Zwanger en veranderde eetlust

Zwanger en veranderde eetlust Bijna vijfentachtig procent van de zwangere vrouwen heeft er wel last van, zin in heel ander eten dan dat ze normaal gesproken eten. Een veel gehoorde voorkeur zijn de augurken. Er wordt vaak aangenomen dat een zwangere vrouw zin heeft in augurken, maar het komt veel vaker voor dat ze juist zin heeft in chocolade, snoep, koek of iets anders zoets. De oorzaak van de vreemde eetlust is nog onduidelijk, maar het zou best eens kunnen zijn dat het een nuttig verschijnsel is waar best aan toegegeven mag worden.

Veranderde eetlust

Van de zwangere vrouwen die een veranderde eetlust hebben tijdens de zwangerschap, hebben de meeste een voorkeur voor zoetigheid. Ruim veertig procent van de vrouwen heeft namelijk meer zin in zoete dingen zoals chocolade, snoep en ijs. Maar ook de behoefte aan zout eten is groot, maar liefst drieëndertig procent van de zwangere vrouwen is dol op zout eten zoals bijvoorbeeld chips en zoute nootjes. Daarnaast heeft zeventien procent van de zwangere vrouwen meer behoefte aan gekruid eten. Slechts een klein percentage geeft de voorkeur aan de augurken en de rolmopsen. Maar een kleine tien procent van de zwangere eet namelijk graag zuur voedsel. Een zwangere vrouw die dagelijks een pot augurken opentrekt komt niet zo vaak voor, maar het gerucht blijkt dus ook geen fabeltje te zijn.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor de veranderde eetlust tijdens een zwangerschap. Een voordehand liggende verklaring is dat de veranderde hormonen de oorzaak zijn voor de voorliefde voor een bepaald voedingsmiddel. Daarnaast kan de oorzaak gezocht worden in een tekort aan een bepaalde voedingsstof die je lichaam wil aanvullen. Ook speelt het feit dat een zwangere vrouw een grotere energiebehoefte heeft een rol in de veranderde eetlust. Tenslotte kunnen emoties een oorzaak zijn van de grote behoefte aan bepaalde voedingsmiddelen.

Hormonen

Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding in het lichaam, wat een invloed kan hebben op de eetlust. Kort na de bevruchting wordt HCG door het embryo geproduceerd. Dit hormoon dient ter ondersteuning voor de groei van de baby, en is dus van groot belang. Het hormoon kan zorgen voor een misselijk gevoel, waardoor de eetlust vaak aan het begin van de zwangerschap minder zal zijn. Naast HCG is er tijdens de zwangerschap een grotere hoeveelheid progesteron die de bekkenwand verstevigd, de placenta beschermd en afstoting van het embryo helpt te voorkomen. Daarnaast zorgt een verhoogde hoeveelheid oestrogeen voor de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder. Het zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer waardoor de smaakpapillen extra gevoelig worden en dit kan de voorkeur voor een bepaald soort eten verklaren.

Tekort voedingsstoffen

De behoefte aan bepaalde voedingsstoffen is voor een zwangere vrouw vaak groter dan voor een niet zwangere vrouw. Er is vitamine C nodig voor een goede weerstand, extra ijzer is nodig voor de aanmaak van extra bloed en dus rode bloedcellen, extra vitamine D en calcium is nodig voor de aanmaak van het skelet van de baby en extra foliumzuur helpt onder andere een open ruggetje bij de baby te voorkomen. Het vermoeden is dat een behoefte aan een bepaald voedingsmiddel betekent dat je een tekort aan een bepaalde voedingsstof hebt. Zo kan het zijn dat de trek in sinaasappels voortkomt uit een tekort aan vitamine C, en dat behoefte aan rood vlees komt door een tekort aan ijzer. In dit geval is het dus verstandig om toe te geven aan de veranderde eetlust, je lichaam geeft immers aan het nodig te hebben. Toch zijn er ook gevallen waarin je beter niet toe kunt geven aan de veranderde eetlust. Er zijn namelijk vrouwen die zin krijgen in dingen zoals krijt, zeep of aarde. Ook deze vreemde eetlust wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan mineralen en is ook wel bekend als de aandoening Pica.

Verhoogde energiebehoefte

Gemiddeld wordt de energiebehoefte tijdens de zwangerschap met vijftien procent verhoogd. Zwangere vrouwen merken dit meestal doordat ze extra honger hebben. Maar deze verhoogde energiebehoefte kan er ook voor zorgen dat je juist zin krijgt in voedsel met veel calorieën, zoals chocolade en patat met mayonaise. Toch is het niet verstandig hieraan toe te geven. De vette en vaak suikerrijke extraatjes bevatten vaak meer extra energie dan je lichaam nodig heeft. Daarnaast is het verstandiger om deze extra energiebehoefte juist aan te vullen met gezonde voedingsmiddelen, zodat je lichaam ook de extra voedingsstoffen binnen krijgt die het tijdens de zwangerschap nodig heeft.
© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zin in augurken: zwangerZin in augurken: zwangerZwanger en augurken: het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch valt dit wel mee. Slechts tien procent van alle…
Zwanger worden: kansen en cijfersZwanger worden: kansen en cijfersHoe snel een vrouw zwanger raakt en wat de kans op een miskraam is, zijn afhankelijk van een heleboel factoren, zoals vr…
Zwanger worden en overgewichtHeb je een kinderwens en ben je wat aan de forse kant? Dan zul je je wellicht afvragen of overgewicht invloed heeft op h…
Eerste symptomen zwangerschap. Ben ik zwanger?Eerste symptomen zwangerschap. Ben ik zwanger?De eerste symptomen van een zwangerschap zijn erg makkelijk te achterhalen. Je denkt misschien dat je ongewenst zwanger…

Zwanger en leverworstZwanger en leverworstEen van de producten waar zwangere vrouwen voor gewaarschuwd worden is leverworst. Hoewel leverworst niet behoort tot de…
Zwanger en dropZwanger en dropDrop is een geliefde lekkernij in Nederland en er wordt jaarlijks gemiddeld twee kilo per persoon van gegeten. De echte…
Bronnen en referenties
  • http://www.oudersvannu.nl/zwanger-zijn/week-5/voeding/voeding-voeding/zwangerschapslusten/
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.