Zwangerschapshormonen
Wat voor hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap? Wat is de rol van deze hormonen? En wat zijn de gevolgen van deze hormonen op je lichaam? Lees hieronder meer over de hormonen die een centrale rol spelen tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapshormonen
Het woord zwangerschapshormoon wordt gebruikt om de hormonen aan te duiden die aanwezig zijn gedurende de zwangerschap. Onderstaande hormonen spelen een rol bij de zwangerschap:
HCG
HCG - minder vaak
Humaan choriongonadotrofine genoemd - is een hormoon dat gedurende de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. HCG wordt alleen geproduceerd als de innesteling heeft plaatsgevonden en er dus sprake is van succesvolle bevruchting. De vrouw wordt op dit moment 'zwanger' genoemd. HCG is vervolgens vrij snel aan te tonen in de urine van de zwangere vrouw, soms al twee weken na de bevruchting, en wordt daarom ook wel hét zwangerschapshormoon genoemd. Zwangerschapstesten zijn op dit hormoon gebaseerd. De HCG-concentratie neemt aanvankelijk toe in de tijd om vervolgens na ongeveer tien weken een maximum te bereiken.
HCG heeft vrijwel dezelfde werking als LH (luteïniserend hormoon) en heeft als voornaamste taak om werking van het corpus luteum (gele lichaam) te handhaven. Het gele lichaam is op zijn beurt voor verantwoordelijk voor de productie van progesteron. HCG leidt meestal tot de eerste zwangerschapverschijnselen zoals vermoeidheid en braken.
Oestrogeen
Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon, omdat het voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Het komt in kleine hoeveelheid bij mannen voor. Oestrogeen heeft bij vrouwen een belangrijke rol in de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken en geslachtsorganen. Oestrogeen wordt bij vrouwen afgescheiden door de eierstokken. Oestrogeen speelt ook een rol bij de proliferatie van het baarmoederslijmvlies. Oestrogeen kan aanzetten tot misselijkheid en braken.
Progesteron
Progesteron is een hormoon dat wordt uitgescheiden door de eierstokken en door de placenta. Het hormoon komt voornamelijk bij vrouwen voor, maar is ook in kleine hoeveelheden bij mannen aanwezig. Het heeft als voornaamste rol om de secretie van FSH en LH te remmen. Daarnaast wordt door progesteron het slijmvlies in de baarmoederwand gestimuleerd. Het wordt zo voorbereid op eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Als er zwangerschap optreedt, dan zal de progesteronproductie blijven toenemen. Progesteron remt LH en remt daardoor de ovulatie. Dit voorkomt dat er gedurende de zwangerschap nieuwe eicellen rijpen. Progesteron stimuleert ook - in combinatie met andere hormonen - de ontwikkeling van de de melkklieren bij de vrouwen.
Prolactine
Prolactine - ook wel
luteotroop hormoon (LTH) genoemd - is een hormoon dat door de voorkwab van de hypofyse wordt aangemaakt. Het heeft een stimulerende werking op de melksecretie bij vrouwen en zorgt er dus voor dat vrouwen borstvoeding aan het kind kunnen geven. Tevens remt prolactine de overmatige afscheiding van LH en FSH.
Oxytocine
Oxytocine is een vrouwelijk hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de melksecretie en de contractie van de baarmoederwand. Het wordt aangemaakt in de achterkwab van de hypofyse. Gedurende de zwangerschap is de afgifte van oxytocine beperkt. Dit komt door de grote hoeveelheid progesteron dat er dan aanwezig is. Vlak voor de bevalling neemt de hoeveelheid oxytocine en zijn werking toe. Het stimuleert de kliertjes in de borsten, waardoor de melk als reflex uit de borst komt wanneer de baby uit de borst drinkt.