Hardlopen tijdens zwangerschap

Hardlopen tijdens zwangerschap Dat hardlopen voor de meeste mensen goed is, is wel bekend. Maar er twijfelen nogal wat mensen over hardlopen tijdens de zwangerschap. Vragen als een verhoogde kans op een miskraam of dat er op andere manier iets met de baby fout kan gaan, zijn legitieme vragen.

Algemeen

Om maar met de deur in huis te vallen … er zijn eigenlijk geen wetenschappelijke onderzoeken gedaan die concreet antwoord geven op de vragen rond hardlopend tijdens de zwangerschap. Toch kan er genoeg over gezegd worden (door professionals) in de zin van goed of fout. Gewoon gebaseerd op hoe het lichaam functioneert.

Reden?

Wat is de reden dat je wilt hardlopen tijdens je zwangerschap? Loop je altijd al en voel je je er gewoon lekker bij, geeft het energie? Duidelijk is wel dat als je geen getrainde vrouw bent, het niet zinvol is te beginnen tijdens de zwangerschap. Anders ligt het bij de vrouw die wel een getraind lijf heeft.

Getraind lijf en toch blessures

Als je een getraind lijf hebt en je vindt hardlopen gewoon lekker, is er niets mis mee om nog een tijdje te lopen. Je kunt er je kind niet mee schaden, hooguit jezelf als het gaat om je buikspieren. Deze raken opgerekt tijdens de zwangerschap en dit zal tijdens het hardlopen op zijn zachtst gezegd, niet verbeteren.
Let ook op je borsten, je borsten groeien over het algemeen tijdens de zwangerschap. Als je al geen goede sportbeha droeg, is het nu reden dit wel te gaan doen.

Invloed hormonen

Tijdens je zwangerschap worden je pezen en gewrichten wat soepeler. Dit gebeurt onder invloed van de hormonen oestrogeen en relaxine. Op zich een perfect proces, want zo wordt je lichaam in gereedheid gebracht voor het baren van je kind.
Het nadeel bij dit proces is dat het over je gehele lichaam plaatsvindt en dus ook bijvoorbeeld de enkels en knieën. Wat tijdens het hardlopen weer tot gevolg kan hebben, dat je eerder blessures oploopt.

Zuurstof

Als je een ervaren loper bent is de kans groot dat je voldoende adem hebt, maar het is wel van belang dat er ook genoeg zuurstof voor je kind overblijft. In de eerste maanden vormt zich de placenta en dan moet de placenta ook voldoende zuurstof ontvangen.
Meer bloed in je lichaam wil automatisch zeggen meer gebruik van zuurstof!

Andere vormen van bewegen

Als lopen er even niet in zit maar je wilt wel blijven bewegen, doe dan wat anders zoals:
  • Wandelen is wellicht ‘suf’ voor vele hardloopsters, maar prima om in conditie te blijven. Doe je het in een mooie groene omgeving geniet je er wellicht nog meer van (behalve dat de schone lucht nooit verkeerd is!).
  • Buikspieroefeningen tijdens en na de zwangerschap is prima. Tijdens de zwangerschap opletten dat je ze niet te strak traint. Dit kan weer andere problemen geven.
  • Ga een stukje fietsen (in de sportschool of op de echte fiets).
  • De crosstrainer kan ook nog wel wat voor je conditie betekenen.

Voeding

Als zwangere vrouw heb je zo’n 300 calorieën extra nodig. Als je stevig sport moet je dit optellen bij de calorieën die je voor je zwangerschap binnen kreeg. Spreekt voor zich dat gezonde voeding ook voor je kind belangrijk is, maar in kleinere porties eten (ook voor en na de training) is aan te raden.

Na de bevalling

Zelfs na de bevalling is direct weer gaan lopen niet altijd goed. De haarscheurtjes in het bekken welke tijdens de bevalling opgelopen worden, vergen enige tijd om te herstellen. Een time out van een aantal weken (4 tot 6) is heel normaal tijdens een ‘normale’ blessure, waarom dan niet na de bevalling.
Overleg hardlopen na de bevalling met de arts, want ook rugblessures liggen op de loer.

Mogelijk kan je in overleg met de arts wat andere conditietraining doen en zodra je weer mag gaan hardlopen, bouw het dan in alle rust op. Niet meteen een tijd achter elkaar hardlopen, maar loop enkele minuten en wandel dan weer een stukje. Wissel dit gedurende een minuut of 20 af en bouw langzaam de minuten op tot je weer aan een stuk kunt hardlopen.

Tot slot

Belangrijk is altijd hoe je je als vrouw voelt. Als je je er goed bij voelt, het geeft geen fysieke klachten en je draagt goede kleding en schoenen, is lopen geen enkel probleem. Forceer het nooit en bij twijfel altijd overleggen met je arts.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zelfstandig onderneemster en zwanger: zwangerschapsuitkeringZelfstandig onderneemster en zwanger: zwangerschapsuitkeringVrouwen die zelfstandig onderneemster zijn en die een kind verwachten of die al een kind hebben gekregen kunnen via de r…

Foliumzuur en zwangerschap: eet niet te veel fruit!Foliumzuur en zwangerschap: eet niet te veel fruit!Foliumzuur. Als u er voldoende van binnenkrijgt, verlopen allerlei lichaamsprocessen vlekkeloos. Foliumzuur, ofwel vitam…
Zwangerschapsvergiftiging: symptomen, oorzaken & gevolgenZwangerschapsvergiftiging: symptomen, oorzaken & gevolgenZwangerschapsvergiftiging is een ziekte die zich kan openbaren tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Wat zijn de s…
Bronnen en referenties
  • Marianne Feijer, bewegingswetenschapper
  • Henk Jan Vossenberg, gynaecoloog
Reactie

Marieke, 21-08-2014
Hallo,
Via Google kwam ik dit artikel tegen en heb het met interesse gelezen.
Ik heb een rare vraag misschien: ik ben een redelijke sportieve en slanke vrouw met een
normaal gesproken hekel aan joggen. Een maand geleden had ik opeens wel heel veel zin om te gaan joggen en sindsdien jog ik langzaam (7km per uur, een half uur lang) 3 keer per week.
Korte tijd daarna kwam ik erachter dat ik zwanger ben (hormonen doen dus rare dingen met je…) Nu lees ik overal dat als je normaal gesproken niet jogt er beter niet aan kunt beginnen als je zwanger bent, dat heb ik dus onbewust wel gedaan. Kan ik hiermee doorgaan of zou het beter zijn te stoppen en bijvoorbeeld gewoon een stukje te gaan fietsen?

Alvast bedankt,
Marieke Reactie infoteur, 21-08-2014
Hoi, joggen mag absoluut. Niet forceren, maar als je lekker ontspannen kunt lopen, gewoon doen. Sommige vrouwen worden plots heel fanatiek, maar dan kan je jezelf forceren en is niet goed. Maar als je je er goed bij voelt, gewoon doen. Fietsen of zwemmen is ook goed om voldoende beweging te krijgen. Succes met je zwangerschap. Anna

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 17-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.