Luizen op een natuurlijke manier bestrijden

Er bestaan veel wondermiddelen tegen luizen. Helaas bevatten veel van deze middelen chemische ingedriënten die in sommige gevallen schadelijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig zijn er ook natuurlijke alternatieven die doeltreffend zijn.

Luizen

Luizen hebben weinig met hygiëne te maken: ook in propere haren kunnen luizen zitten. Ze komen vaak voor bij kinderen. Dit komt vooral omdat kinderen vaker fysiek contact hebben met vriendjes. Hierbij kunnen de luizen gewoon naar een ander hoofd overlopen. Volwassenen en tieners hebben minder fysieke contacten. Luizen leven dicht bij de haarwortels en drinken bloed. Meer over deze parasieten kan je lezen bij de verwante artikels van mede-infoteurs onder dit artikel.

Waarom geen chemische producten?

Net als veel ongedierte kan je luizen bestrijden met chemische middelen. Sommige middelen hebben echter een invloed op de gezondheid. Vooral voor kinderen die volop in de groei zitten, is dit schadelijk. Bovendien is er nu al een resistentie bij luizen voor enkele types shampoos.

Hoe ontdek je luizen?

Vaak krijgen ouders een bericht van school dat er luizen zijn gesignaleerd. De ouders wordt dan gevraagd hun kinderen te controleren en indien nodig te behandelen. Luizen kan je met het blote oog waarnemen. Ze zijn ongeveer 3 milimeter groot en zijn grijs tot rood of zwart van kleur. Je ziet ze rondkruipen op de hoofdhuid. Ook veroorzaken ze jeuk. De eitjes (neten) zien er ongeveer uit als schilfertjes (roos) maar kleven vast aan de haren dicht tegen de wortel.

Wat moet je doen als je luizen ontdekt?

De eerste stap is alle luizen en neten verwijderen en daarna het haar behandelen om zeker te zijn dat alles weg is. Een behandeling duurt gemiddeld 2 weken afhankelijk van de gebruikte methode.

Daarna moet je alles waar mogelijk contact mee is geweest ontsmetten. Vooral beddengoed, mutsen, sjaals, jassen en knuffels zijn favoriete schuilplaatsen van luizen. Alle kleding en textiel was je op minstens 60°. Knuffels en spullen die je niet zo heet kan wassen, kan je een nachtje in een gesloten zak in de vriezer stoppen en daarna nog een dag op kamertemperatuur laten (nog altijd in de afgesloten zak). Ook is het aan te raden kammen en borstels te reinigen met een azijnoplossing.

De natkammethode

De natkammethode is zeer efficiënt. Hiervoor heb je enkel een luizenkam nodig. Je kamt het natte haar van achter naar voren vanaf de haarwortel tot de haarpuntjes. Als er luizen zijn, vallen ze zo uit het haar. Ook de neten komen los. De luizen en de neten vang je best op boven een stuk wit textiel (dan zie je ze beter) of de wasbak. Bij kinderen met lang haar kan je het haar best verdelen in lokjes (van achter naar voren). De luizen schuilen vooral achter de oren en in de nek omdat het daar het warmste is. Reinig de luizenkam grondig tussen de kambeurten door.

Om vlotter te kammen en de neten snel los te werken, wordt vaak haarbalsem aangeraden. Na het kammen, spoel je het haar dan goed uit. Haarbalsem kan echter prikken in de ogen. Daarom kan je het ook vervangen door amandelolie. Dit is zeer zacht voor de haren en prikt niet in de ogen.

Natuurlijke middelen

Er is veel onderzoek gebeurt naar natuurlijke middelen die efficiënt zijn tegen luizen. Elk middel dat gangbaar tegen ongedierte gebruikt wordt (en onschadelijk is voor de gezondheid van het kind) kan in principe gebruikt worden. Ook bestaan er in de handel shampoos op basis van natuurlijke ingedriënten.

Enkele voorbeelden van natuurlijke middelen zijn:
  • kamillethee (ontsmettend en verkoelend op de hoofdhuid)
  • tea tree (niet in grote hoeveelheden gebruiken bij kleine kinderen of zwangere vrouwen)
  • neem (verkrijgbaar in natuurwinkels of reformzaken)
  • alepzeep
  • azijn (de neten laten sneller los; oplossen in water en niet aangenaam voor kleine kinderen)
  • brandnetelthee (bestrijdt ongedierte)
  • koffie en zwarte thee
  • henna (er bestaan ook kleurloze varianten van tegenwoordig)
  • eucalyptus (niet in grote hoeveelheden gebruiken)
  • (peper)munt (niet in grote hoeveelheden gebruiken)
  • salie (niet in grote hoeveelheden gebruiken)
  • tijm (niet in grote hoeveelheden gebruiken)

Kamillethee of brandnetelthee kan je gebruiken na het wassen. Je hoeft je haar dan niet meer uit te spoelen. De andere middelen kan je best uitspoelen. Je kan deze middelen ook gebruiken voor de natkammethode.

Haarmasker

De natkammethode kan het haar beschadigen waardoor het futloos wordt. Ook de jeuk blijft vaak nog een paar dagen als de luizen verdwenen zijn. De behandeling kan je combineren met een haarmasker dat de haren en de hoofdhuid herstelt. Sommige haarmaskers die in de handel verkrijgbaar zijn, zijn niet gezond voor kinderen. Daarom is het aan te raden om zelf een masker te maken.

Een eenvoudig haarmasker bestaat uit een middel dat de haren voedt en eventueel een middel dat de ingedriënten helpt mengen tot een homogene massa. Hiervoor zijn er veel mogelijkheden. De meeste zelfgemaakte haarmaskers bevatten eieren.

Voorbeeld van een haarmasker

  • Neem 2 eieren (of minder voor kort haar), enkele eetlepels amandelolie en gedroogde brandnetels of brandnetelthee.
  • Meng alles goed en smeer het in het haar beginnend van achter en vanaf de haarwortel tot de punten. Doe dit lok per lok zodat je zeker geen stukken overslaat. Het is aan te raden om het haar eerst nat te maken.
  • Wikkel daarna een handdoek rond het hoofd en wacht 10 minuten tot een half uur (afhankelijk van de lengte van je haar).
  • Spoel grondig uit met lauw water (geen heet water) en was het haar zoals gewoonlijk, eventueel met tea tree shampoo of kruidenshampoo.

Behandeling tegen luizen met haarmasker

  • Masseer amandelolie in het haar. Werk van achter naar voren en van de wortel naar de punten zodat de olie overal zit.
  • Kam met een luizenkam boven een wit laken of de wasbak. Spoel de kam tussen de kambeurten door.
  • Masseer de hoofdhuid zodat de olie kan inwerken. Voeg eventueel nog een beetje olie toe.
  • Laat 5 tot 10 minuten wachten (afhankelijk van de lengte van het haar). Maak ondertussen het masker klaar.
  • Smeer het haar in zoals hierboven beschreven en wacht met wassen tot het masker ingewerkt is.
  • Kam de volgende dagen de haren terug met de luizenkam en herhaal het masker om de dag of om de 2 dagen (hoeft niet dagelijks).
© 2010 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope manieren om hoofdluis te bestrijden en te voorkomenGoedkope manieren om hoofdluis te bestrijden en te voorkomenHoofdluis is een veel voorkomend probleem dat vaak bij kinderen op de basisschool voor komt. Kinderen waarbij bekend is…
Luizen en neten bestrijdenLuizen zijn zeer kleine insecten die leven op het hoofd van een mens. Ze eten bloed en laten met hun speeksel een irrita…
Manieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenManieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenDe hoofdluis is een insect die vaak basisscholen teistert. Elk jaar hoor je wel berichten in de omgeving dat de hoofdlui…
Wat is hoofdluis?Iedereen krijgt er wel eens direct of indirect mee te maken: hoofdluis! Hoofdluizen komen veel voor, met name op locatie…

Het voorkomen van een burn-outHet voorkomen van een burn-outEen burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitg…
Anticonceptiepil dagelijks slikken en dus niet vergetenAnticonceptiepil dagelijks slikken en dus niet vergetenDe anticonceptiepil, in het dagelijkse spraakgebruik ook wel kortweg de pil genoemd, bestaat al vele decennia en is nog…
Nesibe (92 artikelen)
Laatste update: 12-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.