat er een soort andere sociale status tussen hondenbezitters is. Men praat plotseling, als het ware via de hond, een stuk gemakkelijker en dat maakt dat je eigenlijk zomaar met wildvreemde mensen praat. Iets wat je normaal niet zou snel zou doen. De hond kan mensen als het ware verbinden en dat is op zich dan al weer een vreemd fenomeen.

Tot slot

Dit alles door enkele keren per dag met je hond een stukje te gaan wandelen. In wat voor weer dan ook, dus trek de juiste kleding en schoenen aan, zet een glimlach op en ga lopen met de hond. Wandelen met de hond is goed voor de hond én goed voor de mens.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help! Mijn hond trekt aan de leiband!Help! Mijn hond trekt aan de leiband!Iedere hondenliefhebber krijgt er vroeg of laat mee te maken. Wanneer je uit gaat wandelen met je hond zorgt je trouwe v…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…

Dutjes: Overdag slapenDutjes: Overdag slapenOverdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overd…
Als je agenda je leven bepaaltAls je agenda je leven bepaaltWe leven in een drukke tijd en het wordt er niet rustiger op. Dat wil dus ook zeggen dat wil je je rust pakken, je er ze…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen hond - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen hond - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.