Kamillethee wonderthee

Er is steeds meer interesse voor huis, tuin- en keukenmiddeltjes. Een kruid dat bijzondere aandacht verdient is kamille. In dit artikel meer over wat je allemaal kan doen met kamillethee.

Kamille

De Latijnse benaming voor kamille is Matricaria chamomilla. Het is een plant dat in West-Europa ook in het wild voorkomt, maar vaak gekweekt wordt om thee te maken. Meestal worden de bloemetjes gebruik voor thee of olie. Je kan extracten uit kamille gebruiken of (veel goedkoper) kamillethee, al dan niet voorverpakt. Kamille is echt een wondermiddel dat sinds de Oudheid wordt gebruikt en kamillethee mag dan ook trots de naam wonderthee dragen. De extracten kunnen ook toegevoegd worden aan zelfgemaakte zalfjes.

Inwendig gebruik

Kamillethee kan veilig gedronken worden door kinderen en zwangere vrouwen. In grote hoeveelheden kan je er wel misselijk van worden.

Rustgevend

Kamillethee werkt rustgevend en is ideaal tijdens stressvolle periodes. Het helpt je ook sneller in slaap vallen. Ook bij vermoeidheid en paniekaanvallen kan deze thee je helpen.

Spijsverteringsproblemen en menstruatiepijn

Kamillethee ondersteunt ook de spijsvertering en helpt bij buikkrampen, spijsverteringsproblemen (constipatie, diarree en winderigheid). Ook wordt kamillethee gebruikt bij menstruatiepijn. Dit kan ook verklaard worden door het rustgevend aspect van kamillethee: het is algemeen bekend dat spijsverteringsproblemen en menstruatiepijn verergeren bij stress.

Keelpijn

Kamillethee verzacht de keel. Je kan ermee gorgelen maar het ook drinken met een lepel honing om het effect te versterken.

Pijnstiller

Bij hoofdpijn of pijn door een ontsteking helpt kamillethee ook. Dit kan ook toegeschreven worden aan het kalmerend effect: onze pijnwaarneming is anders bij stresssituaties.

Bevochtigend

Kamillethee is ook ideaal om extra vocht binnen te krijgen.

Uitwendig gebruik

Ontsmettingsmiddel

Kamille werkt desinfecterend. Je kan bijvoorbeeld een paar builtjes thee in je badwater laten trekken als je last hebt van aambeien (het afkuisen is (zeer) pijnlijk waardoor minuscule deeltjes ontlasting aan de anus kunnen blijven kleven en tot irritatie of ontsteking leiden) of als je een schimmelinfectie of ontsteking op de urine- of geslachtswegen hebt. Ook kan je de thee gebruiken om wonden te ontsmetten als je geen ontsmettingsmiddelen in huis hebt. Zet een kop thee dat je aanlengt met water tot het lauwwarm is (niet te heet gebruiken!). Was de wond goed uit met water en zeep en giet er voorzichtig lauwwarme thee over. Als de thee op is, leg je het theebuiltje op de wond en druk je het er tegen tot het afgekoeld is. De wond is ontsmet en geneest snel.

Jeuk

Bij jeuk kan je een compres maken van kamillethee (of eerst afspoelen met lauwwarm thee en dan het builtje op de huid laten afkoelen).

Verkoelend

Bij gezwollen of warme ogen helpt kamillethee ook. Leg de lauwwarme theebuiltjes op je ogen en laat ze even rusten.

Luchtwegen

Je kan kamillethee ook inhaleren. Hiervoor leg je een paar builtjes in een kom warm water (niet kokend!). Daarna ga je boven de kom hangen met een handdoek over je hoofd. Dit helpt bij een verkoudheid en allergie.

Gezichtsverzorging

Kamillethee zuivert je huid. Hiervoor gebruik je dezelfde techniek als bij het inhaleren. Een droge (trekkende) huid voelt ook aangenamer na een gezichtsbad of spoeling met kamille.

Haarverzorging

Kamillethee versterkt de haarwortel en helpt bij haaruitval. Ook geeft het blond haar een mooie glans. Je kan de thee na het wassen over je haar gieten en dan je haar kammen en laten drogen.

Tot slot

Hoewel kamillethee een echt wondermiddel is, moet je niet overdrijven in het gebruik. Net als bij alles is het belangrijk om het met mate te gebruiken en ook om andere theesoorten te gebruiken. Zelfmedicatie is goed voor acute problemen, maar bij aanhoudende klachten (of een verergering van de klachten) kan je best naar een dokter gaan.
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezondste theesoortenDat thee gezond is weten de meeste mensen, maar waarom is thee gezond? Wat voor effecten heeft thee? Welke theesoort moe…
De helende werking van kamilleDe helende werking van kamilleKamille is een kruid dat we vooral kennen van in de thee, kamillethee is een erg populaire kruidenthee over de hele were…
Soorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsSoorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsEen kopje thee is een ideaal middel om je lichaam op een natuurlijke manier gezond te houden. Kruidenthee heeft tal van…
Kruidenwijsheid: KamilleKruidenwijsheid: KamilleVan kruiden of bloemen mag niet zomaar gezegd worden dat ze geneeskracht hebben voordat dit medisch bewezen is maar bij…

Edelstenen en liefdeEdelstenen bezitten een speciale energie die volgens sommigen ook liefde en geluk kunnen brengen. Romeinse vrouwen drage…
Homeopathie: Rubella (rode hond), bofRodehond of rubella is bij kinderen een ongevaarljke ziekte. Voor zwangere vrouwen is het echter wel uiterst gevaarlijk.…
Reacties

Van Roy Marianne, 07-04-2014
Kan je kamillethee mengen met andere kruiden? Reactie infoteur, 10-08-2015
Ja, dat kan en wordt wel eens gedaan voor "winterthee".

Anoniem, 30-05-2013
Hallo,
Toen ik dit paar weken geleden gelezen had, vond ik het wel interessant om een keer te proberen. Ik heb dus een tijdje kamillethee gedronken voor mijn slaap met de hoop dat ik ook echt beter zou slapen. Nou, dit is dus echt gewoon dikke onzin. Ik merkte er helemaal niks van en ik vind het vooral zonde van mijn geld. Ligt het aan mij dat het niet heeft gewerkt doordat ik het niet goed heb gebruikt of is het onzin? Reactie infoteur, 10-08-2015
Iedereen reageert er anders op: voor de meeste mensen is kamillethee ontspannend, maar er zijn ook uitzonderingen (zoals u en nog een aantal mensen die ik ken) die er niets van merken. Dan zijn andere methodes aangeraden om uw slaapprobleem aan te pakken.

Fred, 05-10-2008
Hoe vaak kun je per dag kamille thee drinken, is dit een builtje smorgens en een builtje savonds. Ik heb namelijk vaak last van mijn darmen door niet naar de wc kunnen en darm krampen. Nu heb ik yakult een week of drie maar de krampen blijven toch nog af en toe komen. Kkan ik kamille bij yakult gebruiken. Ben toen ook al bij de dokter geweest en daar kreeg ik op recept movicol. Vanaf mei sukkel ik hiermee de ene dag is goed en de andere dag heb ik weer krampen. Het zijn van die lichte krampjes wat een paar uur aanhoud. Reactie infoteur, 08-10-2012
Beste Fred,

Sorry voor mijn late reactie. Ik zie uw vraag nu pas. Is het ondertussen beter met u? Hetgeen Elisa schrijft is goede advies. Kamillethee kan niet veel kwaad. Het is ook zeker aan te raden uw voedingspatroon te bekijken. Yakult helpt, maar gewone yoghurt is evengoed (niet gezoet!). Ook helpt veel water drinken.

Ik weet niet veel van uw gezondheidstoestand en uw eetgewoonten. Over het algemeen helpt het om minder vlees en suikers te eten en meer groenten (gekookte). Ook appelmoes is heel goed.

Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.