Geneeskrachtige kruiden bij verbrandingen en brandwonden
Brandwonden en zonverbrandingen kunnen veel irritatie aan de huid opleveren. De verbrandingen kunnen lang aanhouden en veel pijn opleveren. Er zijn veel verschillende middelen beschikbaar bij de apotheek. Ook in tuinen en in de keuken zijn middelen te vinden. Huismiddeltjes als aardappelen, duizendblad en goudsbloem kunnen verlichting brengen bij verbrandingen en brandwonden.
Als eerste
Bij brandwonden is het belangrijk de aangetaste huid altijd eerst onder de koude kraan te houden. Hierna kunnen huismiddeltjes worden toegepast. Bij ernstige brandwonden of zonverbrandingen is het verstandig een dokter te raadplegen.
Aardappel (Solanum tuberosum)
Aardappelen hebben sterke warmtevasthoudende eigenschappen. Dit betekent dat zij niet alleen lang warm blijven, maar ook lang koud. Hierdoor werkt aardappel verkoelend bij lichte verbrandingen aan de huid. Het gebruik van aardappels heeft als groot voordeel dat ze vrijwel in ieder huis aanwezig zijn en vaak sneller te vinden zijn dan andere natuurgeneesmiddelen of brandwondenzalf. Daarom is aardappel zeer geschikt als eerste middel.
Om het meeste effect te krijgen, schil je de aardappel eerst en rasp je hem daarna fijn. De geraspte aardappel en het aardappel vocht leg je op de verbrandde plek. Eventueel kun je de plek met een doekje afdekken, zodat je hem nog kunt bewegen. Vrijwel meteen verlicht de aardappel de brandwond. Na tien minuten tot een kwartier verliest de aardappel effect. Als de verbranding hierna nog pijn doet, kun je er nieuwe aardappel op doen.
Als je geen rasp bij de hand hebt kun je ook met aardappelschijfjes werken. Het effect hiervan is kleiner, maar het kan nog altijd verlichting brengen.
Duizendblad (Achillea millefolium)
Duizendblad bevat etherische oliën die helpen bij huidirritaties. Bij verbranding kan duizendblad verlichting brengen. Duizendblad heeft als voordeel dat het gemakkelijk te verwerken is in een omslag, welke langer op de huid kan blijven zitten. Daarbij is het gemakkelijk om het op zonverbrande huid te leggen, de doek kan gemakkelijk een groot oppervlak beslaan. Het klaarmaken kost even tijd, wat bij brandwonden vervelend is.
Let op! Bij sommige mensen veroorzaakt duizendblad een allergische reactie. Probeer eerst duizendblad uit op een plek die niet is aangetast door de brandwond.
Voor een omslag van duizendblad is nodig:
- ½ Liter water
- Een ruime handvol duizendblad. Zowel de bloesems als de bladeren kunnen gebruikt worden
- Een linnen doek
Kook eerst het water. Giet dit over het duizendblad en laat het tot een aangename temperatuur afkoelen. Drenk de doek erin en breng deze aan op de aangetaste plek. Laat het hier tenminste tien minuten liggen, langer is altijd beter.
Goudsbloem (Calendula officinalis)
Goudsbloem /
Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Net als duizendblad bevat goudsbloem etherische oliën als werkzame stoffen bij verbrandingen. Van goudsbloem worden alleen de bloesems gebruikt, omdat deze het meeste werkzame stof bevatten.
Goudsbloem is zowel te verwerken tot een zalfje als tot een omslag. Voor de zalf is nodig:
- 2 handenvol bloemen van de goudsbloem
- 50 gram boter
Het zalfje maak je door de bloemen moeten met een vijzel fijn te stampen. Verwarm ze hierna al roerend samen met de boter totdat de boter volledig gesmolten is.
Zeef het goedje door een fijne doek en zet het in een afgesloten pot in de koelkast.
Voor de omslag is nodig:
- 1 kopje water
- 2 eetlepels bloesem
- Linnen doek
- Eventueel een handdoek
Om de omslag te maken kook je eerst het water. Giet het daarna over de bloesems en laat het een kwartier trekken. Giet het vervolgens over de linnen doek en breng de doek aan op de verbrandde plek. Eventueel kun je een handdoek om de linnen doek wikkelen, om zo minder hinder te ondervinden van de natte doek. Laat de doek zitten totdat hij volledig is afgekoeld. Langer laten zitten is beter.