Zwangerschapsvergiftiging: symptomen, oorzaken & gevolgen
Zwangerschapsvergiftiging is een ziekte die zich kan openbaren tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Wat zijn de symptomen van zwangerschapsvergiftiging? Wat zijn de oorzaken en welke gevolgen heeft zwangerschapsvergiftiging voor de moeder en de baby?
Wat is zwangerschapsvergiftiging?
Zwangerschapsvergiftiging is een ziekte die zich tijdens de zwangerschap of na de bevalling kan openbaren. Er zijn verschillende vormen van zwangerschapsvergiftiging. Een minder ernstige vorm kan zich snel ontwikkelen tot een schadelijke variant, zoals het HELPP-syndroom. Een ziekenhuisopname kan dan onvermijdelijk zijn, net als een bevalling die wordt opgewekt.
Oorzaken zwangerschapsvergiftiging
Er zijn geen duidelijk aanwijsbare oorzaken die tot zwangerschapsvergiftiging leiden. Wel is er sprake van bepaalde risicofactoren. Zo speelt leeftijd een rol: vrouwen die ouder dan 35 zijn, hebben een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging dan jongere vrouwen. Verder komen zwangerschapsvergiftigingen vaker voor tijdens een eerste zwangerschap. Wanneer je zwanger bent van een meerling, loop je ook een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging. Daarnaast is er een aantal ziekten die de kans vergroten, zoals suikerziekte, een stofwisselingsafwijking of verhoogde bloeddruk. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van zwangerschapsvergiftiging.
Wanneer openbaart zwangerschapsvergiftiging zich?
Zwangerschapsvergiftiging openbaart zich meestal na de 24e week van de zwangerschap. Ook in de eerste dagen na de bevalling kan de ziekte ontstaan.
Symptomen zwangerschapsvergiftiging
Vrouwen die lijden aan zwangerschapsvergiftiging, kunnen de volgende symptomen waarnemen:
- Opgezwollen handen, enkels of een opgezwollen gezicht als gevolg van vochtophopingen (oedeem)
- Tintelingen in de vingers
- Pijn rechtsonder de ribben
- Lichtflitsen of sterretjes zien
- Een pijnlijk en gespannen gevoel in de buik
- Te hoge bloeddruk
- Teveel eiwit in de urine
Als de symptomen zich regelmatig voordoen, is het verstandig om een verloskundige, huisarts of gynaecoloog te raadplegen.
Gevolgen zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging kan ernstige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind.
Gevolgen zwangerschapsvergiftiging moeder
Zwangerschapsvergiftiging heeft tot gevolg dat bepaalde organen niet meer goed functioneren. Door het oedeem in handen, enkels of gezicht, kan er meer vocht uit de bloedvaten weglekken. De nieren worden poreuzer, met als gevolg dat er eiwit in het urine terechtkomt. Daarnaast heeft zwangerschapsvergiftiging gevolgen voor het functioneren van de lever.
Gevolgen zwangerschapsvergiftiging baby
Door zwangerschapsvergiftiging wordt de moederkoek aangetast, wat verregaande gevolgen heeft voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby. De baby krijgt dan minder voedingsstoffen en zuurstof binnen. Dat heeft tot gevolg dat de baby minder hard groeit. Baby’s die worden geboren na een zwangerschapsvergiftiging, zijn dan ook over het algemeen magerder dan normaal.