Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging Zwangerschapsvergiftiging oftewel toxicose kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind. Door regelmatige controle tijdens de zwangerschap kan een zwangerschapsvergiftiging snel aan het licht komen. Lichte vormen worden behandeld met bedrust en een zoutloos dieet.

Vergiftiging

Een zwangerschapsvergiftiging, onder de medische naam bekend als toxicose, is een aandoening die zich voordoet in de tweede helft van de zwangerschap. De ernstige vorm is zeldzaam maar kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind. Bij ongeveer 15 procent van de zwanger komt deze aandoening voor. Vrouwen boven de 35 jaar en vrouwen die in verwachting zijn van een twee-of meerling hebben meer risico op het krijgen van een zwangerschapsvergiftiging. Een zwangerschapsvergiftiging houdt ook wel in dat de zwangere een te hoge bloeddruk heeft. Een zwangerschapsvergiftiging hoort eigenlijk in een rijtje thuis van meerdere aandoeningen die met een verhoogde bloeddruk te maken heeft. Naar ernst is deze ingedeeld in:
  • hoge bloeddruk, minst ernstig
  • zwangerschapsvergiftiging, ernstiger
  • het HELLP syndroom, zeer ernstig
  • eclampsie, zeer ernstig
Zwangerschapsvergiftiging staat hiermee in het midden, maar een niet behandelde zwangerschapsvergiftiging kan uiteindelijk uitlopen in het HELP syndroom of in eclampsie. Daarom is het belangrijk dat een zwangerschapsvergiftiging tijdig word ontdekt.

Symptomen

Zwangerschapsvergiftiging wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk, vochtophoping (oedeem) en het uitscheiden van eiwit in de urine. Behalve de hoge bloeddruk, die normaal bij iedere controlebezoek aan de verloskundige gecontroleerd dient te worden, wijst vooral het snel zwaarder worden op het ontstaan van een zwangerschapsvergiftiging, Dit snel zwaarder worden gebeurt door het vasthouden van het extra vocht. Met een urineonderzoek is het mogelijk om eiwitten in de urine op te sporen. Aan de hand van deze drie gegevens, is het mogelijk om een zwangerschapsvergiftiging tijdig te ontdekken. Daarom wordt er bij ieder bezoek aan de verloskundige bloeddruk, urine en gewicht gecontroleerd.
Wat de vrouw zelf kan merken zijn:
  • opgezwollen handen en voeten
  • pijn rechts onder aan de ribben
  • pijn en een gezwollen gevoel bovenin de buik
  • het zien van lichtflitsen of sterretjes, vooral na het plotseling opstaan
  • vingers die tintelen
Wanneer een vrouw meerdere van deze klachten tegelijk heeft of ze komen regelmatig terug, dan is het heel belangrijk dat de vrouw zich laat controleren op een verhoogde bloeddruk.

Stuipen

Wanneer een zwangerschapsvergiftiging verder verloopt, kunnen er zwangerschapsstuipen ontstaan. Dit zijn epileptische aanvallen. De voorboden van zwangerschapsstuipen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, gezichtsstoornissen, maagpijn en misselijkheid. Tenslotte kunnen er aanvallen optreden die soms gepaard gaan met een periode dat de vrouw bewusteloos is. Het behoeft geen nadere uitleg dat deze aanvallen schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Deze aanvallen kunnen behandeld worden met het inspuiten van bloeddrukverlagende middelen of tranquillizers. Soms moet er extra zuurstof toegediend worden. Wanneer de aanvallen levensbedreigend worden voor de moeder, dan is het afbreken van de zwangerschap vaak een laatste redmiddel. En weer word duidelijk hoe belangrijk het is om bij iedere controle een zwangerschapsvergiftiging uit te sluiten.

Behandeling

Lichte vormen van een zwangerschapsvergiftiging worden behandeld door middel van een zoutloos dieet en rust voor de vrouw. Wanneer de zwangerschapsvergiftiging ernstig is, dan is een opname in het ziekenhuis gewenst. Daar kan de vrouw continue in de gaten gehouden worden. De vrouw moet dan absolute bedrust houden en krijgt bloeddrukverlagende middelen toegediend. Wanneer het leven van moeder en kind in gevaar dreigt te komen, zal met behulp van een keizersnede het kind ter wereld gebracht worden.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsvergiftiging: kenmerken toxicose (bloeddruk)Zwangerschapsvergiftiging: kenmerken toxicose (bloeddruk)Zwangerschapsvergiftiging? Hoe herkent u de kenmerken van een zwangerschapsvergiftiging, toxicose, hoge bloeddruk en pre…
Zwangerschapsvergiftiging: symptomen, oorzaken & gevolgenZwangerschapsvergiftiging: symptomen, oorzaken & gevolgenZwangerschapsvergiftiging is een ziekte die zich kan openbaren tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Wat zijn de s…
Oedeem tijdens de zwangerschapElke zwangere vrouw heeft wel eens last van één of andere kwaal. Eén van die kwalen kan oedeem zijn. Op zich onschuldig,…
Zwanger: HELLP-syndroom verschijnselenZwanger: HELLP-syndroom verschijnselenHet HELLP-syndroom is de acute vorm van zwangerschapsvergiftiging en kan zeer ernstige gevolgen hebben. De lever werkt n…

ZwangerschapsverschijnselenZwangerschapsverschijnselenZwangerschapsverschijnselen zijn tekenen die op een zwangerschap wijzen. Naast het medisch aantonen van een zwangerschap…
Zwangerschap: alles wat je wilt wetenZwangerschap: alles wat je wilt wetenDe zwangerschap is de periode waarin een bevruchte eicel zich ontwikkelt tot een volwaardig mensje. Deze duurt 9 maanden…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.