Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap Een vaginale bloeding tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van een miskraam, een dreigende vroeggeboorte, een loslatende placenta of een placenta die het geboortekanaal blokkeert. Er kan ook sprake zijn dat de bloeding geen enkele relatie met de zwangerschap heeft. Hoe ernstig kan een bloeding tijdens de zwangerschap zijn? Wat kunnen de mogelijke oorzaken van de bloeding zijn? Een overzicht:

Bloedverlies begin van de zwangerschap

Een bloeding tijdens het begin van een zwangerschap hoeft niet altijd op een miskraam te wijzen. Heel veel zwangere vrouwen hebben bloedverlies aan het begin van de zwangerschap, zonder dat er een duidelijke aanwijsbare reden voor is, die na negen maanden bevallen van een gezond kindje.

Oorzaken bloedverlies begin van de zwangerschap

Oorzaken van bloedverlies aan het begin van een zwangerschap zijn vaak aandoeningen die niets met de zwangerschap te maken hebben. Gedacht moet worden aan:

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een lichte tot zware bloeding, aan het begin van een zwangerschap, met behoorlijke pijn, meestal voorkomend in de week 6 of 7, kan het gevolg zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Neem onmiddellijk contact op met je arts en/of verloskundige bij het vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap! Is namelijk de buitenbaarmoederlijke zwangerschap inderdaad de oorzaak van de bloeding, is een operatie vaak noodzakelijk!

Miskraam

Een bloeding tijdens het begin van de zwangerschap, meestal voor week 16, betekent - hoe triest ook - vaak een miskraam. De kans op een miskraam is groter bij iedere zwangere vrouw boven de 35 jaar. Zwangere vrouwen van 42 jaar en ouder hebben 50% kans op een miskraam.

Oorzaak van een miskraam

Niet altijd wordt er een oorzaak gevonden van een miskraam. Oorzaken zouden kunnen zijn:

Risico vergrotende oorzaken van een miskraam

  • Als een of beide toekomstige ouders alcoholisten zijn,
  • Slechte zaadproductie met te weinig zink
  • Ongezond leven: roken, drinken, snoepen, niet bewegen, geen volwaardige voeding
Echter: vaak wordt de oorzaak van een miskraam niet gevonden!

Lichamelijke kenmerk en symptomen van een (dreigende) miskraam

  • Vaginaal bloedverlies,
  • Krampende buikpijn,
  • Menstruatieachtige klachten en pijn

Bloedverlies tijdens de zwangerschap na week 16 (tweede trimester)

Bloedverlies tijdens het middelste gedeelte van een zwangerschap kan duiden op een (dreigende) vroeggeboorte. Als je behalve bloedverlies ook baarmoedercontracties hebt (een "menstruatieachtig" gevoel, of een "harde buiken") onmiddellijk en met grote spoed naar het ziekenhuis gaan! Oorzaak is vaak een te zwakke baarmoederhals.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap na week 26 (derde trimester)

Bloedverlies tijdens het laatste gedeelte van de zwangerschap kan echt heel ernstig zijn. Gedacht moet worden aan:

Algemeen advies voor zwangere vrouwen met bloedverlies

Iedere zwangere vrouw met bloedverlies - ongeacht de hoeveelheid - zou direct de huisarts en/of de verloskundige moeten bellen. Is de reden groot om aan te nemen dat de bloeding wijst op een:
  • Dreigende miskraam,
  • Placenta Praevia,
  • Dreigende vroeggeboorte,
  • Dreigende loslating van de placenta:
Onmiddellijk en met grote spoed naar het ziekenhuis!
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van tussentijds bloedverliesOorzaken van tussentijds bloedverliesAls u last heeft van tussentijds bloedverlies kan u behoorlijk schrikken. Vooral als u er voorheen nooit last van heeft…
Zwanger: bloedverliesZwanger: bloedverliesZwanger en bloedverlies: de schrik voor iedere zwangere vrouw. Het bloedverlies kan optreden na het vrijen, maar kan ook…
Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet?Bloedverlies tijdens de zwangerschap, een miskraam of niet?Bloedverlies tijdens de zwangerschap is de grote schik van iedere zwangere vrouw. Vooral in de eerste drie maanden, de t…
Zwanger worden na een miskraamZwanger worden na een miskraamEen miskraam, en nu? Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegfout van het vruchtje. Na je miskraam wil je eigenlijk…

ZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetesIedere zwangere vrouw met diabetes mellitus in de familie heeft een verhoogde kans op het krijgen van een zwangerschapsd…
Foliumzuur tijdens de zwangerschapFoliumzuur tijdens de zwangerschapTegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu w…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.