Foliumzuur en zwangerschap: eet niet te veel fruit!

Inhoud
- Wat zijn vitaminen
- Wat is foliumzuur
- In welke voedingsmiddelen zit foliumzuur
- Waarom is vitamine B11 belangrijk in de zwangerschap
- Extra foliumzuur in de zwangerschap?
- Aanbevolen dosis
- Bijwerkingen
- Waarom kan veel fruit schadelijk zijn in de zwangerschap?
- Moet ik minder fruit eten?
- Vraag advies aan de huisarts
Wat zijn vitaminen
Vitaminen zijn organische verbindingen en noodzakelijk om het lichaam optimaal te laten functioneren. Ze komen in zeer kleine hoeveelheden in de voeding voor. Op enkele uitzonderingen na kan het lichaam niet zelf vitaminen aanmaken. In het begin van de vorige eeuw werd ontdekt dat vitaminen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ziekten. In een evenwichtige voeding zitten alle vitaminen om gezond te blijven.Wat is foliumzuur
Foliumzuur is een in water oplosbaar B-vitamine die een rol speelt in de energiestofwisseling, de celdeling, de vorming van rode bloedcellen in het beenmerg en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Ook vermindert foliumzuur het risico op een hartinfarct. Een tekort aan vitamine B11 is meestal het gevolg van een verstoorde absorptie in het maag-darmkanaal, slechte voeding of de invloed van bepaalde medicijnen, zoals anticonvulsiva.
In welke voedingsmiddelen zit foliumzuur
Bij een gevarieerde voeding hoeft u zich geen zorgen te maken dat er een tekort aan foliumzuur ontstaat. Het zit in volkorenproducten, zuivel, fruit, aardappelen en in alle verse groenten, zoals broccoli, spinazie en bietjes. Verder bevat orgaanvlees, zoals lever, veel vitamine B11.Waarom is vitamine B11 belangrijk in de zwangerschap
Een tekort aan foliumzuur veroorzaakt problemen in de zwangerschap. Vooral bij het ongeboren kind. Het heeft immers extra foliumzuur nodig in de eerste weken, maar ook daarna, omdat zich in die periode de hersenen en het ruggenmerg vormen. Als er dan een tekort ontstaat, kan het kind ter wereld komen met een open ruggetje (spina bifida), maar ook met een hazenlip en tal van andere aandoeningen.Extra foliumzuur in de zwangerschap?
Foliumzuur is zo belangrijk voor het ongeboren kind dat u al vóór de zwangerschap moet beginnen met slikken. Bijvoorbeeld als u stopt met de pil.Aanbevolen dosis
Neem elke dag 0,5 mg foliumzuur vanaf het moment dat u stopt met de anticonceptie tot ongeveer tien weken in de zwangerschap. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar. Ga voor advies echter eerst naar de huisarts zodra u zwanger wilt worden.Bijwerkingen
Alleen als u meer dan 10 tot 15 mg per dag extra slikt.
Waarom kan veel fruit schadelijk zijn in de zwangerschap?
De Medical Tribune berichtte in januari 2008 over een artikel in Aktuelle Dermatologie met de kop: ‘Prikkelbaredarmsyndroom door gezond eten’. Als gevolg van stoornissen in de fructose-absorptie, door een gebrek aan het transportproteïne GLUT5, wordt het essentiële aminozuur tryptofaan slecht opgenomen in het bloed en staat de aanmaak van de neurotransmitter serotonine op een laag pitje. Dat veroorzaakt depressies en zin in zoete dingen.Belangrijk
Een technisch verhaal dat best belangrijk is voor zwangeren omdat bij een verstoorde fructose-absorptie – fructose zit in fruit – de bloedwaarden van foliumzuur en zink dalen. Dat betekent dat uw lichaam minder foliumzuur tot zijn beschikking heeft, ondanks dat u extra foliumzuur slikt.