Geneeskrachtige kruiden bij wonden

Geneeskrachtige kruiden bij wonden Het bespoedigen van de genezing van wonden van alle soorten kan met behulp van huismiddeltjes gemaakt van bepaalde kruiden. De kruiden die hier besproken worden zijn relatief eenvoudig te vinden en kunnen op vrijwel iedere wond worden toegepast. Alleen bij grotere wonden waarbij bloedverlies een serieus gevaar is, is het niet aan te raden zelf met kruiden in de weer te gaan. Kruiden die hier besproken worden zijn driekleurig viooltje, duizendblad, goudsbloem en haver. Speciaal voor open, bloedende wonden zijn andere kruiden zeer geschikt. Deze zijn te vinden in het artikel: Geneeskrachtige kruiden bij bloedende wonden.

Driekleurig viooltje (Viola tricolor)

Driekleurig viooltje / Bron: Thomas Meienberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)Driekleurig viooltje / Bron: Thomas Meienberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het driekleurig viooltje kan bij veel huidproblemen worden gebruikt. Behalve bij wonden werkt het ook tegen eczeem, acne en jeuk. Het populaire tuinplantje is zo goed in het herstellen van de huid door dat het onder andere ontstekingsremmend en pijn vermindert salicylzuur bevat, antiparasitaire slijmstoffen en saponinen, die bijdragen aan het versterken van het gehele immuunsysteem. Alle bovengrondse delen van het viooltje kunnen worden gebruikt. Om een oplossing te maken voor op wonden is nodig:
 • 2 theelepels driekleurig viooltje
 • 1 kopje water
Zet het water te koken en scheur intussen het viooltje fijn. Giet het kokende water over het viooltje en laat het een half uur staan alvorens het over de wond te gieten. In plaats van het vocht over de wond gieten kun je er ook een verbandje in drenken en dit op de wond leggen. Het voordeel hiervan is dat het langer kan blijven liggen en dus een sterker effect heeft.

Duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendblad / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Duizendblad / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Duizendblad bevat etherische oliën die helpen tegen wonden. Het plantje kan gemakkelijk worden verwerkt tot een omslag, welke langer op de huid kan blijven zitten.
Let op! Duizendblad kan een allergische reactie teweeg brengen. Probeer duizendblad eerst op een stukje gezonde huid, alvorens de aangetaste huid ermee te behandelen.
Voor een omslag van duizendblad is nodig:
 • ½ Liter water
 • Een ruime handvol duizendblad. Zowel de bloesems als de bladeren kunnen gebruikt worden
 • Een linnen doek
Kook eerst het water. Giet dit over het duizendblad en laat het tot een aangename temperatuur afkoelen. Drenk de doek erin en breng deze aan op de aangetaste plek. Laat het hier tenminste tien minuten liggen, langer is in dit geval beter.

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Goudsbloem / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (Publiek domein)Goudsbloem / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Zoals de meeste planten die werkzaam zijn bij een beschadigde huid, bevat ook goudsbloem etherische oliën. Verder bevat het Calendula-sapogenine, wat ontstekingsremmend werkt, en cartinoïden en xantofylen, die de weerstand verhogen. De werkzame stoffen zitten het sterkst geconcentreerd in de bloemen, dit zijn dan ook de enige delen van de plant die gebruikt worden.
Voor een zalfje voor op kleine wonden is nodig:
 • 2 handenvol bloemen van de goudsbloem
 • 50 gram boter
Snijdt de bloemen eerst in kleine stukjes en stamp ze vervolgens in een vijzel fijn. Verwarm de boter al roerend en voeg de bloemen toe. Als de boter geheel gesmolten is, zeef je het goedje door een grove doek. Zet de vloeistof in een afgesloten bak in de koelkast. Zodra het zalfje hard wordt, kun je het over de wond smeren.

Haver (Avena sativa)

Haver / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Haver / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
In haverstro is kiezelzuur en zink. Deze stoffen helpen beide bij de genezing van wonden. Haverstro is gemakkelijk te verwerken tot een omslag. De benodigdheden hiervoor zijn:
 • een handvol haverstro
 • 1 liter water
 • linnen doek
Kook het water in een grote pan. Hak intussen het haverstro in kleine stukken. Als het water kookt, kun je de stukken stro erbij voegen. Zet het water nog even goed te koken, en zet het vuur op laag. Laat het geheel 20 minuten doorkoken. Daarna kun je de grootste stukken haver eruit zeven. Laat de vloeistof afkoelen tot een aangename temperatuur en drenk de doek erin. Leg deze voor een kwartier op de doek. Langer kan geen kwaad.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskrachtige kruiden bij verbrandingen en brandwondenGeneeskrachtige kruiden bij verbrandingen en brandwondenBrandwonden en zonverbrandingen kunnen veel irritatie aan de huid opleveren. De verbrandingen kunnen lang aanhouden en v…
De goudsbloem: helpt bij wondjesDe goudsbloem: helpt bij wondjesGeneeskrachtige kruiden staan ook vaak gewoon in de bloemen- of groentetuin. Neem nu salie. Dat helpt uitstekend bij bla…
De kruidige siertuinGeneeskrachtige kruiden in de tuin zijn natuurlijk bedoeld om onze kleine en grote kwalen te verlichten. Maar we kunnen…
Geneeskrachtige kruiden bij verzwikkingenEen verzwikking komt meestal voor aan de enkel, doordat mensen ‘door hun enkel gaan’. Vaak gaat een verzwikking gepaard…

Geneeskrachtige kruiden bij kneuzingenGeneeskrachtige kruiden bij kneuzingenBij een kneuzing is het weefsel onder de huid beschadigd door hard contact met een stomp voorwerp. Vaak gebeurt dit tijd…
Geneeskrachtige kruiden bij bloedende wondenBij open wonden is het belangrijkste vaak voorkomen dat de wond gaat ontsteken. Dit kan door de wond zo snel mogelijk di…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gesinek, Rgbstock
 • A. Iborg, 2004, Dumonts kleine geneeskruiden lexicon, DuMont
 • www.wikipedia.org
 • Afbeelding bron 1: Thomas Meienberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: TeunSpaans, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 15-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.