Zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging oftewel toxicose kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind. Door regelmatige controle tijdens de zwangerschap kan een zwangerschapsvergiftiging snel aan het licht komen. Lichte vormen worden behandeld met bedrust en een zoutloos dieet.
Vergiftiging
Een zwangerschapsvergiftiging, onder de medische naam bekend als toxicose, is een aandoening die zich voordoet in de tweede helft van de zwangerschap. De ernstige vorm is zeldzaam maar kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind. Bij ongeveer 15 procent van de zwanger komt deze aandoening voor. Vrouwen boven de 35 jaar en vrouwen die in verwachting zijn van een twee-of meerling hebben meer risico op het krijgen van een zwangerschapsvergiftiging. Een zwangerschapsvergiftiging houdt ook wel in dat de zwangere een te hoge bloeddruk heeft. Een zwangerschapsvergiftiging hoort eigenlijk in een rijtje thuis van meerdere aandoeningen die met een verhoogde bloeddruk te maken heeft. Naar ernst is deze ingedeeld in:
- hoge bloeddruk, minst ernstig
- zwangerschapsvergiftiging, ernstiger
- het HELLP syndroom, zeer ernstig
- eclampsie, zeer ernstig
Zwangerschapsvergiftiging staat hiermee in het midden, maar een niet behandelde zwangerschapsvergiftiging kan uiteindelijk uitlopen in het HELP syndroom of in eclampsie. Daarom is het belangrijk dat een zwangerschapsvergiftiging tijdig word ontdekt.
Symptomen
Zwangerschapsvergiftiging wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk, vochtophoping (oedeem) en het uitscheiden van eiwit in de urine. Behalve de hoge bloeddruk, die normaal bij iedere controlebezoek aan de verloskundige gecontroleerd dient te worden, wijst vooral het snel zwaarder worden op het ontstaan van een zwangerschapsvergiftiging, Dit snel zwaarder worden gebeurt door het vasthouden van het extra vocht. Met een urineonderzoek is het mogelijk om eiwitten in de urine op te sporen. Aan de hand van deze drie gegevens, is het mogelijk om een zwangerschapsvergiftiging tijdig te ontdekken. Daarom wordt er bij ieder bezoek aan de verloskundige bloeddruk, urine en gewicht gecontroleerd.
Wat de vrouw zelf kan merken zijn:
- opgezwollen handen en voeten
- pijn rechts onder aan de ribben
- pijn en een gezwollen gevoel bovenin de buik
- het zien van lichtflitsen of sterretjes, vooral na het plotseling opstaan
- vingers die tintelen
Wanneer een vrouw meerdere van deze klachten tegelijk heeft of ze komen regelmatig terug, dan is het heel belangrijk dat de vrouw zich laat controleren op een verhoogde bloeddruk.
Stuipen
Wanneer een zwangerschapsvergiftiging verder verloopt, kunnen er zwangerschapsstuipen ontstaan. Dit zijn epileptische aanvallen. De voorboden van zwangerschapsstuipen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, gezichtsstoornissen, maagpijn en misselijkheid. Tenslotte kunnen er aanvallen optreden die soms gepaard gaan met een periode dat de vrouw bewusteloos is. Het behoeft geen nadere uitleg dat deze aanvallen schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Deze aanvallen kunnen behandeld worden met het inspuiten van bloeddrukverlagende middelen of tranquillizers. Soms moet er extra zuurstof toegediend worden. Wanneer de aanvallen levensbedreigend worden voor de moeder, dan is het afbreken van de zwangerschap vaak een laatste redmiddel. En weer word duidelijk hoe belangrijk het is om bij iedere controle een zwangerschapsvergiftiging uit te sluiten.
Behandeling
Lichte vormen van een zwangerschapsvergiftiging worden behandeld door middel van een zoutloos dieet en rust voor de vrouw. Wanneer de zwangerschapsvergiftiging ernstig is, dan is een opname in het ziekenhuis gewenst. Daar kan de vrouw continue in de gaten gehouden worden. De vrouw moet dan absolute bedrust houden en krijgt bloeddrukverlagende middelen toegediend. Wanneer het leven van moeder en kind in gevaar dreigt te komen, zal met behulp van een keizersnede het kind ter wereld gebracht worden.