Witte afscheiding en zwangerschap

Witte afscheiding en zwangerschap Witte afscheiding: hoort dit bij een zwangerschap? Tijdens de zwangerschap komen er verschillende verschijnselen voor die bij de zwangerschap horen. Witte vloed is daar één van. Toch kan witte vloed oftewel afscheiding soms ook iets anders betekenen zoals een infectie, zelfs tijdens een zwangerschap.

Zwanger en witte afscheiding

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het vrouwenlichaam onder invloed van hormonen. Eén verschijnsel hiervan is het hebben van witte afscheiding. Ieder vrouw heeft een dagelijkse afscheiding, dit is nodig om de vagina gezond te houden. Normale afscheiding is wit van kleur en voelt plakkerig aan. Ook is de afscheiding vloeibaar maar kan soms iets dikker worden. Tijdens de zwangerschap kan de afscheiding anders worden: meer afscheiding, dikker en soms iets donkerder (roomwit). Zolang het niet vreemd ruikt is er geen sprake van een infectie maar komt dit door de zwangerschap. Overigens kan deze verhoogde afscheiding gedurende de hele zwangerschap aan blijven houden en verdwijnt weer na de bevalling.

Wit slijm na eisprong

Veel vrouwen controleren gedurende hun vruchtbare periode het cervixslijm, de witte afscheiding. Normaal gesproken is er niet zoveel afscheiding. Rond de eisprong merken veel vrouwen dat ze meer afscheiding hebben. Er is een slijm zichtbaar dat nog het meest op vloeibaar eiwit lijkt. Wie het slijm tussen duim en wijsvinger uit elkaar trekt zal zien dat er draden van te trekken zijn. Dit is het vruchtbare slijm. Omdat het slijm al veranderd vóór de eisprong en pas weer veranderd na de eisprong is het op deze manier makkelijk te bepalen wanneer de vruchtbare dagen zijn. Om dit te achterhalen is het handig om iedere dag de afscheiding te controleren op kleur, doorzichtigheid en taaiheid. Deze methode wordt veel door vrouwen met een kinderwens gebruikt. Je moet er echter niet vies van zijn om regelmatig je eigen afscheiding te controleren. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van een toiletpapiertje wanneer je het niet met de vingers wil doen.

Afscheiding voor NOD

Na de eisprong verandert het slijm weer. Het wordt weer minder rekbaar. Over het algemeen zal de hoeveelheid slijm vlak voor de NOD sterk zijn afgenomen. De NOD staat overigens voor Niet Ongesteldheids Dag, een begrip dat veel gebruikt wordt door vrouwen die zwanger willen worden. Wanneer de menstruatie eraan komt betekent dit dat de eicel niet bevrucht is. De afscheiding vermindert sterk en wordt vervangen door het afstoten van het slijmvlies uit de baarmoeder dat gepaard gaat met bloedverlies, de menstruatie. Soms blijft de afscheiding vlak voor de NOD (de dag dat men verwacht ongesteld te gaan worden) toch meer dan normaal. De kans op een zwangerschap is dan wel aanwezig. Toch kan dit niet met zekerheid gezegd worden: bij iedere vrouw ontwikkelt het slijm zich gedurende de cyclus anders. Maar in de meeste gevallen wordt bij zwangere vrouwen wel meer afscheiding gezien tijdens de zwangerschap.

Afscheiding stinkt: ben ik zwanger?

In sommige gevallen kan de afscheiding iets anders ruiken vroeg in de zwangerschap of tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen vinden het zelfs stinken. Maar wat de een vindt stinken is voor de ander normaal. Een anders ruikende afscheiding kan dus betekenen dat je zwanger bent maar kan ook ergens anders door veroorzaakt worden. In de meeste gevallen is een vroeg zwangerschap te herkennen aan een verhoogde afscheiding maar ook andere typische zwangerschapsverschijnselen kunnen een zwangerschap verraden.

Tijdens een zwangerschap verandert er het een en ander in de vagina. Hierdoor kunnen goede bacteriën minder goed hun werking doen. Slechte bacteriën en schimmels hebben zo eerder een kans om toe te slaan. Normaal gesproken is de afscheiding geurloos maar krijgt een geurtje door de slechte bacteriën of schimmels die zich in het slijm bevinden. Bij een infectie gaat de afscheiding erg ruiken. Daarnaast wordt de afscheiding troebel en krijgt een geel tot groene kleur of ziet eruit als yoghurt. Soms is hier niets van te zien, alleen te ruiken. Jeuk en/ of pijn wijst vaak ook op een infectie. Vaak gaat het om de schimmel Candida of een bacterie. Het gevolg is een vies ruikende afscheiding die vaak naar (rotte) vis ruikt en en grijze afscheiding. Candida veroorzaakt bij de baby spruw en wordt overgedragen tijdens de bevalling of tijdens de borstvoeding. Candida kan het beste al tijdens de zwangerschap behandeld worden om infectie bij de baby te voorkomen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Zwanger worden en vruchtbaar slijmZwanger worden en vruchtbaar slijmJe wilt zwanger worden. Maar wanneer weet je nou wanneer je op je meest vruchtbaar bent en dus ook de meeste kans hebt o…
Witte vloed en zwangerWitte vloed en zwangerWitte vloed tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Sommige vrouwen kunnen al een vroege zwangerschap herke…
Witte afscheiding voor menstruatieWitte afscheiding voor menstruatieWitte afscheiding voor de menstruatie, wat betekent dit? Vrouwen die zwanger willen worden houden het slijmverlies sterk…

Ongesteld maar toch zwangerOngesteld maar toch zwangerHet komt vaker voor dan gedacht wordt: ongesteld zijn oftewel menstrueren terwijl een vrouw zwanger is. Vaak wordt de me…
ZwangerschapshormonenZwangerschapshormonenWat voor hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap? Wat is de rol van deze hormonen? En wat zijn de ge…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 15-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.