Zin in augurken: zwanger
Zwanger en augurken: het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch valt dit wel mee. Slechts tien procent van alle zwangere vrouwen krijgt meer zin in zuur voedsel, de overige vrouwen neigen juist meer naar zoet of zout voedsel. Augurken met slagroom is een aparte combinatie die zwangere vrouwen plots onweerstaanbaar lekker vinden. Zwangerschapslust wordt veroorzaakt door hormonen die tijdens de zwangerschap veel aanwezig zijn.Zwanger en augurken eten
Een vrouw die augurken eet is zwanger. En iedere zwangere vrouw heeft zin in augurken. Dit wordt heel vaak aangenomen. Dit klopt gedeeltelijk. Zwangere vrouwen kunnen plots zin krijgen in voedsel dat ze voorheen nooit aten of slechts zelden. Het tegenovergestelde wordt ook gezien: zwangere vrouwen die plots geen zin meer hebben in koffie, sigaretten of bepaald voedsel. Het geen zin meer hebben in bepaald voedsel wordt door de hormonen bepaald. Ergens heeft het een nuttige functie: voor veelal schadelijke (voedings)stoffen wordt een signaal door de hersenen afgegeven: niet eten of drinken!Hetzelfde gebeurt er met het meer zin krijgen in bepaalde voedingsmiddelen. Ook nu weer zorgen hormonen ervoor dat de hersenen het signaal afgeven om bepaalde middelen te gaan nuttigen. Dit zijn veelal voedingsmiddelen die de zwangere vrouw toch nodig blijkt te hebben. Dit is een oerinstinct: de zwangere oervrouw moest precies weten wat ze wel en niet kon eten om de ongeboren baby te beschermen tegen schadelijke stoffen maar ook om de baby te voorzien van alle nuttige stoffen.
Waarom augurken?
Slechts 10 procent van de zwangere vrouwen heeft plots een voorkeur voor zuur eten. Het grootste gedeelte krijgt juist meer zin in zoet eten. Vrouwen die zin hebben in zuur eten grijpen snel naar augurken: deze zijn makkelijk, goedkoop en snel klaar te maken (uit de pot halen en eten maar). Er zijn vrouwen die augurken met slagroom eten: hiermee wordt zuur en zoet gecombineerd.Tekort aan vitaminen
Het is niet met zekerheid vastgesteld, maar wetenschappers denken dat zwangere vrouwen een voorkeur voor ander voedsel tijdens de zwangerschap hebben om zo tekorten aan te vullen. Dit kunnen vitaminetekorten zijn, maar ook een tekort aan vezels. Zoetigheid brengt juist weer veel glucose met zich mee: iets dat het lichaam tijdens de zwangerschap meer nodig heeft doordat het harder werkt.Overigens verdwijnen deze vreemde eetgewoonten weer na de bevalling. De bevallen vrouw moet er niet meer aan denken om deze vreemde combinaties te eten. Vrouwen die voor de zwangerschap helemaal niet van augurken hielden en deze tijdens de zwangerschap wel eten, komen na de bevalling hier ook weer vanaf. Het is dus niet zo dat de trek in augurken voor altijd aanwezig blijft. Na de bevalling verdwijnen de zwangerschapshormonen snel weer uit het lichaam. Rond de 10e dag is dit weer bijna op het niveau van voor de zwangerschap.