Het PCO-syndroom

Het PCO-syndroom Het PCO-syndroom is de afkorting van het polycysteus ovariumsyndroom. Verschillende symptomen kunnen op dit syndroom wijzen, echter zekerheid kent men pas na ook de hormoonspiegels onderzocht te hebben.

Betekenis van PCO

  • poly = meer(dere)
  • cysteus = cysten bevattend
  • ovarium = eierstokken

Wat is PCO?

In de eierstokken rijpen follikels uit tot rijpe eicellen waarna de ovulatie plaatsvindt en de eicel kan bevruckt worden.Bij dit syndroom echter komen de follikels niet tot ontwikkeling (het blijven follikels gevuld met vocht en worden geen eicel) én er vindt geen ovulatie plaats.Het FSH-gehalte blijft laag terwijl het LH-gehalte verhoogd is.

  • FSH = FollikelStimulerend Hormoon
  • LH = Luteïniserend Hormoon

Het follikelstimulerend hormoon zorgt ervoor dat de follikels (van de Graaff) in de eierstokken zich ontwikkelen tot een rijpe eicel. Het luteïniserend hormoon zorgt ervoor dat er een ovulatie plaatsvindt. Op dit hormoon zijn dan ook de ovulatietesten gebaseerd.

Symptomen

Ovulatiestoornissen zoals anovulatie, infertiliteit en amenorroe. Een ander symptoom kan ook hirsutisme zijn.
  • anovulatie = er is geen eisprong ( = ovulatie). Dit kan men te weten komen door een bloedonderzoek.
  • infertiliteit = onvruchtbaarheid
  • amenorroe = de vrouw heeft geen menstruatie meer of heeft enkel haar menstruatie met een interval van = of < 6maand
  • hirsutisme = overmatige beharing, 'vermannelijking'

In het ovarium worden geringe hoeveelheden androgenen gevormd. Bij het PCO-syndroom is er echter een hormonale stoornis waaroor er een verhoogde androgenenproductie optreedt die dan weer leidt tot hirsutisme.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klinische symptomen en de typerende hormoonspiegels.

Behandeling

Bestaat meestal uit het innemen van clomifeen (clomid) gedurende enkele dagen waardoor er meestal een ovulatie wordt opgewekt.
© 2007 - 2024 Lise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan eierstokken en eileidersPijn aan eierstokken en eileidersIedere vrouw kan last krijgen van de eierstokken of eileiders, waarbij er pijn wordt gevoeld. Hier zijn verschillende oo…
Eierstokgezwel en cysteEierstokgezwel en cysteEen eierstokgezwel en een cyste aan de eierstok komt voornamelijk voor bij vrouwen tijdens de vruchtbare jaren. De oorza…
Eierstokcyste: soorten, symptomen, diagnose en behandelingEierstokcyste: soorten, symptomen, diagnose en behandelingEen eierstokcyste (ook wel ovariumcyste genoemd) is een blaas in de eierstok die zichzelf heeft gevuld met vocht. Daardo…
Eierstokcyste (cyste op de eierstok): symptomen & oorzakenEierstokcyste (cyste op de eierstok): symptomen & oorzakenEen eierstokcyste geeft meestal geen symptomen of klachten en wordt vaak bij toeval ontdekt. Vrouwen die wel klachten he…

Pre-implantatie Genetische Diagnostiek. (PGD)Pre-implantatie Genetische Diagnostiek (PGD) is een nieuwe techniek waarbij men afwijkingen in een embryo kan aantonen v…
Zwangerschapshormonen: enkele weetjes op een rijVan zodra een bevruchte eicel zich ingenesteld heeft, razen de hormonen door je lichaam. De ene ervaart het als een nood…
Bronnen en referenties
  • Zwanger door A. de Grient Praktische gyneacologie cursusmateriaal opleiding vroedkunde
Reacties

Malissa, 04-01-2011
Hallo.

Ik heb tweeenhalf jaar geleden de prikpil gehad en tot heden nog niet ongesteld geworden uit een eerder bericht had ik van iemand vernomen dat zij verschillende verschijnselen heeft gehad, gewichttoename, lichterlijke haargroei bij de navel en gezicht. Deze kenmerken heb ik ook. Ik heb niet het idee dat mijn dokter naar mij luisterd. En wil graag weten hoe ik er achter kan kom of ik ook deze syndroom heb. En wat hier eventueel aan gedaan moet worden!

Groeten Malissa Reactie infoteur, 26-02-2011
Hallo,

mijn excuses voor de late reactie (omwille van geboorte van onze dochter).
Om te weten te komen of je aan dit syndroom lijdt, zul je nog verder onderzocht moeten worden. Wanneer je aan het pco-syndroom lijdt en je hebt een kinderwens, zal de arts je medicijnen voorschrijven onder andere om de eisprong op te wekken.
Als je het gevoel hebt dat je dokter je vragen niet ernstig neemt, ga zeker eens bij een andere langs. Tot wanneer je merkt dat er iemand is die verder onderzoek wilt uitvoeren! Het beste toegewenst!
groetjes

Jennifer, 03-01-2011
Hoi ik ben 25 en ik en me vriend willen nu ook graag een kindje en toen ik 16 was hoorde ik ook al dat ik het pso symdroom heb en dacht altijd dat ik bijna geen kans had om kinderen te krijgen ik werd toen bijna nooit ongesteld en ben de pil gaan slikken en nu ben ik gestopt al zeker 4 maanden en wordt elke maand netjes ongesteld helemaal vanzelf dus heb ik dan ook elke maand kans op zwangerschap als ik netejs ongesteld wordt iedere maand?

groetjes Reactie infoteur, 26-02-2011
Hallo,

in principe maak je elke maand de kans om ongesteld te worden indien er ook een echt eisprong plaatsvindt. Mocht het langer duren dan een jaar voor je zwanger raakt, zou ik opnieuw langsgaan bij je arts om zeker te zijn of er inderdaad een eisprong plaatsvindt.
Veel succes alvast!
groetjes

Betsie, 04-11-2010
Stel… je hebt een kinderwens en geen man [nog] en het bcos syndroom, kan je bv eitjes laten bewaren? is zoiets bespreekbaar bij een arts. ik stel me zo voor, als je geen man hebt en je hebt wel een kinderwens… kan je niet te lang wachten denk ik. als je moeder wil worden moet je geen jaren wachten of de ware jacob voorbij komt denk ikwie o wie weet wat te doen. Reactie infoteur, 09-11-2010
Hallo,

ik denk dat zoiets wel bespreekbaar is bij een gyneacoloog of fertiliteitsarts. Je spreekt nu wel over eitjes invriezen, iets wat nog geheel anders is als daadwerkelijk een bevruchting tot stand te laten komen met eventueel anoniem donorzaad.
Ik vermoed wel dat er hiervoor meerdere gesprekken zullen gevoerd moeten worden, misschien wel met verschillende artsen of specialisten (zoals een psycholoog enzo)om een zwangerschap tot stand te brengen op deze manier. Een beetje de wereld op zijn kop (wie zegt dat een papa die heel bewust vader wenst te worden wél een goede vader zal zijn? En kan het kwaad dat een kind opgevoed wordt zonder vader ook al heeft het nooit anders gekend? En zo zijn er nog zoveel vragen…) maar natuurlijk wel iets waar je bij stil moet staan dat je zulke vragen steeds voorgeschoteld kan krijgen.
Of heb je het eerder over de kwaliteit van de eicellen? Dat het misschien beter zou zijn als je nu reeds op jongere leeftijd eitjes laat invriezen om ze pas te gebruiken wanneer je de ware gevonden hebt en ze dus later (op eventueel oudere leeftijd) terug te plaatsen?
groetjes

Marieke, 01-06-2010
Ook bij mij is 10 jaar geleden door de gyneacoloog PCO geconstateerd (toen was ik nog maar 15 jaar). Omdat ik toen nog geen idee had of ik ooit wel/niet zwanger zou willen worden, was het voor mij vervelend nieuws, maar heb er vervolgens jaren niets mee gedaan. Ben wel aan de (diane-35) pil gezet om de menstruatie op te wekken.

Nu ben ik 25 jaar, heb 6 jaar een relatie en hebben mijn vriend en ik een kinderwens. Ik heb dus afgelopen week mijn gyneacoloog gebeld voor een afspraak; ik kan pas in eind augustus terecht.

Weet iemand of het verstandig is voor mij om nu al te stoppen met de pil? Of moet ik eerst horen wat zij te zeggen heeft en evt. vervolgstappen volgen?

Het gaat mij erom dat ik dan waarschijnlijk die 2 maanden niet ongesteld zal raken, maar dat de stoffen van de pil tegen die tijd misschien wat uit mijn lichaam zijn om 'clean' te beginnen? Hoop dat iemand antwoord heeft… Reactie infoteur, 01-06-2010
Hallo Marieke,

ergens ben je altijd geneigd te volgen wat de dokter je zegt maar anderzijds moet -zoals jezelf zegt- je lichaam wat ontwennen na pilgebruik, dus denk ik eerder dat het niet echt kwaad kan er nu al met te stoppen. Als hij tenslotte je zou onderzoeken in augustus moet hij misschien ook wel het beeld van je lichaam hebben wanneer je de pil niet neemt. De pil heeft toch de werking een eisprong tegen te gaan (en zogezegde menstruatie op te wekken) maar dan zou hij vb niet kunnen zien hoe je lichaam werkt zonder die hormonen. Het is niet natuurlijk heel wat anders mocht je vb medicijnen moeten slikken om de eisprong op te wekken en dergelijke.
Dit is natuurlijk mijn mening hierover, misschien denken de dokters er nog anders over maar dat weet ik niet. Ik probeer gewoon het meest logische te zien ;-).
Ik wens je heel veel succes!
groetjes,

Eveline, 08-12-2009
Hallo :)

Ik heb het PCO syndroom en toch zwanger geworden, nu ongever 5 maanden al.
Ik heb een vraag: klopt het dat de eisprong toch plaatsvindt ongeveer 2 weken na de laatste menstruatie?
Of kan het zijn dat de eisprong pas een maand na de menstruatie heeft plaatsgevonden?
Belangrijke vraag want het bepaalt mede wie de vader is :s

Verder ben ik dolblij dat het toch gelukt is, ik ging uit van een kiderloos leven. Reactie infoteur, 09-12-2009
Hallo,

eerst en vooral een proficiat! Ben blij voor jou dat het je gelukt is!

Een eisprong vindt ALTIJD plaats 2 weken VOOR de vermoedelijke volgende menstruatie. Dus nooit rekenen dat je volgende eisprong 2 weken na je menstruatie komt. Net daar zit het probleem bij PCO, namelijk dat je eisprong later is dan bij vrouwen die mooi op tijd menstrueren en dus een eisprong hebben. Het enige waar je zeker van kan zijn, is dat je eisprong altijd plaatsvindt 2 weken voor de (vermoedelijke) menstruatie, en dus zeker niet 2 weken nadat je menstruatie gepasseerd is. Het zal misschien niet zo makkleijk zijn exact te vinden wanneer je eisprong plaatsvond. Maar ik denk dat de gyneacoloog dit wel vrij nauwkeurig kan te weten komen, zo heb je een beter idee wie de mogelijke vader is (misschien heeft hij/zij niet vermeld, je kan het altijd eens vragen)
Om nog even op je exacte vraag terug te komen: het is dus inderdaad perfect mogelijk (en gezien je pco hebt, het ook meest waarschijnlijke) dat je eisprong pas een maand na je vorige menstruatie heeft plaatsgevonden, net omdat je pco hebt.
Ik hoop dat ik je wat kunnen helpen heb en wens je verder nog heel veel succes toe en een pracht van een baby!
groetjes

Suus, 03-11-2009
Ik heb al jullie reacties gelezen. Ik ben zelf moeder van een zoon van 2,5. Deze zwangerschap is spontaan ontstaan. Ik wist 2,5 jaar geleden nog niet dat ik ook PCO-syndroom heb. Wat naar mijn mening heel belangrijk is, is dat je jezelf geen sticker bezorgd met daarop onvruchtbaar. Ik ken meerdere vrouwen die dit syndroom hebben en gewoon op de natuurlijk manier zonder hulpmiddelen zwanger zijn geworden. Het is natuurlijk heel frustrerend als het niet lukt en als je niet op de signalen van je eigen lichaam af kunt gaan (zelf heb ik ikweetniethoeveel zwangerschapstesten gedaan, heel duur en elke keer weer een teleurstelling). Het belangrijkste is toch dat je vertrouwen houdt. Het lukt allemaal best je moet er alleen iets meer voor doen. Vaker vrijen helpt natuurlijk:-) Daarnaast wil het niet altijd zeggen dat de weg naar het ziekenhuis ook de meest prettige is dat hangt van jouw persoonlijke instelling vast. Ikzelf ga nu naar een natuurgeneeskundige en ben benieuwd wat dit voor resultaat heeft. Ik heb een hekel aan hormoonpreparaten met name door de bijwerkingen. Luister goed naar jezelf en vertrouw op jezelf en doe datgene wat het beste bij je past. Succes allemaal! Reactie infoteur, 05-11-2009
Hallo,
hiermee ben ik het volledig eens! Ook ik heb lang gesukkeld met een enorm onregelmatige eisprong, enorm frustrerend! Weten dat je maar om de zovele weken eens een eisprong gaat hebben, maakt de druk alleen maar groter. Alle dagen temperaturen, ovulatietesten kopen…
Ik wens je heel veel succes, en een pracht van een zwangerschap toe!
groetjes

Jennifer, 20-10-2009
Hoi ik ben 22 jaar en heb een dochtertje van bijna 3 na haar bevalling wilde we al gelijk een 2 de maar lukte maar steeds niet ik ben steeds te laat ongesteld of ik word het na 2 maanden ik heb denk ik wel wat meer haargroei dan normaal vooral kleine zwarte haartje in het gezich nek of kin maar 4 á 5 haartjes
ik wilde er eigenlijk niet mee naar de huisarts omdat ik toch wel weet wat zij gaat zeggen en dat is dat ik moet afvallen ik weeg nu 119 kilo en met mijn dochter wog ik ook net onder de 100 misschien kunnen jullie me adviseren :-( alsjeblieft
dank je wel
jennifer Reactie infoteur, 21-10-2009
Hallo,

god ja, of we nu te veel of te weinig wegen… Je hebt je dochtertje ook gekregen toen je meer woog, je huisarts zal je inderdaad wel aanraden om wat af te vallen maar anderzijds heb je toch al bewezen dat je vruchtbaar bent. Daarentegen zeg je dat je wel onregelmatig ongesteld bent, soms pas om de 2 maand. Dat is iets wat wel meer vrouwen hebben, maar als je een kind wilt, is dit iets wat je liever niet hebt dan wel. Ben je ondertussen al lang met een voorbehoedsmiddel gestopt, heb je regelmatig seksueel contact, … Als dit al een tijd duurt (de onregelmatigheid van je menstruatie en het stoppen met een voorbehoedsmiddel), is dit misschien wel een reden je eens te laten onderzoeken door een gyneacoloog. Misschien begint hij/zij ook wel over je gewicht maar dat is dan weer aan jezelf of je kilo's kwijt wil of niet. Hij kan missschien vaststellen of er een reden is waardoor je menstruatie zo onregelmatig is en of vermageren een grote kans tot een regelmatige cyclus heeft en dus op een zwangerschap.
Alvast veel succes, met vriendelijke groetjes Liesbeth

Yvonne, 29-09-2009
Hoi ik ben yvonne ik wil graag zwanger worden heb ik gehoord dat ik ook p.c.o. ssyndroom heb wat moet ik doen? Reactie infoteur, 01-10-2009
Hallo,
ik vermoed dan dat je waarschijnlijk onderzocht bent door de gyneacoloog en dat hij/zij dit heeft vastgesteld?
Misschien kun je aan hem/haar je probleem en/of vragen aan hem uitleggen. Het hangt er wat vanaf, veelal wordt gestart met medicatie om de eicellen te doen rijpen/een eisprong te laten optreden. Ze kunnen je er heel goed met verder helpen maar verwacht uiteraard geen onmiddellijk resultaat. Verder kun je je ook steeds wenden (of laten doorsturen door de huisarts ofzo) naar een vruchtbaarheidskliniek.
Het is belangrijk (vind ik zelf persoonlijk ;-) ) dat je je ook op je gemak voelt bij je gyneacoloog, dus dat je het gevoel hebt dat je echt bij hem/haar terecht kunt met je vragen en onzekerheden. Laat het geen belemmering zijn van misschien zelfs een andere te nemen, de ene persoon ligt nu eenmaal beter bij de ene persoon als de andere.
Ik wens je heel veel succes en goede moed,
vriendelijke groetjes, liesbeth

Cindy, 27-03-2009
Het is namelijk zo dat ik al bijna 7 jaar getrouwd ben, en als je al zo lang getrouwd ben dan wil je nu zeker een kind. Maar helaas want de dokter zegt dat ik het pco syndroom heb. Hij heeft me de beschrijving ervan gegeven en zei ik kan gaan googlen en toen heb ik het gelezen wat het eigenlijk is. En nu wil aub ook een reaktie van jullie wat moet ik doen nu aub geef me raad. Reactie infoteur, 29-03-2009
Hallo,
het zal inderdaad niet makkelijk zijn zeker als je heel erg graag kinderen wilt.
Heeft je gyneacoloog nog niet gesproken over eventuele hormonen die je kan innemen om enerzijds de eicellen te laten rijpen en anderzijds het tot een eisprong te laten komen? Het is natuurlijk minder spontaan dat een zwangerschap tot stand kan komen maar het is niet uitgesloten dat je geen kinderen kan krijgen, het is nog steeds mogelijk.
Misschien moet je je nog wat verder laten informeren naar eventuele mogelijkheden. Hopelijk je hiermee wat van dienst geweest te zijn…
groetjes, Liesbeth

Lise (27 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.