Tips om vruchtbaarheid te bevorderen

Tips om vruchtbaarheid te bevorderen Niet voor iedereen is het realiseren van hun kinderwens iets van zelf sprekends. Er zijn een hoop vrouw en mannen die niet heel vruchtbaar zijn. Eet-, drink- en leefgewoontes kunnen hier een rol in spelen. Gelukkig zijn er een aantal tips voor zowel de vrouw als de man, om de vruchtbaarheid te bevorderen.

Stoppen met roken en drugs

Niet geheel verrassend zijn drugs en roken niet goed voor de vruchtbaarheid van zowel de man als de vrouw. Drugs vermindert niet alleen de vruchtbaarheid, maar is ook nog eens gevaarlijk voor het ongeboren kind.
De kans om zwanger te worden neemt aanzienlijk af als één van de partners een vaste rooker is. Je zult er zeker goed aan doen om te stoppen met roken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die roken minder vruchtbaar zijn en het sperma van rokende mannen van slechtere kwaliteit is.

Afvallen bij overgewicht

De kans om zwanger te worden is het grootst bij een normaal gewicht. Dit normale gewicht wordt berekend aan de hand van je BMI. Van overgewicht spreken we vanaf BMI 30. Een gezond BMI ligt tussen de 20 en 25. Indien je overgewicht hebt is het aan te raden om hier wat aan te doen voordat je probeerd om zwanger te worden. Tijdens de zwangerschap is het namelijk niet verstandig om te gaan lijnen.

Ondergewicht

Ondergewicht kan je net zoals overgewicht aan de hand van je BMI uitrekenen. Zorg bij een BMI van lager dan 20 voor extra zetmeelrijke voeding, zoals aardappelen, macaroni, spaghetti en eiwirijke voeding zoals kaas, boter, volle melk en vis.

Zwangerschapsdieeten

Er zijn verschillende zwangerschapsdieeten, deze dieeten zijn gericht op de juiste vitamines en andere voedingsstoffen die je helpen om zwanger te worden.

Stress verminderen

Een belangrijke factor voor onvruchtbaarheid is stress. Stress kan makkelijk ontstaan als zwanger worden niet wil lukken. Uit onderzoeken is gebleken dat stress de kans op een zwangerschap beperkt. Probber dus zelf de stress te beperken. Wil dit niet lukken ga dan eens bij de huisarts langs om advies rondom zwanger worden.

Minder alcohol

Overmatig gebruik van alcohol tast de menstruale cyclus aan waardoor de vruchtbaarheid afneemt. Af en toe een wijntje is niet slecht voor de vruchtbaarheid, het verhoogd namelijk het oestrogeen in het bloed. Tijdens de zwangerschap moet je natuurlijk wel van de alcohol afblijven.

Suplementen

Op de markt zijn verschillende voedingdssumplementen te vinden die de vruchtbaarheid voor zowel de man als de vrouw kunnen bevorderen. Deze pillen bevatten hormonen als oestrogeen, testosteron en progesteron. Door inname van de pillen worden deze hormonen in de bloedsbaan opgenomen. Naast vruchtbaarhied verhogen dit soort pillen ook vaak het libido. De oorzaak van veel vrouwen die niet zwanger kunnen worden ligt bij hormoonproblemen, deze suplementen zouden dit probleem moeten oplossen.

Er is geen garantie dat deze tips zullen leiden tot een zwangerschap, maar kunnen er wel aan toe bijdragen. Indien er geen verandering in de situatie komt dan is het aan te raden een vruchtbaarheidsonderzoek te laten doen. Mocht er niets aan de vruchtbaarheid gedaan kunnen worden dan zijn er tegenwoordig gelukkig alternatieve methodes om zwanger te kunnen worden. De kinderwens hoef je bij onvruchtbaarheid dus zeker niet op te geven.
© 2011 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Godin van de vruchtbaarheidDoorheen de eeuwen heen hebben vele culturen de Godin van de vruchtbaarheid aanbeden omdat zij doorheen het moederschap…
Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Zwanger worden wordt lastiger wanneer er bepaalde risicofactoren aanwezig zijn. Een flink deel van deze risicofactoren k…
Cafeïne en vruchtbaarheidCafeïne en vruchtbaarheidWat is de invloed van cafeïne op de vruchtbaarheid? Het anwoord is afhankelijk of we het hebben over de mannelijke vruch…
10 tips om snel zwanger te worden10 tips om snel zwanger te wordenDe meeste stellen zijn wel even bezig om zwanger te worden. Zelfs de meest gezonde mensen hebben een kans van 20 procent…

Zwangerschap: een ongewenste ervaring?Een zwangerschap kan (on)gepland en (on)gewenst zijn. Maar wat moet je doen als je het niet had voorzien en je niet voor…
Eerste symptomen van zwangerschapEerste symptomen van zwangerschapHet lichaam van de vrouw geeft al vaak signalen/symptomen, voordat een zwangerschaptest kan aangeven dat er sprake is va…
Bronnen en referenties
  • Freya.nl
Leveen (67 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.