Brandwonden verzorgen

Brandwonden verzorgen Brandwonden worden in vier verschillende gradaties verdeeld. Een eerstegraads verbranding kan voorkomen bij gewoon in de zon wat verbrand te zijn geweest, maar vanaf een tweedegraads verbranding zullen de brandwonden al meer kenbaar zijn en zullen deze verzorgt moeten worden en indien de huid beschadigt is zo vlug mogelijk door een arts moeten behandelt worden.

Brandwonden

De meeste minder ernstige brandwonden onstaan thuis (bijvoorbeeld door een hete kachel of kokend water). De huid wordt rood en de verbrande plek doet pijn. Bij tweedegraads verbrandingen onstaan blaren met zwelling en hevige pijn. Bij derdegraads verbranding waarbij diepere huidlagen en soms vet en zenuwweefsel eronder zijn verbrand zijn de wonden grijs en verkoold. Vaak is er weinig of geen pijn. Er kan veel vochtverlies ontstaan met gevaar voor schock.

Ga eerst naar de dokter wanneer:
  • Een kind brandwonden heeft opgelopen.
  • De brandwonden op handen, gezicht, voeten of geslachtsdelen zitten.
  • Je niet zeker bent van de ernst van de verbranding.
  • De brandwond is ontstaan door elektriciteit of chemicaliën.
Waarschuwing: Bel onmiddellijk een ambulance indien de brandwonden bij de mond of de keel zitten, of zeer uitgebreid of diep zijn.

Wat je zelf kan doen

Bij ernstige en minder ernstige verbrandingen is snel handelen belangrijk om het slachtoffer in veiligheid te brengen en de verbrande huid te koelen.

Ernstige brandwonden

  • Breng het slachtoffer zo snel mogelijk buiten gevaar.
  • Neem maatregelen om de verbrande huiddelen te koelen (zie hieronder)
  • Let goed op verschijnselen die wijzen op schock en behandel naar bevinden. Wees erop voorbereid te reanimeren als het slachtoffer bewusteloos raakt.
  • Zorg dat het slachtoffer naar een ziekenhuis wordt gebracht.

Minder ernstige brandwonden

  • Neem maatregelen om de verbrande huiddelen te koelen (Zie hieronder)
  • Maak eventuele blaren die ontstaan tijdens de genezing niet kapot. Neem een pijnstiller tegen de pijn.
  • Gebruik bij jeuk in een later stadium tijdens het genezingsproces vochtinbrengende middelen om uitdroging te voorkomen.

De verbrande huiddelen afkoelen

Volg zo snel mogelijk de volgende procedure om de huid te koelen. Pas dit toe bij minder ernstige verbrandingen en bij ernstige verbrandingen als je op medische hulp wacht.
  1. Houd de verbrande huiddelen gedurende 10 minuten onder lauw stromend water. Is er geen water bij de hand, neem dan onschadelijke koude vloeistoffen zoals melk of frisdrank. Gebruik geen ijs!
  2. Verwijder zodra de huid afgekoeld is voorzichtig alles dat kan gaan knellen als er zwelling optreden zoals kleding, sieraden, riemen of schoenen. Probeer geen kleding of ander materiaal te verwijderen dat vastzit aan de verbrande huid. Knip het los rondom de brandwonden en roep medische hulp in.
  3. Dep het gebied droog. Smeer geen lotion of créme op brandwonden. Leg er steriel verbandgaas op dat niet aan de wond kleeft of een stukje schoon niet pluizend materiaal en verbind losjes met een zwachtel. Je kan ook afdekken met een huishoudfolie om de verbrande huid te beschermen
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandwonden: percentage verbranding van je lichaam berekenenBrandwonden: percentage verbranding van je lichaam berekenenBrandwonden zijn er in alle soorten en maten. Een eerstegraads brandwond heeft iedereen wel eens meegemaakt na een midda…
Verbranding en eerste hulpVerbranding en eerste hulpVerbrandingen komen vaak voor in en om het huis, door zonlicht of door (bedrijfs)ongevallen. Veel mensen verbranden zich…
Brandwonden, hoe komt het en wat doe je eraan?Als uw huid in contact komt met extreem hoge temperaturen kan er een wond ontstaan, dit noemt men een brandwond. Dit kan…
Brandwonden: wat kun je zelf eraan doen?Brandwonden: wat kun je zelf eraan doen?Of je nu te lang in de zon hebt gezeten, je raakt een hete pan aan of je morst kokend water over je hand heen, een brand…

Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…
Steek in je lichaamSteek in je lichaamVeel mensen hebben wel eens last van steken op plaatsen in het lichaam. Maar waar komen die steken nou vandaan en wat is…
Reacties

Shyanne, 06-09-2013
Ik heb een brandwondje in mijn mond door best wel een domme oorzaak. Ik was fried oreo's aan het maken en de vork waarmee ik in het vuur ging had ik perongeluk gebruikt om in het pannenkoeken beslag gezet ik wou toen het beslag likken van de vork maar het was toen nog heet en heb dus nu een soort velletjes in de wond, op mijn wang. Is dit ernstig of gaat het wel genezen? Reactie infoteur, 08-09-2013
Dit zal langzaam aan wel genezen Shyanne, geen reden tot paniek dus :)

Susan Schutjes, 03-05-2013
In het advies wordt bij punt 1 gesproken over koud water. Inmiddels is bekend dat het beter is lauw water te gebruiken; zeker bij grotere oppervlaktes kan het anders leiden tot onderkoeling of shock. Reactie infoteur, 04-05-2013
Inderdaad Susan je hebt gelijk. Bij lichte brandwonden is koud water goed voor de huid terug te doen afkoelen, maar bij ernstigere brandwonden is lauw water meer genoodzaakt. Ik heb het dan ook veranderd in het artikel.

Base-Aid, 08-06-2011
U spreekt hier over 4 gradatie, echter mij zijn er slechts drie bekend, de drie die u vervolgens benoemd (eerste, tweede en derde graads). Wat verstaat u dan onder die vierde gradatie? Reactie infoteur, 08-06-2011
Eerstegraads is zoals met een verbranding in de zon, de huid doet pijn en is licht verbrand. Bij tweedegraads brandwonden vormen er zich blaren zoals wanneer men kokend water morst over het lichaam. Bij een derdegraads verbranding word de hele huid weggebrand en bij een vierdegraads verbranding worden zelfs spieren en botten weggebrand en word ook wel eens verkoling genoemd.

Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 04-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.