De helende werking van kamille

De helende werking van kamille Kamille is een kruid dat we vooral kennen van in de thee, kamillethee is een erg populaire kruidenthee over de hele wereld. Het wordt gemaakt van de gedroogde bloemen van de kamilleplant. Naast een rustgevend en slaapverwekkend effect kan kamille ook gebruikt worden om zijn medicinale werking bij maag- en darmproblemen, menstruatiepijn, hoofdpijn, infecties, hooikoorts, diabetes en kanker.
gedroogde kamille voor thee / Bron: Rudolf Langer, Pixabaygedroogde kamille voor thee / Bron: Rudolf Langer, Pixabay

Wat is kamille

Kamille is een kruid dat we allemaal kennen van kamillethee. Het zijn de witte bloemen van een eenjarige plant die gedroogd worden. Kamille heeft een zeer aangename geur en smaak. De kamille de we in België en Nederland gebruiken is de echte kamille (Matricaria chamomilla), het is een soort die overal in Europa voorkomt maar op grote schaal gekweekt wordt in Oost-Europa. De naam komt van het Grieks en betekent grondappel, wat verwijst naar de subtiele appelgeur. De oude Egyptenaren gebruikten kamille al om zijn medicinale werking, ze droegen dit kruid op aan de God van de zon en gebruikten het bij een onregelmatige menstruatie.

Kamille bevat tal van antioxidanten, flavonoïden en de vitaminen A, B en C. Tevens bevat het metalen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel. Het werkt antibacterieel en tegen schimmels. Kamille kan om zijn medicinale werking gebruikt worden tegen maag- en darmproblemen, stress, slapeloosheid, menstruatiepijn, hoofdpijn, infecties, hooikoorts, diabetes en kanker.

Medicinale werking

Maag- en darmproblemen

Kamille kalmeert de spieren en helpt de maag- en darmbewegingen te verminderen en spasmen tegen te gaan. De antibacteriële werking zorg ervoor dat schadelijke bacteriën geen kans maken in het maag- en darmstelsel. Een kopje kamillethee drie maal per dag kan al helpen om maagklachten te verminderen. Het kan helpen bij winderigheid, brandend maagzuur, constipatie, diarree en maagpijn.

Stress

Het meest bekende effect van kamillethee is het kalmerend effect, een kopje kamillethee helpt je te ontspannen. Het zou helpen om de zenuwen te ontspannen en zou zelfs kunnen helpen bij mensen met een angststoornis. Een studie uit 2009 uitgevoerd aan de Depression Research Unit van het University Science Centre in Philadelphia (Verenigde Staten) onderzocht het effect van kamille-extract bij mensen met een angststoornis. Een groep van 61 patiënten kreeg acht weken lang kamille-extract of een placebo. De mensen die het kamille-extract kregen, gaven aan dat hun angstniveau daalde. Het onderzoek besluit dat kamille kan helpen bij mensen met een milde tot matige angststoornis.

Slapeloosheid

Een kopje kamillethee drinken voor het slapengaan zou helpen om makkelijker in te slapen. Het is het kalmerend effect van kamille dat hiervoor zorgt, omdat kamille zowel de zenuwen als de spieren ontspant kan het mensen helpen die moeite hebben om in te slapen.

Menstruatiepijn

Kamille zorgt voor een hogere productie van het aminozuur glycine. Glycine is een neurotransmitter en signaalinhibitor die het signaal van de hersenen naar de spieren blokkeert en zo spiersamentrekkingen tegengaat. De baarmoeder en de omliggende spieren zullen ontspannen en de menstruatiepijn zal verminderen. Drink tijdens de menstruatie enkele kopjes kamillethee per dag om de klachten te verzachten.

Hoofdpijn

Kamille kan hoofdpijn op een natuurlijke manier verzachten omdat het de zenuwen en de spieren ontspant. Op dezelfde manier waarop kamille menstruatiepijn vermindert, kan de verhoogde productie van glycine ook het signaal en de pijnprikkel naar de hersenen afremmen waardoor de hoofdpijn zal afnemen.

Infecties

Dankzij de antibacteriële werking van kamille kan het helpen bij infecties zoals verkoudheden. Kamille kan bacteriën doden zoals streptokokken die keelontstekingen kunnen veroorzaken. Omdat kamille bacteriën en schimmels kan doden kan het ook gebruikt worden als mondspoeling en om wondjes te ontsmetten.

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie waarbij het afweersysteem overdreven reageert op stuifmeel van planten, er worden onnodig antilichamen geproduceerd die ervoor zorgen dat er histamine vrijkomt in het lichaam. De histamine zorgt voor een ontstekingsreactie van de slijmvliezen van de neus, keel en ogen. Deze gaan dan opzwellen, jeuken en rood worden. Kamille zou het vrijkomen van histamine tegengaan en de slijmvliezen ontzwellen, waardoor de symptomen van hooikoorts verminderen. Een studie uit 2011, uitgevoerd aan de Hanagal Shri Kumareshwar College of Pharmacy in India, toonde dit effect van kamille aan en concludeerde dat kamille kan helpen bij allergische reacties ten gevolge van hooikoorts.

Diabetes

Kamille en kamillethee zouden helpen om de glucosespiegel in het bloed te verlagen en de opslag van glucose als glycogeen in de lever te bevorderen. Een studie uit 2008 aan de University of Toyama in Japan onderzocht dit effect bij ratten. De onderzoekers konden besluiten dat het dagelijks drinken van kamillethee een verhoogde suikerspiegel in het bloed zou kunnen helpen voorkomen en de complicaties bij diabetes zou kunnen verminderen.

Kanker

Kamille bevat flavonoïden, het belangrijkste is apigenine. Kankercellen zijn zo schadelijk omdat ze zich kunnen blijven vermenigvuldigen, het mechanisme waarbij de cellen regelmatig afsterven is uitgeschakeld. In een studie uitgevoerd aan de Ohio State University in 2013 werd het effect van apigenine op borstkankercellen onderzocht. De studie toonde aan dat apigenine apoptose of zelfmoord van kankercellen uitlokte en het onregelmatig vermenigvuldigen van genetisch materiaal zou voorkomen.

Hoe innemen

De bekendste en lekkerste manier om kamille in te nemen is via kamillethee, de thee wordt gemaakt van de gedroogde bloemen. Daarnaast bestaat er ook etherische olie van kamille. De olie kan gebruikt worden in bad of in een stoombadje voor de neus en keel bij een verkoudheid.

Bijwerkingen

Een normale dosis kamille is ongeveer twee gram per dag, dit komt neer op twee theelepels kamillethee per kopje en maximaal vier kopjes per dag. Bij een hogere dosis kan er misselijkheid en slaperigheid ontstaan. De etherische olie op de huid aanbrengen kan bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken. Wie allergisch is voor selder, madeliefjes of sint-janskruid kan ook allergisch reageren op kamille. Zwangere vrouwen beperken de inname van kamille beter tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden omdat een hoge dosis een miskraam zou kunnen uitlokken. Wie bloedverdunnende medicatie neemt moet zich ook beperken tot drie of vier kopjes kamillethee per dag omdat kamille coumarine bevat. Coumarine werkt bloedverdunnend, het is de werkzame stof in vele bloedverdunnende medicatie. Wie al bloedverdunnende medicatie neemt zou een te hoge dosis coumarine kunnen innemen bij het drinken van veel kamillethee.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Kruidenwijsheid: KamilleKruidenwijsheid: KamilleVan kruiden of bloemen mag niet zomaar gezegd worden dat ze geneeskracht hebben voordat dit medisch bewezen is maar bij…
Soorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsSoorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsEen kopje thee is een ideaal middel om je lichaam op een natuurlijke manier gezond te houden. Kruidenthee heeft tal van…
Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Dat kruiden helend kunnen werken voor mensen, is al langer bekend. Steeds meer worden kruiden echter ook aan dieren gege…

Alternatieve geneeswijzen bij astmaAlternatieve geneeswijzen bij astmaIn Nederland waren er in 2015 ongeveer 500.000 mensen met astma. De meeste mensen met astma hoesten veel, hebben ademnoo…
Zuring, teelt en gebruikZuring, teelt en gebruikDe wilde zuring is een echte inheemse plant, die algemeen in wegbermen en in weilanden wordt aangetroffen. Vooral op nat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ITenz, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Echte_kamille
 • http://www.natuurlijkerwijs.com/kamille.htm
 • http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/supplement-guide-chamomile
 • http://www.livestrong.com/article/116907-chamomile-tea-benefits/
 • http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/herbal-remedies/using-chamomile-to-treat-upset-stomach.htm
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19593179
 • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874111003941
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18681440
 • http://researchnews.osu.edu/archive/apigenin.htm
 • Afbeelding bron 1: Rudolf Langer, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.