Ongesteld maar toch zwanger

Ongesteld maar toch zwanger Het komt vaker voor dan gedacht wordt: ongesteld zijn oftewel menstrueren terwijl een vrouw zwanger is. Vaak wordt de menstruatie aangezien voor een echte menstruatie, maar eigenlijk klopt dit helemaal niet. Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor het ongesteld zijn ondanks een zwangerschap. Bloedverlies heeft soms een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld een pseudo-menstruatie.

Ongesteld maar toch zwanger, kan dat?

Ongesteld zijn en zwanger tegelijk, dat is onmogelijk. Hoe hard er ook wordt geroepen dat het vaak genoeg voorkomt. In werkelijkheid is er iets heel anders aan de hand wanneer vrouwen lijken te menstrueren tijdens de zwangerschap. Het vreemde is dat een aantal vrouwen hun maandelijkse bloedingen krijgen en toch zwanger zijn. Hierdoor kan het soms voorkomen dat er helemaal niet aan een zwangerschap wordt gedacht wanneer er klachten ontstaan als veel moeten plassen, buikkrampen, grotere borsten etc. Maar als het geen menstruatie is, wat zijn de maandelijkse bloedingen dan wel?

Verschil tussen menstruatie en zwangerschapsbloedingen

Bij een menstruatie speelt de vruchtbare cyclus een grote rol. Een cyclus begint op de eerste dag van een menstruatie. Een eitje rijpt 14 dagen vóór de volgende menstruatie en de baarmoeder maakt zich klaar om een bevruchte eicel op te vangen. Wanneer de eicel niet bevrucht is, zal ongeveer 14 dagen na de eisprong het eitje en het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgestoten worden middels bloedverlies. De vrouw is ongesteld en de maandelijkse cyclus is opnieuw begonnen.

Nu we weten hoe een menstruatie ontstaat is meteen ook duidelijk dat tijdens een zwangerschap niet gesproken kan worden van een echte menstruatie. Er wordt immers geen eicel en geen baarmoederslijmvlies afgestoten. Wanneer dit wel zou gebeuren, spreken we van een miskraam. Een bloeding tijdens de zwangerschap heeft vaak een andere oorzaak, ook wanneer deze maandelijks zou voorkomen.

Oorzaken voor bloedverlies tijdens de zwangerschap

Een bevruchte eicel maakt de reis naar de baarmoeder en nestelt zich daar in. Het innestelen gaat vaak met bloedverlies gepaard. Niks om je zorgen over te maken, de baarmoeder is een goed doorbloedtorgaan en kan bij beschadiging makkelijk bloeden. Vaak is een innestelingsbloeding net iets eerder dan de verwachte menstruatie. Maar wanneer de eisprong wat later dan verwacht heeft plaatsgevonden kan het zijn dat de innestelingsbloeding, precies op de dag dat de menstruatie verwacht wordt, optreedt. Ook kan het eitje net wat trager zijn met innestelen waardoor de bloeding optreedt rond de verwachte menstruatie. Veel vrouwen zien de innestelingsbloeding dan ook aan voor het ongesteld zijn, vooral wanneer deze bloeding een dag of drie tot vier duurt. Het verschil met een normale menstruatie is vaak dat een innesteling lichter bloedverlies geeft, maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Geen vrouwenlichaam is hetzelfde.

Andere oorzaken voor bloedverlies zijn gesprongen bloedvaten in de baarmoeder doordat deze zo goed doorbloed is. Sommige vrouwen hebben hier nou eenmaal snel last van. Hoesten, niezen, bukken en tillen kan een bloeding veroorzaken. Wanneer dit net iedere keer rond de menstruatieperiode gebeurt, kan dit aangezien worden voor een normale menstruatie.

Pseudo-menstruatie

In een aantal gevallen blijft de vrouw zelfs twee tot negen maanden lang ongesteld ondanks een zwangerschap. Hoe is dit mogelijk? Er wordt in dit geval gesproken van een pseudo-menstruatie. Het vruchtje produceert normaal het hormoon HCG. Tot een bepaalde leeftijd van het vruchtje groeit de HCG-waarde, daarna kan het weer afnemen. HCG zorgt ervoor dat er geen eicel meer tot rijping komt en er geen menstruatie meer optreedt. Wanneer er te weinig HCG wordt aangemaakt dan krijgen de hersenen van de vrouw geen signaal om dit proces stil te leggen. Het gevolg: een menstruatie waar geen eisprong aan vooraf is gegaan. Een pseudo-menstruatie dus. In de meeste gevallen is een pseudo-menstruatie niet ernstig. Toch kan regelmatig bloedverlies de baarmoeder zodanig prikkelen dat er een miskraam optreedt. In de meeste gevallen krijgt het lichaam na één tot twee pseudo-menstruaties door dat er sprake is van een zwangerschap en zal deze nepmenstruatie ophouden.

In heel uitzonderlijke gevallen blijft de pseudo-menstruatie negen maanden lang aanhouden en heeft de vrouw soms echt niet door dat ze zwanger is. Dit wordt vooral gezien bij vrouwen met overgewicht waarbij de buik niet zichtbaar groeit en er al langer sprake was van vage klachten als misselijkheid of vaker moeten plassen. De zwangerschapsverschijnselen worden dan toegeschreven aan de normale klachten. De horrorverhalen dat er plots een kind in het toilet ligt zijn van die heel zeldzame gevallen die vaak ook een eigen staartje krijgen. De kans om de jackpot van de loterij te winnen is vele malen groter.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en toch ongesteld?Zwanger en toch ongesteld?De menstruatie is een bloeding welke optreedt als je niet bevrucht bent. Dit betekent dat je, indien je zwanger bent, ni…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…
Zwanger en toch ongesteldZwanger en toch ongesteldOngesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een versc…
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…

Geneesmiddelen en medicijnen tijdens zwangerschapGeneesmiddelen en medicijnen tijdens zwangerschapZwanger? Welke geneesmiddelen en medicijnen mag ik tijdens mijn zwangerschap innemen, vraagt u zich vast af. Iemand die…
Witte afscheiding en zwangerschapWitte afscheiding en zwangerschapWitte afscheiding: hoort dit bij een zwangerschap? Tijdens de zwangerschap komen er verschillende verschijnselen voor di…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.