Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)
Zwanger worden wordt lastiger wanneer er bepaalde risicofactoren aanwezig zijn. Een flink deel van deze risicofactoren kun je als vrouw echter zelf beperken. Welke dit zijn en hoe je deze risicofactoren die je vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden uit kunt bannen, lees je in dit artikel.
Wanneer je graag
zwanger worden wilt, is het belangrijk om te weten welke factoren je
vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Een deel van deze factoren kun je namelijk zelf beïnvloeden, zodat je de kans op een
gezonde zwangerschap kunt vergroten.
Geslachtsziekten
Geslachtsziekten, ook wel seksueel overdraagbare aandoeningen (
SOA’s) genoemd, kunnen je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Sommige geslachtsziekten hebben nauwelijks tot geen symptomen, waardoor het voor kan komen dat je je helemaal niet bewust bent van het feit dat je een geslachtsziekte onder de leden hebt! Het komt zelfs voor dat vrouwen pas door hebben dat zij een geslachtsziekte hebben wanneer het zwanger worden niet zo soepel verloopt. De seksueel overdraagbare aandoening chlamydia, de meest voorkomende geslachtsziekte, kan je eileiders bijvoorbeeld zeer ernstig beschadigen wanneer het niet behandeld wordt. Bovendien vergroot chlamydia de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Laat je daarom voordat je zwanger probeert te worden
testen op geslachtsziekten.
Gewicht
Een
gezond gewicht is van essentieel belang wanneer je zwanger worden wilt. Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat vrouwen met onder- en overgewicht meer moeite hebben om zwanger te worden. Een BMI tussen de 20 en 25 is aan te raden.
Ondergewicht
Wanneer je ondergewicht hebt, raakt je hormoonhuishouding en daarmee je
menstruatiecyclus verstoort. Er is namelijk een zekere hoeveelheid lichaamsvet nodig om de hormonen die betrokken zijn bij de
eisprong aan te maken. Daarom zie je regelmatig dat vrouwen met extreem ondergewicht of anorexie zelfs helemaal geen menstruatie meer hebben.
Overgewicht
Vrouwen met overgewicht hebben meer
moeite met zwanger worden en hebben daarnaast een grotere kans op complicaties tijdens de bevalling. De baby’s van moeders met overgewicht komen vaker ter wereld met behulp van een keizersnede. Ook hebben de moeders vaak meer last van vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Roken
Ook (mee)roken heeft een effect op de vruchtbaarheid. Vrouwen die roken of meeroken maken namelijk minder oestrogenen aan, waardoor de
eierstokken minder goed functioneren. Ook de eileiders lijken aangetast te worden. Stop daarom tenminste een aantal maanden voor je zwanger probeert te worden met roken.
Alcohol
Over alcoholgebruik wanneer je zwanger probeert te worden is wat minder overeenstemming onder artsen. De ene arts raadt volledige alcoholonthouding aan, de ander stelt dat een klein glaasje zo af en toe best kan.
Alcohol drinken gedurende de zwangerschap is echter ten zeerste af te raden.
Drugs
Er zijn verschillende soft- en harddrugs die de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden. Zo kan langdurig gebruik van cannabis (wiet) tot kortere menstruatiecycli en een verhoogde hoeveelheid van het hormoon prolactine in het lichaam leiden. Prolactine kan ervoor zorgen dat je eisprong uitblijft. Ook heroïne vergoot de hoeveelheid prolactine in het lichaam. Tot slot kunnen cocaïne, heroïne en morfine tot vruchtafwijkingen leiden.
Stress
Wie kent er niet een dergelijk verhaal? Een stel dat al jarenlang keihard probeert zwanger te worden raakt onverwacht zwanger wanneer ze samen op vakantie zijn. Stress, bijvoorbeeld veroorzaakt door het krampachtig met een zwangerschap bezig zijn, kan je vruchtbaarheid namelijk negatief beïnvloeden.