Zwangerschapshormonen

Zwangerschapshormonen Wat voor hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap? Wat is de rol van deze hormonen? En wat zijn de gevolgen van deze hormonen op je lichaam? Lees hieronder meer over de hormonen die een centrale rol spelen tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapshormonen

Het woord zwangerschapshormoon wordt gebruikt om de hormonen aan te duiden die aanwezig zijn gedurende de zwangerschap. Onderstaande hormonen spelen een rol bij de zwangerschap:

HCG

HCG - minder vaak Humaan choriongonadotrofine genoemd - is een hormoon dat gedurende de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. HCG wordt alleen geproduceerd als de innesteling heeft plaatsgevonden en er dus sprake is van succesvolle bevruchting. De vrouw wordt op dit moment 'zwanger' genoemd. HCG is vervolgens vrij snel aan te tonen in de urine van de zwangere vrouw, soms al twee weken na de bevruchting, en wordt daarom ook wel hét zwangerschapshormoon genoemd. Zwangerschapstesten zijn op dit hormoon gebaseerd. De HCG-concentratie neemt aanvankelijk toe in de tijd om vervolgens na ongeveer tien weken een maximum te bereiken.
HCG heeft vrijwel dezelfde werking als LH (luteïniserend hormoon) en heeft als voornaamste taak om werking van het corpus luteum (gele lichaam) te handhaven. Het gele lichaam is op zijn beurt voor verantwoordelijk voor de productie van progesteron. HCG leidt meestal tot de eerste zwangerschapverschijnselen zoals vermoeidheid en braken.

Oestrogeen

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon, omdat het voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Het komt in kleine hoeveelheid bij mannen voor. Oestrogeen heeft bij vrouwen een belangrijke rol in de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken en geslachtsorganen. Oestrogeen wordt bij vrouwen afgescheiden door de eierstokken. Oestrogeen speelt ook een rol bij de proliferatie van het baarmoederslijmvlies. Oestrogeen kan aanzetten tot misselijkheid en braken.

Progesteron

Progesteron is een hormoon dat wordt uitgescheiden door de eierstokken en door de placenta. Het hormoon komt voornamelijk bij vrouwen voor, maar is ook in kleine hoeveelheden bij mannen aanwezig. Het heeft als voornaamste rol om de secretie van FSH en LH te remmen. Daarnaast wordt door progesteron het slijmvlies in de baarmoederwand gestimuleerd. Het wordt zo voorbereid op eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Als er zwangerschap optreedt, dan zal de progesteronproductie blijven toenemen. Progesteron remt LH en remt daardoor de ovulatie. Dit voorkomt dat er gedurende de zwangerschap nieuwe eicellen rijpen. Progesteron stimuleert ook - in combinatie met andere hormonen - de ontwikkeling van de de melkklieren bij de vrouwen.

Prolactine

Prolactine - ook wel luteotroop hormoon (LTH) genoemd - is een hormoon dat door de voorkwab van de hypofyse wordt aangemaakt. Het heeft een stimulerende werking op de melksecretie bij vrouwen en zorgt er dus voor dat vrouwen borstvoeding aan het kind kunnen geven. Tevens remt prolactine de overmatige afscheiding van LH en FSH.

Oxytocine

Oxytocine is een vrouwelijk hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de melksecretie en de contractie van de baarmoederwand. Het wordt aangemaakt in de achterkwab van de hypofyse. Gedurende de zwangerschap is de afgifte van oxytocine beperkt. Dit komt door de grote hoeveelheid progesteron dat er dan aanwezig is. Vlak voor de bevalling neemt de hoeveelheid oxytocine en zijn werking toe. Het stimuleert de kliertjes in de borsten, waardoor de melk als reflex uit de borst komt wanneer de baby uit de borst drinkt.
© 2013 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…
Zwangerschapshormonen: enkele weetjes op een rijVan zodra een bevruchte eicel zich ingenesteld heeft, razen de hormonen door je lichaam. De ene ervaart het als een nood…
Zwangerschap, de eerste maandenZwangerschap, de eerste maandenHet begin van je zwangerschap is spannend. Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer je zwanger bent. Je borsten worden…
Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?Om de vrouw de mogelijkheid te geven zwanger te worden tijdens de vruchtbare periode dient de vrouw te menstrueren. Door…

Witte afscheiding en zwangerschapWitte afscheiding en zwangerschapWitte afscheiding: hoort dit bij een zwangerschap? Tijdens de zwangerschap komen er verschillende verschijnselen voor di…
Uitblijven van de menstruatieUitblijven van de menstruatieDe menstruatie is het begin van iedere nieuwe vruchtbaarheidscyclus. De cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Overtijd zijn b…
Bronnen en referenties
  • BINAS vijfde druk
  • http://nl.wikipedia.org/
B-bbergkamp (81 artikelen)
Laatste update: 29-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.