Zin in augurken: zwanger

Zin in augurken: zwanger Zwanger en augurken: het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch valt dit wel mee. Slechts tien procent van alle zwangere vrouwen krijgt meer zin in zuur voedsel, de overige vrouwen neigen juist meer naar zoet of zout voedsel. Augurken met slagroom is een aparte combinatie die zwangere vrouwen plots onweerstaanbaar lekker vinden. Zwangerschapslust wordt veroorzaakt door hormonen die tijdens de zwangerschap veel aanwezig zijn.

Zwanger en augurken eten

Een vrouw die augurken eet is zwanger. En iedere zwangere vrouw heeft zin in augurken. Dit wordt heel vaak aangenomen. Dit klopt gedeeltelijk. Zwangere vrouwen kunnen plots zin krijgen in voedsel dat ze voorheen nooit aten of slechts zelden. Het tegenovergestelde wordt ook gezien: zwangere vrouwen die plots geen zin meer hebben in koffie, sigaretten of bepaald voedsel. Het geen zin meer hebben in bepaald voedsel wordt door de hormonen bepaald. Ergens heeft het een nuttige functie: voor veelal schadelijke (voedings)stoffen wordt een signaal door de hersenen afgegeven: niet eten of drinken!

Hetzelfde gebeurt er met het meer zin krijgen in bepaalde voedingsmiddelen. Ook nu weer zorgen hormonen ervoor dat de hersenen het signaal afgeven om bepaalde middelen te gaan nuttigen. Dit zijn veelal voedingsmiddelen die de zwangere vrouw toch nodig blijkt te hebben. Dit is een oerinstinct: de zwangere oervrouw moest precies weten wat ze wel en niet kon eten om de ongeboren baby te beschermen tegen schadelijke stoffen maar ook om de baby te voorzien van alle nuttige stoffen.

Waarom augurken?

Slechts 10 procent van de zwangere vrouwen heeft plots een voorkeur voor zuur eten. Het grootste gedeelte krijgt juist meer zin in zoet eten. Vrouwen die zin hebben in zuur eten grijpen snel naar augurken: deze zijn makkelijk, goedkoop en snel klaar te maken (uit de pot halen en eten maar). Er zijn vrouwen die augurken met slagroom eten: hiermee wordt zuur en zoet gecombineerd.

Tekort aan vitaminen

Het is niet met zekerheid vastgesteld, maar wetenschappers denken dat zwangere vrouwen een voorkeur voor ander voedsel tijdens de zwangerschap hebben om zo tekorten aan te vullen. Dit kunnen vitaminetekorten zijn, maar ook een tekort aan vezels. Zoetigheid brengt juist weer veel glucose met zich mee: iets dat het lichaam tijdens de zwangerschap meer nodig heeft doordat het harder werkt.

Overigens verdwijnen deze vreemde eetgewoonten weer na de bevalling. De bevallen vrouw moet er niet meer aan denken om deze vreemde combinaties te eten. Vrouwen die voor de zwangerschap helemaal niet van augurken hielden en deze tijdens de zwangerschap wel eten, komen na de bevalling hier ook weer vanaf. Het is dus niet zo dat de trek in augurken voor altijd aanwezig blijft. Na de bevalling verdwijnen de zwangerschapshormonen snel weer uit het lichaam. Rond de 10e dag is dit weer bijna op het niveau van voor de zwangerschap.

Liever augurken dan zoetigheid

Er is niks mis met het eten van augurken tijdens de zwangerschap. Het bevat veel minder calorieën dan zoetigheid en vult de maag goed. Let wel op met het zuur van de augurken: het kan brandend maagzuur veroorzaken of klachten verergeren. Vooral tegen het einde van de zwangerschap hebben veel vrouwen hier last van. Augurken hebben nog een klein nadeel: het zuur tast de glazuurlaag van de tanden aan. Het beste is om na het eten de mond te spoelen met water of met melk. Dit neutraliseert het zuur in de mond. Wacht ook liever met het poetsen van de tanden na het eten van augurken. Het zuur tast de glazuurlaag tijdelijk aan, deze wordt dunner en wordt makkelijker weggepoetst. Minstens een half uur wachten is de beste optie.

Zwangerschapslust negeren

Het is helemaal niet nodig een zwangerschapslust te negeren. Wie zin heeft in augurken, mag deze gerust eten mits de gezondheid het toelaat. Met zoetigheid moet men wel meer uitkijken. Ten eerste komen veel vrouwen wat extra's kilo's aan tijdens de zwangerschap. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de grotere hoeveelheden zoetigheid die gegeten wordt. Ook lopen sommige vrouwen meer risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Wie hier gevoelig voor is, kan beter met de verloskundige overleggen alvorens aan te vallen op het snoep. Deze kan de bloedsuikerspiegel in het bloed eenvoudig testen middels een bloedprikje. Augurken kunnen wel veel natrium (zout) bevatten. Dit houdt het vocht ast en kan het de bloeddruk verhogen. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan het risico op zwangerschapsvergiftiging verhogen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn augurken gezond?Zijn augurken gezond?Zijn augurken gezond? Om dit te weten te komen is het ten eerste interessant dat het niet helemaal duidelijk is of je nu…
Zwanger en veranderde eetlustZwanger en veranderde eetlustBijna vijfentachtig procent van de zwangere vrouwen heeft er wel last van, zin in heel ander eten dan dat ze normaal ges…
Zelf de Bic Mac van Mcdonald's makenEen van de meest favoriete hamburgers van McDonald's is toch wel de Bic Mac. Het recept van McDonald's is natuurlijk geh…

Miskraam en curettageMiskraam en curettageEen miskraam komt bij 1 op de 10 zwangerschappen voor. Wanneer de miskraam niet op gang komt wordt dit ook wel een misse…
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: symptomen, behandelingBuitenbaarmoederlijke zwangerschap: symptomen, behandelingBij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of extra-uteriene graviditeit (EUG), ontstaat de zwangerschap buiten de baarm…
Bronnen en referenties
  • Voeding.paginablog.nl/voeding/2006/03/drang_naar_augurken_tijdens_zw.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.