Zwanger worden: ovulatietesten

Zwanger worden: ovulatietesten Zwanger worden kan alleen wanneer je onbeschermde geslachtsgemeenschap in je vruchtbare periode hebt. Deze vruchtbare periode vindt rondom de eisprong, het moment waarop de rijpe eicel vrijkomt en bevrucht kan worden, plaats. Met behulp van ovulatietesten kun je een voorspelling doen wanneer je eisprong plaatsvindt. Dit gebeurt aan de hand van het onderzoeken van de urine op aanwezigheid van de zogenaamde LH-piek.

Ovulatie

Er ontstaat een zwangerschap op het moment dat de zaadcel van de vader samensmelt met de eicel van de moeder. De eicel van de moeder is echter niet altijd bereikbaar voor de zaadcellen van de vader. Bij de geboorte beschikt de gemiddelde vrouw over ongeveer 200.000 tot 500.000 eicellen, waarvan er slechts 400 tot 500 rijpen en tijdens de vruchtbare jaren van de vrouw op een bepaald moment in de menstruatiecyclus vrijkomen, waarna zij bevrucht kunnen worden. Het moment waarop de eicel vrijkomt wordt de eisprong of ovulatie genoemd.

Wanneer vindt de ovulatie plaats?

De menstruatiecyclus van de gemiddelde vrouw bestaat uit ongeveer 28 dagen. Tijdens elke menstruatiecyclus wordt een eicel ontwikkeld. In de eerste helft van de menstruatiecyclus zijn er ongeveer 20 eicellen, welke afgegeven worden door de eierstokken. Deze eicellen beginnen allemaal te rijpen in zogenaamde follikels (met vocht gevulde blaasjes) en in de tweede week van de menstruatiecyclus, de week nadat je ongesteld geworden bent, komt de eicel die het hardst gegroeid is en volledig gerijpt is vrij uit de follikel. Deze gebeurtenis, die ongeveer 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie plaatsvindt, wordt de ovulatie of eisprong genoemd.

Ovulatietesten

Wanneer je zwanger worden wilt, wil je natuurlijk graag weten wanneer je eisprong precies plaatsvindt. De dagen rondom je eisprong bevind je je immers in je meest vruchtbare periode en is de kans op een zwangerschap bij geslachtsgemeenschap het grootst. Er zijn verschillende manieren waarop je het moment van de ovulatie in kunt schatten, zoals de Billings-methode of de temperatuurmethode. Beide methoden zijn echter vrij subjectief en in de praktijk erg lastig uit te voeren. Je kunt het moment van je eisprong ook inschatten met een ovulatietest. Ovulatietesten zijn testen waarmee je kunt onderzoeken wanneer je eisprong precies plaatsvindt.

Hoe werken ovulatietesten?

Er zijn grofweg drie soorten ovulatietesten te onderscheiden: de ovulatietest met speeksel, de ovulatietest met bloed en de ovulatietest met urine. Voor de ovulatietest met speeksel ontbreekt ondersteuning voor de betrouwbaarheid volledig, daarom kun je beter voor de ovulatietest met urine kiezen. Een ovulatietest met behulp van het bloed is ook mogelijk, maar vrij belastend en kostbaar.

Tijdens de menstruatiecyclus verandert de samenstelling van de hormonen in je lichaam. Sommige hormonen zijn op een zeer specifiek moment in de menstruatiecyclus sterk aanwezig, zoals het luteïniserend hormoon (vaak afgekort tot LH). LH geeft de rijpe follikel als het ware het laatste zetje, waarna het openbarst en de eisprong plaatsvindt. Na de piek in LH vindt de eisprong binnen ongeveer twee dagen plaats. LH komt ook in de urine terecht, waardoor je je eisprong indirect kunt bepalen door je urine te onderzoeken op een bepaalde aanwezigheid van dit hormoon.

Ovulatietesten met urine geven een indicatie van het moment waarop je eisprong plaatsvindt, maar kunnen geen heel nauwkeurige voorspelling doen. De LH-piek voorspelt op ongeveer twee dagen nauwkeurig wanneer de eisprong plaats zal vinden. Je kunt de ovulatietest daarom het beste tweemaal per dag doen. Houdt echter in je achterhoofd dat je in óók de dagen voordat je eisprong plaatsvindt kans op een zwangerschap hebt!

Ovulatietest uitvoeren

De meeste ovulatietesten hebben een vergelijkbare werking als een urine zwangerschapstest. Je druppelt wat urine op het teststaafje, en je leest vervolgens de uitslag af. De uitslag komt neer op "wel LH-piek" of "geen LH-piek".

Er zijn ovulatietesten van diverse merken, zoals Clear Blue en Predictor. Veel apotheken en drogisten hebben een eigen huismerk ovulatietest. Er zitten vaak meerdere ovulatietesten in één verpakking. Een ovulatietest kost gemiddeld €3 tot €5.
© 2012 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Wanneer je zwanger wilt worden kan het handig zijn om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Een ovulatietest kan je…
Hoe gebruik je een ovulatietest?Hoe gebruik je een ovulatietest?Niet iedereen kan even makkelijk kinderen krijgen. Sommige vrouwen zijn binnen een paar maanden zwanger, maar het komt b…
Bepalen van de ovulatie / eisprongBepalen van de ovulatie / eisprongAls je graag zwanger wil worden, ben je natuurlijk erg benieuwd op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Iedere mens…
Ovulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vastOvulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vastWil je zwanger worden dan is het belangrijk om te weten op welke dagen je vruchtbaar bent. Dit gaat om een korte periode…

Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Zwanger worden wordt lastiger wanneer er bepaalde risicofactoren aanwezig zijn. Een flink deel van deze risicofactoren k…
Zwanger worden: eisprong bepalen met de temperatuurmethodeZwanger worden: eisprong bepalen met de temperatuurmethodeWanneer je zwanger worden wilt, wil je graag weten wanneer je je vruchtbare periode hebt. Er zijn verschillende manieren…
Bronnen en referenties
  • Charlish, A. & Davies, K. (2004) Natuurlijke conceptie en zwangerschap. Uitgeverij Veltman Uitgevers
  • De Grient Dreux, A. (2004) Zwanger raak je niet vanzelf. Uitgeverij Spectrum.
  • http://www.woomb.org/bom/hormones/index_nl.html
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.