Kamillethee wonderthee
Er is steeds meer interesse voor huis, tuin- en keukenmiddeltjes. Een kruid dat bijzondere aandacht verdient is kamille. In dit artikel meer over wat je allemaal kan doen met kamillethee.Kamille
De Latijnse benaming voor kamille is Matricaria chamomilla. Het is een plant dat in West-Europa ook in het wild voorkomt, maar vaak gekweekt wordt om thee te maken. Meestal worden de bloemetjes gebruik voor thee of olie. Je kan extracten uit kamille gebruiken of (veel goedkoper) kamillethee, al dan niet voorverpakt. Kamille is echt een wondermiddel dat sinds de Oudheid wordt gebruikt en kamillethee mag dan ook trots de naam wonderthee dragen. De extracten kunnen ook toegevoegd worden aan zelfgemaakte zalfjes.Inwendig gebruik
Kamillethee kan veilig gedronken worden door kinderen en zwangere vrouwen. In grote hoeveelheden kan je er wel misselijk van worden.Rustgevend
Kamillethee werkt rustgevend en is ideaal tijdens stressvolle periodes. Het helpt je ook sneller in slaap vallen. Ook bij vermoeidheid en paniekaanvallen kan deze thee je helpen.
Spijsverteringsproblemen en menstruatiepijn
Kamillethee ondersteunt ook de spijsvertering en helpt bij buikkrampen, spijsverteringsproblemen (constipatie, diarree en winderigheid). Ook wordt kamillethee gebruikt bij menstruatiepijn. Dit kan ook verklaard worden door het rustgevend aspect van kamillethee: het is algemeen bekend dat spijsverteringsproblemen en menstruatiepijn verergeren bij stress.
Keelpijn
Kamillethee verzacht de keel. Je kan ermee gorgelen maar het ook drinken met een lepel honing om het effect te versterken.
Pijnstiller
Bij hoofdpijn of pijn door een ontsteking helpt kamillethee ook. Dit kan ook toegeschreven worden aan het kalmerend effect: onze pijnwaarneming is anders bij stresssituaties.
Bevochtigend
Kamillethee is ook ideaal om extra vocht binnen te krijgen.
Uitwendig gebruik
OntsmettingsmiddelKamille werkt desinfecterend. Je kan bijvoorbeeld een paar builtjes thee in je badwater laten trekken als je last hebt van aambeien (het afkuisen is (zeer) pijnlijk waardoor minuscule deeltjes ontlasting aan de anus kunnen blijven kleven en tot irritatie of ontsteking leiden) of als je een schimmelinfectie of ontsteking op de urine- of geslachtswegen hebt. Ook kan je de thee gebruiken om wonden te ontsmetten als je geen ontsmettingsmiddelen in huis hebt. Zet een kop thee dat je aanlengt met water tot het lauwwarm is (niet te heet gebruiken!). Was de wond goed uit met water en zeep en giet er voorzichtig lauwwarme thee over. Als de thee op is, leg je het theebuiltje op de wond en druk je het er tegen tot het afgekoeld is. De wond is ontsmet en geneest snel.
Jeuk
Bij jeuk kan je een compres maken van kamillethee (of eerst afspoelen met lauwwarm thee en dan het builtje op de huid laten afkoelen).
Verkoelend
Bij gezwollen of warme ogen helpt kamillethee ook. Leg de lauwwarme theebuiltjes op je ogen en laat ze even rusten.
Luchtwegen
Je kan kamillethee ook inhaleren. Hiervoor leg je een paar builtjes in een kom warm water (niet kokend!). Daarna ga je boven de kom hangen met een handdoek over je hoofd. Dit helpt bij een verkoudheid en allergie.
Gezichtsverzorging
Kamillethee zuivert je huid. Hiervoor gebruik je dezelfde techniek als bij het inhaleren. Een droge (trekkende) huid voelt ook aangenamer na een gezichtsbad of spoeling met kamille.
Haarverzorging
Kamillethee versterkt de haarwortel en helpt bij haaruitval. Ook geeft het blond haar een mooie glans. Je kan de thee na het wassen over je haar gieten en dan je haar kammen en laten drogen.