Het voorkomen van een burn-out

Het voorkomen van een burn-out Een burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitgeblust raakt op je werk. Lees hier alles over het voorkomen van een burn-out.

Het voorkomen van een burn-out

Een burn-out op het werk of school krijgen is een fenomeen dat de meeste mensen kennen. Burn-outs treden vaak op na een bijzonder stressvolle tijd, zoals na de eindexamens op school of na een reeks van belangrijke deadlines op het werk. Een burn-out kan schadelijk zijn voor je prestaties op school of op je werk, vooral als de burn-out optreed op een moment dat je niet in staat bent om de symptomen te behandelen: dat ongemotiveerd zijn om te werken en niet in staat om je te concentreren, leidt snel tot frustratie of boosheid, net als het gevoel voortdurend moe te zijn. Omdat een burn-out zo schadelijk kan zijn voor je ontwikkeling en je loopbaan, is het belangrijk om stappen te ondernemen om een burn-out te voorkomen.

Oorzaak van een burnout

Omdat een burn-out vaak wordt veroorzaakt door te veel stress gedurende een te lange periode, is het zinvol om te proberen om je niet gek te laten maken om een burn-out te voorkomen. Hoewel dit een moeilijke (zo niet onmogelijke) taak mag lijken, kun je de controle behouden over uw stress door de invoering van een paar eenvoudige stappen. Het invoeren van deze stappen is niet moeilijk en het kan je een burn-out besparen.

Overbelast jezelf niet

De eerste en de meest belangrijke gewoonte die je moet invoeren in de praktijk om te voorkomen dat je een burn-out krijgt, is het voorkomen van overbelasting zelf. In het arbeidsproces werken veel mensen lange dagen, waarbij ze werk mee naar huis nemen. Dit heeft niet altijd zin, soms moet je gewoon taken loslaten en door andere uit laten voeren. Dit klinkt heel simpel en dat is het ook echt. Neem niet teveel hooi op je vork, anderen kunnen ook wel wat dan.

Neem pauzes

Een andere manier om een burn-out te voorkomen op het werk is om je pauzes te nemen. Een pauze zorgt er voor dat je het werk even los kunt laten. Dit kan voor de nodige ontspanning zorgen en je hebt daarnaast ook gewoon recht op pauze. Neem dus af en toe een pauze, al was het maar om naar de wc te gaan, een kopje koffie te drinken, of maak een wandeling rond het kantoor te maken. Dit voorkomt de opbouw van stress, en kan er aan bijdragen om het gevoel van een burn-out te voorkomen.

Neem dagen vrij

Op vakantie gaan en persoonlijke tijd kunnen je ook helpen voorkomen dat burn-out op het werk optreed. Een vakantie hoeft niet altijd een reis naar een exotisch eiland te betekenen, maar een paar dagen weg, om jezelf een kans te geven om even stoom afblazen kan heel prettig zijn. Van tijd tot tijd een paar dagen afwezigheid van het werk kan ook helpen een burn-out te voorkomen en biedt je de kans om te ontspannen.

Geniet van je werk

Het is belangrijk dat je werk leuk is. Dit zorgt er voor dat je gelukkiger wordt. Als je immers dagelijks een afkeer van je werk ervaart zal dit de stress aanzienlijk meer versterken dan wanneer je het werk leuk vind en enkel positieve uitdagingen tegenkomt. De maatschappij is voortdurend aan verandering onderheven en zich gelukkig steeds meer bewust van de enorme invloed die stress heeft op het menselijk lichaam. Daarom is het van vitaal belang om een burn-out op het werk te voorkomen, niet alleen voor je geluk, maar ook voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Test je Kans op StressTest je Kans op StressTest je kans op stress. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat bepaalde gebeurtenissen de kans op stre…
Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…
Beschermende factoren tegen burnout, voorkom burnoutBeschermende factoren tegen burnout, voorkom burnoutHoe kunnen we burnout voorkomen nu we de burnout risicofactoren op het werk kennen? Welke factoren op het werk bescherme…
Stress door het werk, herken de tekenen en signalenStress door het werk, herken de tekenen en signalenStress veroorzaakt door het werk, hoe herkennen we de tekenen en signalen van stress veroorzaakt door het werk? Welke sy…

Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Luizen op een natuurlijke manier bestrijdenEr bestaan veel wondermiddelen tegen luizen. Helaas bevatten veel van deze middelen chemische ingedriënten die in sommig…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.