Geneeskrachtige kruiden bij bloedende wonden

Bij open wonden is het belangrijkste vaak voorkomen dat de wond gaat ontsteken. Dit kan door de wond zo snel mogelijk dicht te maken, zodat er geen vuil in komt. Het kan ook door ontstekingsremmende middelen erop te leggen. Er zijn verschillende kruiden te vinden die een van beide of zelfs beide doen. Voorbeelden hiervan zijn herderstasje, kamille en valkruid. Deze kruiden zijn te gebruiken op kleine, open wonden of sneden. Ze zijn te verwerken tot volledig natuurlijke huismiddeltjes.

Herderstasje (Capsella bursa-pastoris)

Herderstasje / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (Publiek domein)Herderstasje / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Alle bovengrondse delen van het herderstasje kunnen worden gebruikt bij open wonden. Dus zowel de bloemen als de stelen als de bladeren zijn van nut. De werking is gebaseerd op de aanwezigheid van flavonoïden en peptide, die bloedstillend werken. Voor een oplossing om over de wonden te smeren is nodig:
  • 2 theelepels herderstasje
  • water
Was eerst het herderstasje grondig met koud water. Snijd het vervolgens in grove stukken en kook een kopje water. Giet het water over het kruid. Laat het enige tijd trekken en afkoelen. Hierna kun je het zeven. Giet de vloeistof over de wond, of drenk er een verbandje in en plaats het dit op de wond.
Als de wond na een uur nog of weer open is, kun je het proces herhalen.

Kamille (Matricaria chamomilla)

Kamille is vooral bekend om zijn kalmerende effect, maar het kan ook wonden ontsmetten. Dit komt door de aanwezigheid van etherische oliën in de bloemen. Behalve etherische oliën bevatten ze ook looistoffen, welke voorkomen dat bacteriën zich goed kunnen voortplanten. Als laatste actieve bestanddeel bevat kamille flavonoïde, wat zorgt voor een betere opname van andere stoffen door het lichaam.
Om wonden te behandelen kan het beste gebruik worden gemaakt van een aftreksel van kamille. Dit is te maken door kamillethee uit een pakje te laten afkoelen, of je kunt het zelf maken. Hiervoor is nodig:
  • 1 eetlepel kamille
  • water
Zet een kopje water te koken en snijdt intussen de kamille fijn. Giet het kokende water over de kamille en laat het geheel een kwartier staan. Drenk er vervolgens een verbandje in en plaats dit op de wond. Je kunt ook de vloeistof over de wond gieten, maar dit heeft als nadeel dat de stoffen minder tijd hebben om op de huid in te werken.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herderstasje - Capsella bursa pastorisHerderstasje - Capsella bursa pastorisHet herderstasje met zijn lange bloeistengel, al gauw versierd met een rij van tasjes en met zijn aardige wortelrozet va…
Huismiddel tegen blauwe plekken: arncia (valkruid)Huismiddel tegen blauwe plekken: arncia (valkruid)Arnica, ook wel valkruid genoemd is een homeopathisch middel dat wordt gegeven bij acute aandoeningen. Het kan gebruikt…
De geneeskracht van valkruidDe geneeskracht van valkruidZalf en massageolie op basis van valkruid horen zowel thuis in de dokterstas van een professionele sportploeg als in de…
Geneeskrachtige kruiden bij kneuzingenGeneeskrachtige kruiden bij kneuzingenBij een kneuzing is het weefsel onder de huid beschadigd door hard contact met een stomp voorwerp. Vaak gebeurt dit tijd…

Geneeskrachtige kruiden bij wondenGeneeskrachtige kruiden bij wondenHet bespoedigen van de genezing van wonden van alle soorten kan met behulp van huismiddeltjes gemaakt van bepaalde kruid…
Ontstoken tandvlees: homeopathisch geneesmiddel werkt snel!Last van ontstoken tandvlees of een ontsteking van mondslijmvlies? Naast goed poetsen, spoelen en stoken, is het verstan…
Bronnen en referenties
  • A. Iborg, 2004, Dumonts kleine geneeskruiden lexicon, DuMont
  • www.wikipedia.org
  • http://home.tiscali.nl/kruidenvoordehuid/wonden.html
  • Afbeelding bron 1: TeunSpaans, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Hazel, 12-12-2010
Ik ben het volledig met Herborist eens. Het is niet zomaar ''irriteren'' wat valkruid kan doen als het op een verkeerde manier wordt gebruikt. Het kan bij inwendig gebruik zelfs dodelijk zijn. Dit geld dus ook voor open wonden, aangezien die direct in verband staan met de bloedsomloop. Jammer dat het sinds de waarschuwing van Herborist nog niet is verwijderd. Reactie infoteur, 13-12-2010
Het was nog niet verwijderd, omdat in de gevonden bronnen het omschreven gebruik als veilig werd aangemerkt. Voor de zekerheid heb ik de tekst alsnog verwijderd.

Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 13-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.