Zwanger worden na een miskraam

Bloedverlies en miskraam
Een miskraam begint meestal met bloedverlies, maar niet altijd. Soms voelt men eerst krampen voordat het bloedverlies op gang komt. De meeste vrouwen voelen van te voren de zwangerschapsverschijnselen afnemen en weten vaak ook dat het mis is. Hoe dan ook, een miskraam gaat altijd gepaard met bloedverlies. Zolang er geen bloedverlies is opgetreden, is de miskraam ook niet voltooid en kun je niet opnieuw zwanger raken.Ga in tijden van bloedverlies geen gemeenschap hebben, dit vergroot het risico op infecties.
Opnieuw zwanger worden, wachten of niet?
Wanneer het bloeden helemaal is gestopt, begint je cyclus weer opnieuw. Veel artsen raden aan om een aantal maanden te wachten met het opnieuw zwanger worden, maar de meeste vrouwen hebben daar het geduld niet voor en willen verder. Doe waar jij je goed bij voelt. Als jij zelf de miskraam goed hebt verwerkt en er geen moeite mee hebt om direct weer zwanger te worden, kan dit best.Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, in die tijd die nodig is zal je ook niet vruchtbaar zijn. Het lichaam geeft dus zelf aan wanneer je weer zwanger kan worden.
Nieuwe cyclus
Hoe weet je nou wanneer je weer vruchtbaar bent na een miskraam? Tel vanaf de eerste dag van de miskraam-bloeding je nieuwe cyclus. Niet helemaal juist, maar het geeft je wel een houvast. De meeste vrouwen krijgen rond de 20e dag na de miskraam weer een eisprong. Echter, dit kan ook langer duren wanneer het lichaam meer tijd nodig heeft voor herstel. Stress zorgt ervoor dat de eisprong langer op zich laat wachten.Wil je helemaal zeker weten wanneer je cyclus weer opnieuw begint, wacht dan na de miskraam af tot de eerste nieuwe menstruatie. Vanaf de eerste dag van je echte cyclus kan je weer gaan tellen zoals je voorheen deed. Dan heb je meer zekerheid, maar wachten hierop is niet perse nodig. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt!
Angst
Het is logisch dat er een angst blijft na een miskraam, dat het weer gebeurt. Sommige vrouwen hebben inderdaad de pech op twee tot drie miskramen achter elkaar, maar over het algemeen krijgen de meeste vrouwen na een miskraam een gezonde baby. Krijg je drie keer of meer een miskraam achter elkaar ga dan langs de arts. Het kan zijn dat er dan meer aan de hand is.Laat je niet door angst leiden: angst, en dus ook stress, zorgen er voor dat je moeilijker zwanger wordt. In sommige gevallen wordt angst of stress ook toegeschreven aan een miskraam. Onderzoek heeft uitgewezen dat in geval van stress drie keer meer miskramen voorkomen. Relax dus en laat de natuur zijn gang gaan.
Lees verder
- Miskraam en vitamine B12
- Zwanger worden: wanneer het niet lukt
Warning: Undefined array key 37276 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202