Zwanger en kruiden en specerijen
Nog steeds bestaat er veel onzekerheid over het eten van kruiden en specerijen tijdens de zwangerschap. Veel kruiden en specerijen kunnen geen kwaad, maar sommige soorten bevatten stoffen als estragol, safrol of Methyleugenol, waarvan onderzoekers nog niet weten of ze wel veilig zijn voor de mens. Wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar toch wordt er voor zwangere vrouwen aangeraden om deze kruiden en specerijen met mate te eten.
Gevaar van keukenkruiden
Sommige kruiden en specerijen kunnen stoffen bevatten waarvan dierproeven hebben aangetoond dat deze schadelijk kunnen zijn. Hierbij gaat het om de aromastoffen allylalkoxybenzenen of alkenylbenzenen die tot de plantengifstoffen behoren. Hiertoe behoren estragol, methyleugenol en safrol. De mate waarin de kruiden gevaarlijk zijn is nog erg onduidelijk. Ook zijn er geen maximale veilige doseringen bekend, omdat men niet weet in welke hoeveelheden ze schadelijk kunnen zijn. Omdat er wel bekend is dat ze schadelijk kunnen zijn, worden zwangere vrouwen gewaarschuwd voor kruiden en specerijen met deze stoffen en is het advies deze met mate te gebruiken.
Estragol
Estragol komt van nature voor in de keukenkruiden en specerijen dragon, kervel, basilicum, anijs en steranijs, venkel, piment, nootmuskaat en terpentijn. Het is vooral te herkennen aan de anijsachtige geur.
Schadelijke werking
Dierproeven hebben aangetoond dat estragol aftreksels kankerverwekkend zijn. Na het toedienen aan muizen van verschillende stammen zijn er kwaadaardige levertumoren gevonden. De oorzaak hiervan is dat de lever estragol etablisseert, waarna de gevormde stof conjugeert met sulfaat een er een zwavelzuur esterverbinding ontstaat die gemakkelijk bindt aan DNA. Door de binding beschadigd het DNA en kunnen er tumoren ontstaan.
Etherische oliën
Estragol mag vanwege de carcinogeniteit niet in geconcentreerde vorm aan etenswaar worden toegevoegd. De kruiden en specerijen bevatten maar zeer lage concentraties estragol, maar de etherische oliën die uit deze kruiden gewonnen worden kunnen hoge gehaltes estragol bevatten. Er is vastgelegd hoeveel er in levensmiddelen gebruikt mag worden. Het is niet aan te raden om deze oliën, zoals bijvoorbeeld anijsolie thuis te gebruiken. Ook zwangere vrouwen moeten hiermee oppassen, hoewel er geen aanwijzingen zijn dat de etherische oliën schade kunnen aanrichten aan het ongeboren kind. Aanbevolen wordt om de kruiden en specerijen met estragol niet in hoge doseringen te gebruiken.
Methyleugenol
Methyleugenol komt van nature voor in de keukenkruiden basilicum, nootmuskaat, steranijs en dragon. Net als estragol is methyleugenol genotoxisch en daardoor kankerverwekkend. Voor deze stof gelden dan ook dezelfde beperkingen als voor estragol.
Safrol
Safrol komt van nature voor in sassafras en nootmuskaat. De schadelijke gevolgen van safrol zijn al langere tijd bekend en het gebruik van sassafrasolie werd dan ook al sinds 1960 verboden in de verenigde staten.
Safrol kan net als estragol en methyleugenol kanker veroorzaken. Anders dan estragol en methyleugenol kan safrol de placenta passeren, waardoor het afwijkingen bij de foetus kan veroorzaken als de moeder het tijdens haar zwangerschap neemt. In hoge concentraties kan safrol de cellen die het botweefsel vormen afbreken. Ook blijkt dat hoge concentraties safrol grotere gevoeligheid voor vooral bacteriële infecties kan veroorzaken. Hoge concentraties safrol zorgen ook voor een toename van kwaadaardige embryonale levertumoren die bijna alleen voorkomen bij zuigelingen en erg jonge kinderen.
Kruidenpreparaten
Naast het gebruik van keukenkruiden zijn allylalkoxybenzenen te vinden in kruidenpreparaten in de vorm van pillen of oliën. Deze bevatten in de meeste gevallen hoge gehaltes aan de schadelijke stoffen en kun je daarom beter niet nemen als je zwanger bent. Kruidenpreparaten die Allylalkoxybenzenen bevatten zijn:
- Absint-alsem
- Aloë
- Anijs
- Boerenwormkruid
- Dong quai
- Efedra
- Hoefblad
- Kava kava
- Komkommerkruid
- Sassafras
- Smeerwortel
- Venkel
Lees verder