Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactine

Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactine Prolactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat onder meer de melkproductie bij de vrouw stimuleert en activeert. Veel vrouwen ervaren dat zij na de bevalling niet of niet direct ongesteld worden. De menstruatie wordt namelijk geremd door prolactine. Desondanks is prolactine géén voorbehoedsmiddel en kan je wel degelijk zwanger raken! Na de geboorte van je kind kan het een tijdje duren voor je weer ongesteld wordt of menstrueert. Wanneer de eerste menstruatie zich aandient is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het al dan niet geven van borstvoeding. Wat veel mensen ten onrechte denken, is dat je niet zwanger kan worden zolang je borstvoeding geeft en nog niet gemenstrueerd hebt. Dit is echter niet waar! Je weet nooit precies wanneer je eisprong weer plaats vindt na de zwangerschap, waardoor je ongepland opnieuw zwanger kan raken wanneer je geen voorbehoedsmiddelen gebruikt.

Prolactine

De naam prolactine is afkomstig van het Griekse woord prolactis, wat "voor melk" betekent. Prolactine wordt geproduceerd in de voorkwab van de hypofyse.

Wat doet prolactine?

Prolactine ondersteunt de werking van de oestrogene hormonen, progesteron, cortisol, insuline en schildklierhormoon op de melkklieren tijdens de zwangerschap en activeert de melkproductie wannneer de melkklieren er klaar voor zijn. Prolactine beïnvloedt de afgifte van vetzuren, eiwitten en lactose in de melk en bepaalt daarnaast het volume van de melkproductie.

Prolactine tijdens de zwangerschap en borstvoeding

De normale hoeveelheid prolactine buiten een zwangerschap om is verschilt van de hoeveelheid tijdens de zwangerschap.Tijdens de zwangerschap stijgt de hoeveelheid prolactine namelijk. Na de bevalling neemt het gehalte af, tenzij men borstvoeding geeft.

Prolactine en vruchtbaarheid

Borstvoeding geven is een onderdeel van de vrouwelijke cyclus van vruchtbaarheid. Prolactine onderdrukt de nieuwe eisprong om deze cyclus te voltooien. Wanneer de hoeveelheid prolactine echter afneemt, neemt de kans op een eisprong toe, en ben je weer vruchtbaar en dus loop je kans op een nieuwe zwangerschap. De eerste echte eisprong en daaruit voortvloeiende menstruatie wordt vaak voorafgegaan door een lichte bloeding.

Wanneer daalt de Prolactine?

Wanneer de voedingen van de baby niet meer dan vier uur uit elkaar liggen en men s'nachts ook voedt is de werking van prolactine tegen hernieuwe vruchtbaarheid het meest sterk. Wanneer de voedingen onregelmatiger worden of als er voedingen vervangen worden met ander voedsel keert de vruchtbaarheid vroeg of laat weer terug. De invloed van prolactine neemt dan af en de invloed van oestrogeen neemt toe.

Prolactine een betrouwbaar anticonceptiemiddel?

Hoewel vaak anders gedacht wordt, is prolactine niet zo'n betrouwbaar anticonceptiemiddel. Althans, niet in onze Westerse cultuur. In andere delen van de wereld wordt de baby enkel gevoed met moedermelk op regelmatige tijden. Daardoor kan het bij hen wel twee jaar duren voor zij weer opnieuw zwanger raken. In Westerse landen komt de menstruatie echter al veel sneller weer op gang. Hierdoor is prolactine géén betrouwbaar anticonceptiemiddel.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe wordt prolactinoom (tumor aan de hypofyse) behandeld?Hoe wordt prolactinoom (tumor aan de hypofyse) behandeld?Door prolactinoom is de hormoon huishouding in de war, waardoor de vrouw verminderd vruchtbaar en de man minder seksueel…
Wat betekent een abnormale menstruatie?Wat betekent een abnormale menstruatie?Sommige vrouwen krijgen er veel mee te maken, terwijl anderen er helemaal geen last van hebben, namelijk een abnormale m…
Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Zwanger worden wordt lastiger wanneer er bepaalde risicofactoren aanwezig zijn. Een flink deel van deze risicofactoren k…

Zwanger en fruitZwanger en fruitAls zwangere vrouw kan het soms behoorlijk verwarrend zijn wat je nu allemaal wel en niet mag eten. Ook op het gebied va…
Voeding en zwangerschap: voedingsrichtlijnenTijdens de zwangerschap is het belangrijk je voedingspatroon aan te passen. Sommige voedingsmiddelen zijn niet zo goed v…
Reacties

Cn, 07-09-2011
Ik ben 9 weken geleden bevallen, op 6 weken naar gyneacoloog geweest, eisprong gezien, maar geen menstruatie. Gemeenschap gehad met condoom maar misgelopen (gescheurd), kan het zijn dat ik opnieuw zwanger ben? Reactie infoteur, 21-09-2011
Je zou inderdaad opnieuw zwanger kunnen zijn. De meeste vrouwen zijn pas enkele maanden na de zwangerschap weer echt vruchtbaar, zeker wanneer zij borstvoeding geven, maar er zijn altijd vrouwen die direct weer vruchtbaar zijn.

Eh, 07-08-2011
Mijn dochter is nu 7 maanden oud. Ik heb haar helaas maar 3 maanden borstvoeding mogen geven… Maar mijn menstruatie is nog niet op gang!? Toen ik stopte met borstvoeding geven kwam mijn 1e menstruatie na 40 dagen. Maar nu na 50 dagen nog niks en ik ben niet zwanger heb een test gedaan. Voor mijn zwangerschap had ik trouwens een hele nette cyclus van 28 á 32 dagen. Hoe kan dit? Is het gewoon omdat mijn lichaam nog niet zijn cyclus weer heeft gevonden? Reactie infoteur, 09-08-2011
Waarschijnlijk komt het inderdaad doordat je lichaam nog enigszins in de war is en haar normale menstruatiecyclus weer terug moet vinden. Hierdoor kan je menstruatie de eerste tijd erg onregelmatig zijn.

Lc, 04-04-2011
Ik ben 3 maanden geleden bevallen van mijn dochter, ik ben al aan de pil, ben na mijn bevalling maar 1 keer ongesteld geworden en ben nu bezig met mijn 2de strip pil. Ik zit nu op de helft van mijn 2de strip, maar sinds gisteren vloeide ik een heel klein beetje bruinachtig. Kan ik zwanger zijn terwijl ik nu toch aan de pil ben? Of komt het misschien door de seks? Ik voel trouwens ook een klein beetje menstruatiepijn. Reactie infoteur, 04-04-2011
Ik denk dat je menstruatie weer op gang aan het komen is na je zwangerschap, dit kan gepaard gaan met onregelmatig bloedverlies. Ik denk niet dat het door het vrijen komt, omdat helderrood bloed dan meer voor de hand zou liggen.

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 10-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.