Informatie over tatoeages

Tegenwoordig hebben veel mensen een tatoeage. Een tatoeage zetten is een keuze voor je leven. Wat houdt een tatoeage allemaal in?

Permanente afbeelding

Een tatoeage wordt gezet door inkt aan te brengen op de tweede huidlaag, de lederhuid. De bovenste huidlaag wordt om de zoveel tijd vernieuwd, maar de lederhuid niet. De inkt van de tatoeage die erin gebracht wordt zal er altijd in blijven zitten. Over de hele wereld zijn door de eeuwen heen verschillende tatoeage-methoden gebruikt. Het wordt tegenwoordig gedaan met een naald. Met de naald prikken ze een gaatje in huid en tegelijk wordt er inkt in de huid geïnjecteerd. Door veel gaatjes naast elkaar te maken kunnen tatoeëerders een afbeelding of tekst in de huid tekenen, het kan zelfs met gekleurde vakken en schaduwen. Er zijn ook landen waar mensen heel lange messen, scherpe schelpen en beiteltjes gebruiken om door de bovenste huidlaag heen te komen. Langs het sneetje wordt dan een kleurstof ingebracht. Als het wondje is genezen en het korstje eraf gevallen is blijft er een gekleurd streepje zichtbaar. In het noordpoolgebied worden ook tatoeages gezet door de Inuit. De Inuit dopen een draad in roet of inkt, brengen die met een naald op de huid aan. Zo lieten ze een kleurenspoor achter op hun lederhuid.

Pijn bij tatoeages zetten

De meeste mensen zeggen dat een tatoeages zetten pijn doet. Volgens sommige mensen deed het een beetje pijn. Het doet in ieder geval wel pijn, het hangt dus van je pijngrens af.

Tatoeagemachine

Tegenwoordig worden tatoeages gezet met een speciale tatoeagemachine. De tatoeagemachine is in 1891 uitgevonden in New York door Samuel O’Reilly. De tatoeagemachine bestond uit een naald die snel op en neer ging, net zoals de snavel van een specht. Bij elke beweging naar de huid maakte de naald een gaatje in de huid en werd een beetje inkt in de huid achtergelaten. Tegenwoordig werken de tatoeagemachines nog op dezelfde manier. Alleen gaat de naald sneller op en neer, alles gaat ook hygiënischer.

Tatoeage weghalen

Een tatoeage kun je weg laten halen, maar dat doet wel erg veel pijn en het is heel duur. Met een laser worden de kleuren in de inkt gevaporiseerd, waardoor ze verdwijnen. Het kost 700-1100 euro om een tatoeage van ongeveer 45 euro te verwijderen met een laserbehandeling.

Veiligheid

Aan een tatoeage zetten zijn bepaalde risico’s verbonden. Het is een belangrijk dat een tatoeage op een veilig manier wordt gezet. Ga voor een tatoeage zetten altijd naar een erkende studio met deskundig personeel waar ze met schone apparatuur werken. Ze moeten zich ook houden aan de geldende regels en voorschriften.

Amateur of Professional

Er zijn veel redenen om geen tatoeage te laten zetten door een amateur.
  1. Het doet vaak veel meer pijn omdat de naald te diep in de huid wordt gestoken, tot voorbij de lederhuid in het vlees.
  2. Het wordt meestal minder mooi omdat de meeste amateurs niet over de goede transfers beschikken. Ze weten meestal niet wat het rekken van de huid invloed heeft op de tatoeage.
  3. Er is meestal geen sprake van hygiëne en de meeste amateurs beschikken niet over autoclaaf om gebruikte instrumenten te steriliseren
© 2012 - 2022 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tatoeage laten weghalenTatoeage laten weghalenEen tatoeage heb je meestal voor eeuwig, dat is in ieder geval de gedachte die je hebt als je hem laat zetten. Maar wat…
Een tatoeage nemenEr zijn veel mensen die een tatoeage hebben of er een willen laten zetten. Sommigen nemen een tatoeage om een specifieke…
Hoe tatoeages verwijderenIn de huidige maatschappij hebben veel mensen tatoeages. De oorzaak van het aanschaffen van een tatoeage lijkt voor veel…
Spijt van een tatoeage en nu?Spijt van een tatoeage en nu?Voordat je aan een tatoeage begint moet je heel goed beseffen waar je aan begint. Als de tatoeage eenmaal op je lichaam…

Goedkope manieren om hoofdluis te bestrijden en te voorkomenGoedkope manieren om hoofdluis te bestrijden en te voorkomenHoofdluis is een veel voorkomend probleem dat vaak bij kinderen op de basisschool voor komt. Kinderen waarbij bekend is…
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.