Geneeskrachtige kruiden bij Zwemmerseczeem of voetschimmel
Zwemmerseczeem of voetschimmel is een veelvoorkomende aandoening aan de voeten, veroorzaakt door een schimmel. Sommige mensen die het hebben, hebben nergens last van. In andere gevallen kan het jeuken of pijn doen. Om het te genezen zijn vele middelen beschikbaar. Er zijn ook verschillende kruiden in de natuur die kunnen helpen bij zwemmerseczeem. Huismiddeltjes met Klimop (Hedera helix) of Citroenmelisse (Melissa officinalis) kunnen erg goed werken.
Wat is het?
Zwemmerseczeem of voetschimmel is een schimmelinfectie aan een van beide of aan beide voeten. De schimmel wordt meestal opgelopen in zwembaden of gedeelde douches. Het kan spontaan genezen, maar het kan ook jaren aan blijven houden. Zwemmerseczeem is geen 'echt' eczeem, omdat het een schimmel is. Voor geneeskrachtige kruiden bij echt eczeem zie
Geneeskrachtige kruiden bij eczeem.
Genezing
Tegen voetschimmel zijn veel verschillende middeltjes bij de apotheek verkrijgbaar. Ook de natuur kent zo haar geneeswijzen voor deze aandoening. Klimop en citroenmelisse zijn veelvoorkomende planten die kunnen helpen bij de genezing van voetschimmel.
Klimop (Hedera helix)
Het blad en de bladeren van de klimop bevatten saponinen. Deze werken ontstekingsremmend en schimmelwerend. Ze komen het gemakkelijkste vrij uit gedroogde bladeren, maar ook verse bladeren kunnen worden gebruikt.
Klimop kan gemakkelijk tot een voetbad worden verwerkt. Hiervoor is nodig:
- 6 Liter water
- Een ruime handvol klimopbladeren (vers) of 2 eetlepels klimop (gedroogd)
Breng 1 liter van het water aan de kook. Als je verse klimopbladeren gebruikt, dan snijd je deze ondertussen fijn. Gedroogde bladeren kun je tussen je vingers verpulveren. Zodra het water kookt, giet je het over de klimop.
Om het voetenbad af te maken, meng je met het water nog eens vijf liter koud of lauw water. Hiermee kun je het bad ook op temperatuur brengen. Houd je voeten tien tot twintig minuten in het bad. Na afloop droog je je voeten goed af, want de schimmel houd van natte plekken. Herhaal dit ritueel dagelijks voor het beste effect.
Als het na een week geen effect heeft, zal het waarschijnlijk ook geen effect hebben als je het langer blijft volhouden. Je kunt in zo’n geval beter een ander middel zoeken. Als het wel werkt, blijf het dan volhouden tot een week nadat er niets meer van de schimmel te zien is. Op deze manier voorkom je dat het terugkomt.
Citroenmelisse (Melissa officinalis)
Melisse bevat etherische oliën die schimmelwerend werken. Ze werken ook bacteriedodend. Een werkzaam middel tegen eczeem maken van citroenmelisse kost veel tijd. Het voordeel is wel dat je in een keer een voorraad voor meerdere dagen kunt maken.
Voor een aftreksel van citroenmelisse is nodig:
- 100 ml wodka
- 4 theelepels melisseblad
Het bereiden van het aftreksel is eenvoudig. Giet de wodka over de bladeren en stop het geheel in een goed afgesloten fles. Vervolgens schud je het even, en zet je het op een warme, donkere plaats weg. Na twee weken haal je het door een fijne zeef, zodat je alle bladresten eruit haalt. Hiermee wrijf je de aangetaste delen van de voet drie keer per dag in. Het aftreksel kan het beste op een donkere plaats in een gesloten fles bewaard worden.
Na een week zou duidelijke verbetering op moeten treden, gebeurd dit niet, dan is het onwaarschijnlijk is dat het later wel effect zal hebben. In dat geval kun je het best een ander middel zoeken. Als het wel werkt, blijf het dan volhouden tot een week nadat er niets meer van de schimmel te zien is. Op deze manier voorkom je dat het terugkomt.