Foliumzuur tijdens de zwangerschap
Tegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu wordt het belang van foliumzuur tijdens de zwangerschap van diverse kanten benadrukt. Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is essentieel voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen. Foliumzuur is voornamelijk bekend doordat het de kans op een kindje met een open ruggetje (spina bifida) verkleint.
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur is een vitamine, ook wel
vitamine B11 genoemd. Foliumzuur zit in veel voedingsmiddelen, waaronder verse groenten, aardappelen, zuivel en volkoren producten. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Zo is foliumzuur nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen.
Foliumzuur tijdens de zwangerschap
Wanneer je gezond en gevarieërd eet, heeft je lichaam in principe voldoende foliumzuur tot haar beschikking. Maar wanneer het vrouwelijke lichaam ineens voor twee personen in foliumzuur moet voorzien, kan er te weinig foliumzuur voor beide zijn. Het is daarom aan te raden om al vóórdat men zwanger is foliumzuur te slikken.
Wanneer er tijdens
de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan foliumzuur in het lichaam is kunnen er afwijkingen aan het zenuwstelsel bij de baby onstaan. De bekendste afwijking is wel het open ruggetje, oftewel
spina bifida. Ook andere afwijkingen kunnen voorkomen, zoals het ontbreken van bepaalde delen van de hersenen. Deze afwijkingen vallen onder de
neurale buis defecten.
Bovendien verlaagt het slikken van foliumzuur de kans op een complicatie van de zwangerschap waarbij de placenta losraakt van de baarmoederwand.
Hoeveel foliumzuur moet ik slikken?
De meest aangeraden hoeveelheid foliumzuur is 0,4 of 0,5 milligram per dag. Deze tabletten met foliumzuur zijn
zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. In sommige gevallen die je een hogere dosis foliumzuur te slikken, bijvoorbeeld wanneer je eerder een kindje met een open ruggetje gekregen hebt. Overleg dit met je arts.
Wanneer moet ik beginnen met foliumzuur slikken?
Omdat je nooit precies weet wanneer je zwanger raakt, is het verstandig om zodra je zwanger wilt worden te beginnen met het slikken van foliumzuur. Extra foliumzuur is nodig vanaf minstens 4 weken voor de bevruchting tot 8 weken van de zwangerschap. Het kan geen kwaad om extra foliumzuur te slikken wanneer je nog niet zwanger bent, ook al kan dit een tijd duren.
Er doen verhalen de ronde over de mogelijke consequenties van een teveel aan foliumzuur, waaronder het vatbaarder zijn voor ziekten bij het nageslacht. Dit is tot op heden echter steeds ontkracht in wetenschappelijk onderzoek.
Foliumzuur verhoogt de
vruchtbaarheid niet, de kans op een zwangerschap blijft dus even groot als wanneer je geen foliumzuur zou slikken. Het is belangrijk dat de moeder extra foliumzuur slikt, de vader hoeft geen extra foliumzuur te slikken.
Gebruik van foliumzuur in Nederland
Onderzoekers van de
Generation R Study in Rotterdam hebben tussen 2002 en 2006 gegevens van 6940 vrouwen met betrekking tot het gebruik van foliumzuur verzameld. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat slechts 37% van de vrouwen foliumzuur gebruikte in de vier weken voor de zwangerschap. De meest genoemde oorzaken van het in gebreke blijven van het slikken van foliumzuur zijn een
ongeplande zwangerschap en onvoldoende kennis over foliumzuur.
Opgepast!
In principe kan het slikken van extra foliumzuur geen kwaad. Wanneer er echter sprake is van een
tekort aan vitamine B12, ook wel
pernicieuze anemie genoemd, kunnen er klachten optreden aan het zenuwstelsel.