Kruidenwijsheid: Kamille

Kruidenwijsheid: Kamille Van kruiden of bloemen mag niet zomaar gezegd worden dat ze geneeskracht hebben voordat dit medisch bewezen is maar bij kamille ligt dat toch anders. Kamille wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en in plantenboeken uit de Middeleeuwen wordt kamille al beschreven. Het is één van de oudst bekende genezende kruiden. Het kan voor heel veel kwalen worden toegepast en één daarvan vind je al terug in de naam zelf. Kamille is namelijk kalmerend en rustgevend en helpt dus goed tegen stress. Nou, dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken. Voortaan dan maar in de namiddag een kopje kamillethee bij de ‘High Tea?’.

De smaak van kamille

Nou, het mag dan heel gezond zijn maar de smaak daar kun je nog over twisten. Niet iedereen vindt het lekker, zo’n kopje kamillethee met een kaakje. Het zal je ook niet snel worden aangeboden als je ‘op de thee’ gaat en dat is dan ook niet de bedoeling. Kamille staat echt bekend als een medicinaal hulpmiddel bij griep en koorts en nog veel meer. Als je het echt vies vindt kun je wel een lepeltje honing toevoegen om het wat zoeter te maken. Nog een oplossing wanneer je niet van de smaak van kamille houdt is een mix te maken van meerdere theesoorten. Bijv. kamille met lindebloesem en citroenverbena. Dit is een lekkere thee en helpt goed tegen stress

‘Echte’ of ‘Roomse’ kamille?

Er zijn diverse verschillende soorten kamille zoals Echte en Roomse kamille maar ook Schijfkamille, Stinkende kamille, Gele kamille, Valse kamille en misschien nog wel meer. Maar de kamillesoorten die meestal gebruikt worden voor medicinale redenen zijn Echte of Roomse kamille. Qua geneeskracht ontlopen ze elkaar niet zo heel veel maar qua groei zijn ze toch wel verschillend. Echte kamille is een eenjarige plant en Roomse kamille is een groenblijvende meerjarige plant. De blaadjes van Echte kamille zijn reukloos of in ieder geval niet zo lekker geurend. Daartegenover zijn de blaadjes van Roomse kamille heerlijk geurend naar appeltjes. Deze blaadjes worden ook nog al eens aan potpourri’s toegevoegd. Ook is er een verschil in de olie die uit de bloempjes kan worden verkregen. De olie van Echte kamille versneld het herstel van de lever en de olie van Roomse kamille wil nog wel eens irritatie geven bij gebruik op de huid.

Toch maar even de officiële namen dan?

  • Echte kamille ofwel ‘Chamomilla Recutita’ ook gekend als: Duitse kamille of veldkamille.
  • Roomse kamille ofwel ‘Anthemis Nobile’ gekend als: maagbloempje en dubbele kamille.

Geneeskracht van kamille

Met welke van de twee je ook te maken hebt, de genezende eigenschappen komen overeen.
  • Zoals gezegd werkt kamille kalmerend op het zenuwstelsel. Dus bij stress, paniek, onrust…
  • Last van hoofdpijn of migraine? Probeer eens kamille thee of maak een stoombadje.
  • Kamille werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, desinfecterend.
  • Helpt bij misselijkheid, depressie, stijfheid, allergie, slapeloosheid, spit, overgangsklachten, weinig eetlust, hoofdpijn, menstruatiepijn, steenpuisten enz.
  • Gebruik bij huidklachten als: acne, eczeem, psoriasis, steenpuisten, luieruitslag, wondjes, zweertjes, insectensteken, blaren, brandwonden en vrieswonden bij voorkeur Echte kamille want Roomse kamille kan soms de huid irriteren. Maak een kompres van getrokken kamillethee of doe het in het badwater.

Recepten met kamille

Kamillethee

Reken 3 theelepels gedroogde kamille voor 150 ml gekookt water. 10 minuten laten trekken, dan pas drinken. Warm of koud maakt niet uit. Drink hiervan 3-4 kopjes per dag.

Maak een kompres

Stop 3 tot 10 gram kamillebloesem in een doekje. Overgieten met heet water en 5 minuten op de aangedane (wondje of ontsteking) plek laten liggen.

In een stoombadje voor inhalatie

2 tot 3 eetlepels kamillebloesem per liter water in een schaal of teiltje. Ga met een handdoek over je hoofd boven de schaal hangen en dek met de handdoek de schaal af. Hou 10 minuten vol.

Kamille in bad

Reken 5 gram gedroogde kamille per liter water.

Zelf kamille zaaien in de tuin?

Het beste kun je kamille zaadjes in het voorjaar voorzaaien in een pot. Het liefst afgedekt met glas zal het bij een temperatuur van 18 graden ongeveer 14 tot 20 dagen duren eer de zaadjes zullen kiemen. Dus geen nood als het wat lang duurt. Wanneer er twee of meer echte blaadjes zijn gegroeid de plantjes uitzetten in de volle grond op een plaats waarvan je weet dat de zon er lekker op kan schijnen. Bloeit na 8 weken. Kamille is ook een plantengenezer. Wanneer gezet naast een zieke plant zal hij de weerstand van de zieke plant verbeteren.

Let op!

Gebruik geen kamille:
  • Tijdens de zwangerschap. Want het zou opwekkende bestanddelen bevatten.
  • Als je bloedverdunners gebruikt. In kamille zit cumarine en dat werkt ook bloedverdunnend.
  • Bij hooikoorts.
© 2013 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van roomse kamilleDe geneeskracht van roomse kamilleZowel de bladeren als de bloemen van roomse kamille zijn eetbaar. Ze smaken ietwat bitter. Roomse kamille heeft bloemen…
Geneeskrachtige kruiden bij bloedende wondenBij open wonden is het belangrijkste vaak voorkomen dat de wond gaat ontsteken. Dit kan door de wond zo snel mogelijk di…
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Kamille gebruiken om je haar te blonderen: blond haarKamille gebruiken om je haar te blonderen: blond haarBlond haar is een erg gewilde kleur. Veel mensen willen wel eens een tintje blonder maar weten niet goed hoe ze dit moet…

Het idee achter afvallenAfvallen, het is voor de meeste mensen erg lastig. De eerste weken vliegen de kilo's eraf, maar het langer dan twee weke…
Kruidenwijsheid: KorianderKruidenwijsheid: KorianderKoriander is een welbekend kruid/specerij in de keuken. Alle delen van de korianderplant kunnen gebruikt worden en dat m…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.natuurlikerwijs.com
  • www.vlaamszaadhuis.com
  • www.overkruiden.nl
  • www.mijnreceptenboek.nl
  • www.kruidenkorf.nl
Reactie

L., 28-03-2020
Die laatste opmerking 'gebruik geen kamille als je allergisch bent voor jacobskruiskruid' vind ik een beetje apart. Aangezien jacobskruiskruid een giftige plant is, dus iedereen is er allergisch voor? Reactie infoteur, 11-08-2020
Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het tijdens het verzamelen van informatie overgenomen. Ik ben er altijd heel zorgvuldig in maar deze keer ging het dus mis. Mijn excuses! Het is ook verwijderd.

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 11-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.