Tomaten moet men altijd buiten de koelkast bewaren

Tomaten moet men altijd buiten de koelkast bewaren Tomaten worden vaak na het boodschappen doen in de koelkast gelegd, maar dat is niet zo verstandig. Dat geldt overigens voor elke tomatensoort dus niet alleen voor gewone tomaten, maar ook voor trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten, gele tomaten, enzovoort. Er komen ook nog steeds nieuwe soorten bij. Tomaten horen, evenals aardappels, aubergines, rode en groene pepers en paprika’s tot de familie van nachtschade gewassen. De naam lijkt negatief, maar de producten hebben ook veel gezonde eigenschappen. Zo dicht men bijvoorbeeld de tomaat kanker werende stoffen toe. Er zijn alleen een aantal zaken waarop gelet moet worden bij het bewaren en het gebruik van de vruchten van deze gewassen.

Kweek en teelt van tomaten

Iedereen kan tomaten telen. Dat is echt niet moeilijk. Tomatenzaad is tegen het voorjaar overal te krijgen. De zaadjes moeten wel binnenshuis of in een kas in potgrond uitgezaaid worden. Het zaad schiet gemakkelijk op, waarna de plantjes in potjes uitgepoot en vanaf april in de kas of in de volle grond, maar wel onder plastic (dus goed beschermd tegen de vorst) buiten verder mogen groeien.

Tomatenplanten uit het tuincentrum

Wie er tegenop ziet om het hele proces van tomaten te zaaien en uit te planten te doorlopen en er bovendien niet zeker van is dat ze op tijd (half mei) robuust genoeg zijn om in de volle grond te zetten, kan ook plantjes uit een tuincentrum halen. Die zijn al opgekweekt, uitgepoot en kant en klaar om in de volle grond gezet te worden.

Tomatenplanten kunnen pas na de ijsheiligen naar buiten

Tomatenplanten kunnen niet tegen vorst. Daarom mogen ze pas na de ijsheiligen (12, 13, 14 en 15 mei) buiten gezet worden. Mocht er nog eens vorst aan de grond gemeld worden, bescherm ze die nacht dan even door er een plastic zak overheen te zetten of (als ze nog in de pot zitten) haal ze dan een nachtje binnen. De kans op nachtvorst na 15 mei is echter minimaal.

Tomatenplanten opbinden en bijhouden

De stengels van de meeste tomatenplanten zijn vrij zwak en moeten dus losjes vastgebonden worden aan een stok, of met draad aan de bovenkant van een kas bijvoorbeeld. Tijdens de groei komen er zijscheuten uit de oksels van de bladeren, die verwijderd moeten worden om zo de vruchtzetting voldoende voeding te geven. Doet u dat niet, dan geeft de plant alle energie aan die zijscheuten en komen er minder (en kleinere) tomaten aan de plant.

Tomaten afdekken tegen de regen

Tomatenplanten hebben veel vocht nodig, maar kunnen gek genoeg niet tegen de regen. De bladeren worden dan sneller geel en sterven af. Ook de tomaten zelf kunnen er beschadigde plekjes van krijgen. Wie goede tomaten wil kweken moet de planten dus in een serre groot trekken of ze in de volle grond zetten met een plastic dakje erboven, zodat ze tegen de directe regen beschermd zijn. De grond moet er wel elke dag vochtig gehouden worden, want de planten hebben veel water nodig.

Onrijpe, groene tomaten mogen niet gegeten worden

Eet alleen rijpe tomaten, waar geen groen meer aan zit. Groene tomaten hebben teveel van de schadelijke stof solanum, die elk nachtschade gewas herbergt. Laat tomaten dus altijd mooi rood worden. Groene tomaten kunt u echter eenvoudig op de ouderwetse manier laten rijpen: geplukt en wel een paar dagen op de vensterbank leggen, tot ze de goede kleur hebben.

Een vensterbank met zonlicht helpt de tomaten rijp te worden

Tomaten hebben om rijp te worden licht en warmte nodig. Op de vensterbank is daar meestal genoeg van. Een vensterbank met zonlicht overdag is een ideale plek voor onrijpe tomaten. U ziet ze bij wijze van spreken gewoon rood worden. In de zomer is dit overigens meestal niet nodig, maar in het najaar, als het weer slechter wordt en de dagen korter, kunt u met deze actie de laatste tomaten nog helpen om te rijpen.

Ook aardappels hebben dat probleem

Dat de groene plekken schadelijke stoffen bevatten geldt overigens niet alleen voor tomaten, maar ook voor bijvoorbeeld de groene plekjes die u wel eens aan de aardappels vindt. Ook die bevatten schadelijke stoffen en moeten altijd goed weggesneden worden.

Het rijpen van tomaten kan op meer manieren

Tomaten rijpen overigens ook sneller als er een rijpe appel of een rijpe banaan tussen ligt, maar meestal verliezen ze dan wel wat van hun intensieve smaak. De vensterbank is dus de beste plaats voor een nog groene tomaat, maar als u geen vensterbank op het zuiden hebt, is deze methode ook een manier om groene tomaten te laten rijpen.

Tomaten altijd buiten de koelkast bewaren vanwege gevaar voor koudebederf

De koelkast is niet de goede plaats voor uw tomaten. De lage temperatuur in de koelkast veroorzaakt voedingsbederf en zorgt ervoor dat de tomaten flauwer gaan smaken. Het aantal goede voedingsstoffen vermindert eveneens naarmate de tomaten langer in de koelkast verblijven. Tomaten bewaart u daarom het beste op een koele en donkere plaats. Net als aardappels, komkommers en courgettes.

De kelder is de beste plaats om rijpe tomaten te bewaren

De kelder is de beste plaats voor rijpe tomaten. Daar is het koel en donker. Waar men een cv ketel en/of een wasmachine en wasdroger in de kelder heeft staan, is de temperatuur vaak wel iets hoger dan de normale keldertemperatuur, omdat die apparaten af en toe ook warmte afgeven.

Zonder kelder een andere koele plaats zoeken

Jammer genoeg heeft niet iedereen een kelder. Zoek in dat geval gewoon de koelste plaats in huis en zorg vooral dat de tomaten apart bewaard worden en er geen bananen, appels of peren direct naast liggen, want dan rijpen de tomaten sneller en zijn ze ook sneller aan bederf toe.

Tomaten verwerken

Wie zelf tomaten kweekt, of veel zelf gekweekte tomaten van anderen krijgt, zit er soms mee in zijn maag. Als er teveel tomaten ineens rijp zijn kunt u ze echter ook goed verwerken. Was de tomaten dan, haal het groene aanhechtingspuntje aan de bovenkant er met een scherp mesje uit, snijd de tomaten aan stukken en maal ze bijvoorbeeld fijn in de zeef. Zo zijn alle pitjes eruit.

Kant-en-klaar in de diepvries bewaren

Verdeel de moes over een aantal schone bakjes, sluit deze goed af en vries ze in om er later tomatensoep of tomatensaus voor pasta van te maken. Het is een gemakkelijke manier om snel veel tomaten te verwerken.

Chutney of kant en klare pastasaus maken

Ook kunt u er meteen chutney of pastasaus van maken met behulp van uien, kruiden, eventueel stukjes groenten, enzovoort en de hete saus in perfect schoongemaakte potjes met een schroefdeksel doen. Na het goed sluiten van de potjes laat u ze langzaam afkoelen. Aan de ingetrokken deksels kunt u zien of de potjes goed gesloten zijn. De saus kunt u later gebruiken voor over de pasta of voor op uw zelfgemaakte pizza.

Tomaten zijn gezond voedsel

Hoewel tomaten een "nachtschade" gewas zijn, zijn ze heel gezond. Tomaten bevatten heel veel vitamines en mineralen en passen door hun lage caloriewaarde perfect in een vermageringsdieet. Ze zijn smakelijk en op heel veel manieren te verwerken in gerechten als salades, soepen en sauzen.

Kleine tomaatjes combineren met spruitjes

Niet iedereen is wild op spruitjes. Veel mensen eten ze met tegenzin of alleen omdat ze in de winter zo gezond zijn. Het is verstandig om de spruitjes niet puur klaar te maken en ze dus alleen met zout en wat peper te koken, maar om ze een smakelijk sausje te geven, of ze te combineren met andere groenten. Bijvoorbeeld met tomaatjes.

Recept voor een heerlijke ovenschotel van spruiten met kleine tomaatjes

Een ovenschotel van (voorgekookte) gehalveerde spruitjes is heerlijk. Vet een ovenschotel in. Snipper een flinke ui en bak deze even glazig. Vul de ovenschotel met de voorgekookte spruitjes, de gehalveerde, kleine tomaatjes en verdeel er de uitjes overheen. Klop drie of vier eieren met wat peper, zout en twee gesnipperde plakken ham. Doe daar wat geraspte kaas doorheen. Er mag ook een beetje geraspte kaas over het geheel gestrooid worden. Zet de schotel 20 minuten op de hete lucht stand op 180 - 200 graden in de oven. Bij aardappelpuree smaakt dit veel lekkerder dan gewoon gekookte spruitjes.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groene tomaten laten rijpen: samen met appels of banaanGroene tomaten laten rijpen: samen met appels of banaanIn de late zomer en herfst dragen tomatenplanten vaak nog veel groene vruchten. Als de temperaturen dalen en de zon het…
Het kweken van tomatenHet kweken van tomatenWie vind nou zo een mooie sappige tomaat nou niet lekker! Tomaten uit de winkel smaken meestal erg waterig, niet lekker…
Het telen van tomatenHet telen van tomatenHoe verser een tomaat, hoe lekkerde hij is. En de meest verse tomaat is een tomaat uit eigen tuin. Tomaten zijn niet zo…
Bewaren van voedselBewaren van voedselMet verse producten een gezonde maaltijd klaarmaken is prima, maar als je teveel koopt gooi je het weg of bewaar je het…

Kruidenwijsheid: KorianderKruidenwijsheid: KorianderKoriander is een welbekend kruid/specerij in de keuken. Alle delen van de korianderplant kunnen gebruikt worden en dat m…
Honing doodt bacteriën en geneest wondenHoning doodt bacteriën en geneest wondenIedereen kent de zoete smaak van honing. Het wordt beschouwd als een puur natuurproduct omdat het door bijen wordt gemaa…
Reacties

W. Wortel, 25-11-2016
En tomatenpuree in blik? Reactie infoteur, 30-11-2016
Tomatenpuree in blik is al geconserveerd en hoeft niet in de koelkast bewaard te worden. Er staat een houdbaarheidsdatum op en tot die termijn kan men de blikjes gewoon bij de voorraad bewaren. Wel liefst op een koele plaats. In de koelkast hoeven ze echt niet.

Herman Von Döngel, 01-11-2016
Ook bloedtomaten? Reactie infoteur, 01-11-2016
Ja. Alle tomaten.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 30-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.