Zwangerschapshormonen: enkele weetjes op een rij
Van zodra een bevruchte eicel zich ingenesteld heeft, razen de hormonen door je lichaam. De ene ervaart het als een noodzakelijk kwaad dat er nu eenmaal bijhoort, voor de ander is het enkel maar kommer en kwel, nog iemand anders heeft er totaal geen last van! Enkele weetjes op een rij over zwangerschapshormonen...Wist je dat...:
Een zwangerschapstest de aanwezigheid van het HCG-hormoon in het lichaam aantoont?Een ingenestelde eicel produceert HCG.- Een zwangerschapstest kan reeds op de dag dat je menstruatie uitblijft.
De oorzaak van misselijkheid tijdens de zwangerschap meestal hormonaal te zoeken is?
- Het is best mogelijk dat je lichaam overmatig reageert op het zwangerschapshormoon hoewel het ook mogelijk is dat het psychisch is (zoals je je begint in te beelden dat je misselijk bent terwijl dit niet het geval is).
Je als zwangere vrouw heel wat andere vrouwen met een kinderwens, kan helpen met je urine?
- Tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap bevat je lichaam een hoge hoeveelheid HCG-hormoon. Van dit hormoon worden medicijnen gemaakt die vrouwen die het moeilijk hebben om zwanger te geraken, toch hun lichaam een stuk op de goede weg kan behelpen.
HCG een belangrijke meetfactor is tijdens de prenatale diagnostiek in het tweede trimester (3 tot 6 maanden) van je zwangerschap?
- Het betreft een kansberekening op basis van 3 stoffen in het bloed van de moeder (meer bepaald in het serum). Deze test kent men beter als de 'tripletest'. Deze 3 stoffen zijn het HCG, AFP en het hormoon oestriol. Te weinig AFP in het bloed kan wijzen op het DOWN-syndroom, teveel wordt dan weer gelinkt aan neuralebuisdefecten (embryologie) zoals spina bifida (= een open ruggetje). De HCG-waarde daalt normaalgezien na een tiental weken. Wanneer deze echter hoog blijft, kan dit ook wijzen op het DOWN-syndroom (dit KAN wijzen op). Bij het DOWN-syndroom kan het oestriolgehalte net lager zijn dan normaal.
Zwangerschapshormonen volgende kwa(a)l(en)tjes tot gevolg kan hebben?
- Moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, emotionele buien, brandend maagzuur, bekkenpijn, rugpijn, vaak plassen, verhoogde vaginale afscheiding, constipatie, spataders, aambeien,kramp, pigmentvlekken, bloedend tandvlees, jeuk... Sommige zwangerschapshormonen binnen de 48u na de bevalling reeds uit je lichaam verdwenen zijn terwijl anderen nog een heuse tijd kunnen blijven nazinderen (denk aan de bruine lijn op je buik die enkele weken later nog steeds aanwezig is)
De verschillende zwangerschapshormonen:
HCG = humaan choriongonadotrofine)De bevruchte eicel produceert het HCG-hormoon. Dit hormoon bevindt zich dus ook in je urine waardoor het met een zwangerschapstest mogelijk is dit hormoon op te sporen.
Oestrogeen en progesteron
Oestrogeen wordt aangemaakt door de eierstokken terwijl progesteron wordt aangemaakt door het gele lichaam (corpus luteum) en later tijdens de zwangerschap door de placenta. Ze zorgen ervoor dat de bevruchte eicel zich kan innestelen in het baarmoederslijmvlies en ze stimuleren de borsten tot het produceren van melk.
Oxytocine
Zorgt voor de samentrekking van de baarmoeder en zet de bevalling in gang, zorgt daarna ook voor het herstel van de baarmoeder. Ook de melkproductie van de borsten wordt door dit hormoon gestart.
Prostaglandine
Kan de ontsluiting bevorderen.
Endorfinen
Hebben vooral een invloed op je humeur.
Prolactine
Dit hormoon zorgt ervoor dat je borsten moedermelk aanmaken.
Zwangerschapshormonen kunnen heel wat met je lichaam aanvangen
Het ene moment schreeuw je het van de daken, het volgende moment kan niemand nog iets goed doen in je ogen.Het mag een schrale troost wezen: een zwangerschap duurt niet eeuwig (gelukkig maar!!):geniet ervan!