Zwanger worden na een miskraam

Zwanger worden na een miskraam Een miskraam, en nu? Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegfout van het vruchtje. Na je miskraam wil je eigenlijk opnieuw zwanger worden. Wat kan je verwachten na een miskraam en het opnieuw zwanger willen worden?

Bloedverlies en miskraam

Een miskraam begint meestal met bloedverlies, maar niet altijd. Soms voelt men eerst krampen voordat het bloedverlies op gang komt. De meeste vrouwen voelen van te voren de zwangerschapsverschijnselen afnemen en weten vaak ook dat het mis is. Hoe dan ook, een miskraam gaat altijd gepaard met bloedverlies. Zolang er geen bloedverlies is opgetreden, is de miskraam ook niet voltooid en kun je niet opnieuw zwanger raken.

Ga in tijden van bloedverlies geen gemeenschap hebben, dit vergroot het risico op infecties.

Opnieuw zwanger worden, wachten of niet?

Wanneer het bloeden helemaal is gestopt, begint je cyclus weer opnieuw. Veel artsen raden aan om een aantal maanden te wachten met het opnieuw zwanger worden, maar de meeste vrouwen hebben daar het geduld niet voor en willen verder. Doe waar jij je goed bij voelt. Als jij zelf de miskraam goed hebt verwerkt en er geen moeite mee hebt om direct weer zwanger te worden, kan dit best.

Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, in die tijd die nodig is zal je ook niet vruchtbaar zijn. Het lichaam geeft dus zelf aan wanneer je weer zwanger kan worden.

Nieuwe cyclus

Hoe weet je nou wanneer je weer vruchtbaar bent na een miskraam? Tel vanaf de eerste dag van de miskraam-bloeding je nieuwe cyclus. Niet helemaal juist, maar het geeft je wel een houvast. De meeste vrouwen krijgen rond de 20e dag na de miskraam weer een eisprong. Echter, dit kan ook langer duren wanneer het lichaam meer tijd nodig heeft voor herstel. Stress zorgt ervoor dat de eisprong langer op zich laat wachten.

Wil je helemaal zeker weten wanneer je cyclus weer opnieuw begint, wacht dan na de miskraam af tot de eerste nieuwe menstruatie. Vanaf de eerste dag van je echte cyclus kan je weer gaan tellen zoals je voorheen deed. Dan heb je meer zekerheid, maar wachten hierop is niet perse nodig. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt!

Angst

Het is logisch dat er een angst blijft na een miskraam, dat het weer gebeurt. Sommige vrouwen hebben inderdaad de pech op twee tot drie miskramen achter elkaar, maar over het algemeen krijgen de meeste vrouwen na een miskraam een gezonde baby. Krijg je drie keer of meer een miskraam achter elkaar ga dan langs de arts. Het kan zijn dat er dan meer aan de hand is.

Laat je niet door angst leiden: angst, en dus ook stress, zorgen er voor dat je moeilijker zwanger wordt. In sommige gevallen wordt angst of stress ook toegeschreven aan een miskraam. Onderzoek heeft uitgewezen dat in geval van stress drie keer meer miskramen voorkomen. Relax dus en laat de natuur zijn gang gaan.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
4 weken zwanger en bloedverlies4 weken zwanger en bloedverliesWanneer je 4 weken zwanger bent, kan er bloedverlies optreden. Dit is soms erg schrikken en vaak is er angst voor een mi…
Een (te) vroege eisprong of ovulatieEen (te) vroege eisprong of ovulatieGemiddeld duurt de vrouwelijke cyclus zo'n 28 dagen. Dit zou inhouden dat de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, rond da…
Ongesteld maar toch zwangerOngesteld maar toch zwangerHet komt vaker voor dan gedacht wordt: ongesteld zijn oftewel menstrueren terwijl een vrouw zwanger is. Vaak wordt de me…

Waar kunt u bevallen?Er zijn verschillende plaatsen waar u kunt bevallen. In Nederland bevalt ongeveer 30% van de vrouwen thuis. Het is in ie…
Medische mallemolen en zwanger wordenMedische mallemolen en zwanger wordenJe wil graag zwanger worden maar het duurt allemaal langer dan je verwacht had. Op een gegeven moment moet je je gaan af…
Reacties

Amy, 20-03-2013
Hallo, ik heb even een vraag precies een jaar geleden heb ik een miskraam gehad met 10 weken bij het ziekenhuis alles na laten kijken maar alles was weg, nu na 1 jaar is mijn menstruatie nog steeds onregelmatig begin na de miskraam ging er om 2 weken overtijd maar nu de laatste 2 keer soms wel 2 maanden overtijd en word ook daardoor niet meer zwanger! Huisarts zegt elke keer dat ik maar moet afwachten maar heb ik nu niet lang genoeg gewacht! Reactie infoteur, 20-03-2013
De eisprong vindt plaats ongeveer 14 dagen vóór de menstruatie. Als jouw cyclus dus twee tot drie maanden duurt, wil dit zeggen dat je een zeer late eisprong hebt. Dit maakt de kans om zwanger te worden veel kleiner. Ik adviseer je om gedurende drie maanden de temperatuurmethode toe te passen, en met deze gegevens naar je (huis)arts te gaan.

Ga naar het volgende artikel voor meer info over de temperatuurmethode:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/61616-zwanger-worden-temperatuurmethode.html

Sabrina, 17-03-2013
Ik heb vorige maand een miskraam gehad en heb een curettage ondergaan. Ik heb tot nu toe nog geen menstruatie gehad en heb nog steeds onveilig sex. Zou ik ondanks geen menstruatie zwanger kunnen zijn? Reactie infoteur, 19-03-2013
Dat is mogelijk ja, de eisprong vindt namelijk ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats.

Mélanie, 16-02-2013
Hey, ik was 7 weken zwanger en ik had miskraam, mijn vraag ik is hoelang moet ik wachten voor ik terug zwanger kan worden? graag een antwoord AUB Reactie infoteur, 17-02-2013
Allereerst sterkte, een miskraam is een heftige gebeurtenis. In principe kan je direct weer zwanger worden, de vraag is echter of je dit zelf wil en ook handig vindt. Meestal wordt er gewacht totdat de eerste menstruatie weer op gang is gekomen.

Ik, 01-07-2012
Hallo,
ik heb een vraagje. 7 mei een curretage gehad, en nu ben ik 25 of 26 mei weer zwanger geraakt, was ook de bedoeling, maar nu vraag ik me af, hoelang ik dan eigenlijk nu zwanger ben, want ik ben niet ongesteld geweest, en de vorige keer dat ik zwanger was, had ik 6 februari een miskraam gehad, en was ik 2 of 3 maart zwanger geraakt, en telde ze er 2 weken bij op, ben ik dan nu eigenlijk 5 weken zwanger, of 7 met 2 weken erop?

ik hoop dat iemand mij een reachtie zou willen doen Reactie infoteur, 26-07-2012
Wanneer je 25 mei zwanger bent geraakt, mag je twee weken bij je zwangerschap optellen, dus begin te tellen vanaf 11 mei.

Mjj, 09-11-2011
Ik heb het afgelopen jaar 3 x een miskraam gehad. Na de 1e miskraam kwam mijn menstruatie na 6 weken, de menstruatie daarna na 8 weken, en de cyclus daarna was ik weer zwanger (eisprong +/- dag 25), dit werd een tweede miskraam en +/- 28 dagen daarna had ik weer een eisprong en was ik weer zwanger. Dit eindigde weer in een miskraam. Dit is nu inmiddels meer dan 9 weken geleden en het lijkt erop dat mijn cyclus niet meer op gang komt. Tot dag 49 heb ik last gehad van misselijkheid en gevoelige borsten dit was op dag 50 voorbij. Op dag 51 en dag 53 verloor ik een beetje roze bloed. Dag 59 had ik een zeurende pijn (soort spierpijn) in mijn onderlichaam. Kan ik zo laat toch nog een eisprong hebben gehad? of is het wachten nu op herstel van mijn hormonen? Reactie infoteur, 20-12-2011
Na drie miskramen achter elkaar kan je door een arts laten onderzoeken waarom je zo vaak een miskraam hebt. Is er iets mis of is het toeval?

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.