Kruidenwijsheid: Koriander

Kruidenwijsheid: Koriander Koriander is een welbekend kruid/specerij in de keuken. Alle delen van de korianderplant kunnen gebruikt worden en dat maakt van koriander dus niet alleen een kruid maar ook een specerij. Zowel de bladeren als de (meestal) gemalen zaden worden het meest voor culinaire doeleinden gebruikt maar meestal hebben de zaden daarbij toch wel de overhand. Koriander staat bekend onder verschillende namen waaronder ook ‘Ketoembar’ en ‘Wantsenkruid’. Wantsenkruid verwijst naar de geur die de bladeren afgeven en is nu niet direct aangenaam. Wantsen zijn luizen die bij aanraking dezelfde geur afgeven. Dit is de reden dat meestal voorkeur gegeven wordt aan het gebruik van de zaden die heel anders van geur en smaak zijn. Verder heeft koriander ook geneeskrachtige eigenschappen zoals vele kruiden en specerijen dat hebben.

‘Coriandrum Sativum L’

Herkomst: van oorsprong uit West Azië maar wordt tegenwoordig veel verbouwd in Zuid Europa, Zuid Amerika en India.
Koriander is al een heel oud gebruikt kruid want er zijn sporen van teruggevonden in de piramides van Egypte. Men vermoedt dat de Romeinen ervoor gezorgd hebben dat de kennis en het gebruik ervan naar ons toe is overgebracht. Zij gebruikten koriander namelijk om hun vlees te beschermen tegen bedederving. Ze mengden koriander met azijn en wreven daar het vlees mee in, en dat kan ook wel kloppen want men weet inmiddels dat koriander schimmelwerend en bacteriedodend is.

Koriander in de keuken

Koriander wordt gebruikt in de Zuid-Amerikaanse, Oosterse en Indische keuken maar ook in vis, vlees en wild gerechten, stoofschotels, salades, soepen, sauzen, bonenschotels en curry’s.

Het is een eenjarige plant met bloemschermen die de zaden voortbrengen waar het om gaat. De blaadjes lijken wat op selderie en voor sommigen smaken ze naar peterselie met een sterke citroensmaak. Voor anderen is het werkelijk ‘niet te pruimen’ en smaakt het naar zeep. Men denkt dat dit met genetische aanleg per persoon te maken heeft. Wanneer je nog nooit koriander in producten gebruikt hebt is het dus wel zo verstandig om eerst even uit te testen bij welke categorie je behoort want als je het niet lekker vind dan kan koriander je maaltijd echt verpesten.

Gelukkig smaken de zaden heel anders en die worden dan ook veel vaker gebruikt in gerechten. Ook de potjes in de supermarkten bevatten meestal gemalen zaden. Ongemalen zaden lijken sterk op peperkorrels en kun je eventueel ook zelf malen. Ze smaken wat anijsachtig en licht pikant en geven een gerecht een heerlijk aroma.

Koriander in producten

Ook de levensmiddelenindustrie maakt gebruik van koriander. Je vindt koriander namelijk ook terug in likeuren, bier en koekjes zoals bijvoorbeeld speculaas.

Gezonde voordelen van koriander

Koriander werkt:
  • rustgevend
  • kalmerend
  • bacterieremmend
  • laxerend
  • pijnstillend
  • bevordert de eetlust
  • voorkomt een opgeblazen gevoel
  • versterkt de maag
  • verminderde krampen
  • bevorderd de spijsvertering
  • helpt tegen winderigheid
  • geplette zaadjes kunnen als kompres worden gebruikt op pijnlijke gewrichten

Werking op de psyche

Ook op spiritueel gebied kent koriander zijn waarde. Koriander is ook als essentiële olie verkrijgbaar. Deze olie wordt verkregen dmv het uitpersen van de zaden. Wat je kunt doen is een 6-tal druppels in een aroma brander laten verdampen. De geur van koriander werkt kalmerend en rustgevend wat vooral fijn is wanneer je nerveus bent of last hebt van stress. Het geeft je een warm en rustig gevoel en is troostend en omhullend. Verder wordt ook beweerd dat de geur van koriander hartstochtverhogend werkt.

Tip!

Voor alle kruiden en dus ook voor koriander geldt altijd: laat kruiden niet te lang meekoken of bakken tijdens de bereiding van een gerecht want dan gaan de oorspronkelijke smaak en de goede eigenschappen voor een groot deel verloren. De juiste manier is het om de kruiden op het laatst mee te verwarmen en vlak voor het opdienen toe te voegen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Specerijen en Kruiden: KorianderSpecerijen en Kruiden: KorianderKoriander is een veelgebruikt specerij en kruid. Kruid, omdat ook de groene bladeren van de plant worden gebruikt. Dit l…
Zwanger en kruiden en specerijenZwanger en kruiden en specerijenNog steeds bestaat er veel onzekerheid over het eten van kruiden en specerijen tijdens de zwangerschap. Veel kruiden en…
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…

Kruidenwijsheid: KamilleKruidenwijsheid: KamilleVan kruiden of bloemen mag niet zomaar gezegd worden dat ze geneeskracht hebben voordat dit medisch bewezen is maar bij…
Tomaten moet men altijd buiten de koelkast bewarenTomaten moet men altijd buiten de koelkast bewarenTomaten worden vaak na het boodschappen doen in de koelkast gelegd, maar dat is niet zo verstandig. Dat geldt overigens…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • De kruidengids ISBN 978-90-8998-146-2
  • www.allesovergroentenenfruit.nl
  • www. vlaamszaadhuis.com
  • www.koken.flevoland.to
  • www.soortenbank.nl
  • www.home.concepts.nl
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 23-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.