Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur tijdens de zwangerschap Tegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu wordt het belang van foliumzuur tijdens de zwangerschap van diverse kanten benadrukt. Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is essentieel voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen. Foliumzuur is voornamelijk bekend doordat het de kans op een kindje met een open ruggetje (spina bifida) verkleint.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine, ook wel vitamine B11 genoemd. Foliumzuur zit in veel voedingsmiddelen, waaronder verse groenten, aardappelen, zuivel en volkoren producten. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Zo is foliumzuur nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Wanneer je gezond en gevarieërd eet, heeft je lichaam in principe voldoende foliumzuur tot haar beschikking. Maar wanneer het vrouwelijke lichaam ineens voor twee personen in foliumzuur moet voorzien, kan er te weinig foliumzuur voor beide zijn. Het is daarom aan te raden om al vóórdat men zwanger is foliumzuur te slikken.

Wanneer er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan foliumzuur in het lichaam is kunnen er afwijkingen aan het zenuwstelsel bij de baby onstaan. De bekendste afwijking is wel het open ruggetje, oftewel spina bifida. Ook andere afwijkingen kunnen voorkomen, zoals het ontbreken van bepaalde delen van de hersenen. Deze afwijkingen vallen onder de neurale buis defecten.

Bovendien verlaagt het slikken van foliumzuur de kans op een complicatie van de zwangerschap waarbij de placenta losraakt van de baarmoederwand.

Hoeveel foliumzuur moet ik slikken?

De meest aangeraden hoeveelheid foliumzuur is 0,4 of 0,5 milligram per dag. Deze tabletten met foliumzuur zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. In sommige gevallen die je een hogere dosis foliumzuur te slikken, bijvoorbeeld wanneer je eerder een kindje met een open ruggetje gekregen hebt. Overleg dit met je arts.

Wanneer moet ik beginnen met foliumzuur slikken?

Omdat je nooit precies weet wanneer je zwanger raakt, is het verstandig om zodra je zwanger wilt worden te beginnen met het slikken van foliumzuur. Extra foliumzuur is nodig vanaf minstens 4 weken voor de bevruchting tot 8 weken van de zwangerschap. Het kan geen kwaad om extra foliumzuur te slikken wanneer je nog niet zwanger bent, ook al kan dit een tijd duren.

Er doen verhalen de ronde over de mogelijke consequenties van een teveel aan foliumzuur, waaronder het vatbaarder zijn voor ziekten bij het nageslacht. Dit is tot op heden echter steeds ontkracht in wetenschappelijk onderzoek.

Foliumzuur verhoogt de vruchtbaarheid niet, de kans op een zwangerschap blijft dus even groot als wanneer je geen foliumzuur zou slikken. Het is belangrijk dat de moeder extra foliumzuur slikt, de vader hoeft geen extra foliumzuur te slikken.

Gebruik van foliumzuur in Nederland

Onderzoekers van de Generation R Study in Rotterdam hebben tussen 2002 en 2006 gegevens van 6940 vrouwen met betrekking tot het gebruik van foliumzuur verzameld. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat slechts 37% van de vrouwen foliumzuur gebruikte in de vier weken voor de zwangerschap. De meest genoemde oorzaken van het in gebreke blijven van het slikken van foliumzuur zijn een ongeplande zwangerschap en onvoldoende kennis over foliumzuur.

Opgepast!

In principe kan het slikken van extra foliumzuur geen kwaad. Wanneer er echter sprake is van een tekort aan vitamine B12, ook wel pernicieuze anemie genoemd, kunnen er klachten optreden aan het zenuwstelsel.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spina Bifida, een open ruggetjeSpina Bifida, een open ruggetjeSpina Bifida komt uit het Latijns en betekend letterlijk ‘gespleten ruggengraat.’ In de volksmond word het meestal een o…
Voeding en zwangerschap: vitaminesVitamines zijn onmisbare stofjes voor het functioneren van het menselijk lichaam. Ze reguleren allerlei lichaamsprocesse…
Foliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijkFoliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijkHet is al een tijd bekend dat de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals een spina bifida (open ruggetje) en een…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…

Bloedverlies tijdens de zwangerschapBloedverlies tijdens de zwangerschapEen vaginale bloeding tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van een miskraam, een dreige…
Zwangerschap, de eerste maandenZwangerschap, de eerste maandenHet begin van je zwangerschap is spannend. Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer je zwanger bent. Je borsten worden…
Bronnen en referenties
  • Determinants of folic acid use in early pregnancy in a multi-ethnic urban population in The Netherlands: The Generation R study --> Preventive Medicine 47 (2008) 427–432
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.