Goedkope manieren om hoofdluis te bestrijden en te voorkomen

Goedkope manieren om hoofdluis te bestrijden en te voorkomen Hoofdluis is een veel voorkomend probleem dat vaak bij kinderen op de basisschool voor komt. Kinderen waarbij bekend is dat ze hoofdluis hebben worden vaak geplaagd en als ‘vies’ ervaren door andere klasgenootjes. Middelen om hoofdluizen te bestrijden of te voorkomen zijn vaak erg duur. Daarom heb ik dit artikel geschreven. In dit artikel staan goedkope middelen om hoofdluizen te voorkomen of te bestrijden als ze al aanwezig zijn.

Hoofdluizen

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die in uw haar kunnen voorkomen. De beestjes zitten vooral achter de oren en in de nek en komen het meest bij kinderen voor. Hoofdluizen jeuken erg omdat ze over uw hoofdhuid lopen. De hoofdluizen die bij mensen voorkomen overleven het niet op dieren en dit is andersom ook zo. Het kan dus nooit zo zijn dat u luizen heeft gekregen van bijvoorbeeld uw hond. Hoofdluizen zijn enkele millimeters groot (1 a 3 millimeter). De hoofdluis kan leven op uw hoofd omdat ze leven van menselijk bloed. Ze prikken dus enkele keren per dag in uw hoofd om hier bloed uit te zuigen, dit is ook een reden van de jeuk. Hoofdluizen leven ongeveer 30 dagen maar planten zich erg snel voort.

Neten

Neten zijn de baby’s van de hoofdluizen. Ze zitten vaak erg vast in het haar in een eitje. Deze zijn vaak moeilijker te verwijderen dan de hoofdluizen zelf. Ze komen erg snel uit. Het is belangrijk om dus behandelingen te herhalen om de neten die uitgekomen zijn te bestrijden.

Hoofdluizen op een goedkope manier bestrijden

Er zijn enkele goedkope manieren om hoofdluizen te bestrijden. Deze staan hieronder uitgeschreven:

Azijn

Hoofdluizen kunnen niet tegen azijn. Dit is bij veel mensen al bekend. U kunt het haar wassen met azijn, dit enkele uren laten inwerken en vervolgens uitspoelen. Het slimste is om uw haar te wassen met azijn voordat u naar bed gaat, dan kan dit de hele nacht inwerken en gaan de luizen dood. Met azijn wordt natuurlijk geen schoonmaakazijn bedoeld, maar gewoon natuurlijke azijn! Kam het haar altijd uit met een speciale luizenkam om de luizen te verwijderen. Vaak zijn de luizen al dood of erg suf waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Pas wel op met het azijn, dit is namelijk niet goed voor de ogen.

Kokosolie

Een minder effectieve manier, maar een manier die bij veel herhaling ook blijkt te werken is het aanbrengen van kokosolie op uw haar. Dit zal u waarschijnlijk wel beter ruiken en de manier is minder effectief, maar natuurlijk zeker het proberen waard. Dit werkt vaak wel goed in combinatie met koud weer. Als het buiten vriest kunt u kokosolie in uw haar smeren en een uurtje naar buiten gaan met het natte haar. De olie wordt dan hard waardoor de luizen bevriezen.

Listerine mondwater

Ook listerine mondwater is een goede manier om luizen en de neten te doden. Pas hierbij echter wel op voor uw ogen, dit is namelijk niet prettig om in uw ogen te krijgen. Gebruik het mondwater als een shampoo en herhaal dit enkele keren in de week.

Mayonaise

Hoofdluizen houden van schoon haar, mayonaise is juist erg vet. Hier houden de luizen niet van, vandaar dat mayonaise in uw haar smeren een manier is om hoofdluizen te bestrijden. Laat de mayonaise enkele uren in het haar zitten en kam het haar dan uit. De luizen zullen weg willen en laten dus gemakkelijker los van het haar.

Citroensap

Ook citroensap is een goede manier om luizen te bestrijden. Wel droogt dit uw haar erg uit. Dit hoeft echter niet zo lang in te werken als de andere middelen en kan u dus na enkele minuten alweer uitspoelen. Herhaal dit proces enkele malen per week tot u verzekerd bent dat u geen luis meer heeft.

Hoofdluizen op een goedkope manier voorkomen

Als er door de school bekend wordt gemaakt dat er kinderen met hoofdluizen aanwezig zijn in de klas kunt u proberen om de hoofdluizen bij uw kind te voorkomen. Dit is natuurlijk veel beter dan dat u ze uiteindelijk moet bestrijden. Manieren om de hoofdluizen te voorkomen zijn:
  • Een druppel lavendelolie achter de oren smeren
  • Tea-tree olie mengen in shampoo
  • Zwitsal hair lotion
  • Veel gel of haarlak gebruiken
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenManieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenDe hoofdluis is een insect die vaak basisscholen teistert. Elk jaar hoor je wel berichten in de omgeving dat de hoofdlui…
Wat is hoofdluis?Iedereen krijgt er wel eens direct of indirect mee te maken: hoofdluis! Hoofdluizen komen veel voor, met name op locatie…
Boekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes)recensieBoekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes)In het boek lees je alles over de hoofdluis. Waarom zijn hoofdluizen zo speciaal, hoe worden ze geboren en wat eten ze?…
Elektrische luizenkam doodt hoofdluizen en eitjes direct!Elektrische luizenkam doodt hoofdluizen en eitjes direct!Hoofdluizen en hun eitjes kunnen direct en milieuvriendelijk gedood worden met een elektrische luizenkam van Medisana. V…

Insulinesecretie in het menselijk lichaamInsulinesecretie in het menselijk lichaamHet hormoon insuline wordt door de bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de pancreas aangemaakt. Insuline zorgt…
Informatie over tatoeagesTegenwoordig hebben veel mensen een tatoeage. Een tatoeage zetten is een keuze voor je leven. Wat houdt een tatoeage all…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nuttall, George H. F. (1862-1937), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.leerwiki.nl/De_beste_natuurlijke_behandelingen_tegen_hoofdluis
  • http://groep1-2b.webs.com/nieuws.htm
Reactie

Tessa, 15-08-2013
Moeder van dochters en kleindochters en inmiddels ervarings-deskundige. Luizen= wassen met groene-of zwarte zeep, daarna een hoeveelheid azijn laten inwerken. Bij mijn (klein)dochters werkte en werkt het uitstekend. Pas op de ogen en goed uitwassen. Reactie infoteur, 22-08-2013
Dank u voor de tip.

Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.