Hoe gebruik je een ovulatietest?

Hoe gebruik je een ovulatietest? Niet iedereen kan even makkelijk kinderen krijgen. Sommige vrouwen zijn binnen een paar maanden zwanger, maar het komt bij genoeg stellen voor dat het langer dan een jaar duurt voordat de vrouw zwanger is. Wanneer je graag kinderen wilt, is dit natuurlijk een grote teleurstelling. De meeste mensen willen het liefst op de natuurlijke manier kinderen krijgen. Je kunt de natuur een handje helpen door middel van een ovulatietest. Hiermee kun je testen op welke twee dagen je het vruchtbaarst bent. De kans om zwanger te worden is op deze dagen dus het grootst. Een ovulatietest is een handige mogelijkheid wanneer je niet makkelijk zwanger wordt. Hoe werkt een ovulatietest?

Hoe werkt een ovulatietest?

Met een ovulatietest kun je testen wat je twee vruchtbaarste dagen zijn. Op deze twee dagen is de kans om zwanger te worden het grootst. De periode rond je eisprong ben je als vrouw het vruchtbaarst. Tijdens deze periode wordt een hormoon afgegeven, namelijk het luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon zorgt ervoor dat er een eicel vrijkomt uit de eierstok. Dit wordt de eisprong genoemd. Net voor de eisprong heb je een verhoogde LH waarde. Dit wordt de eisprong genoemd. Net voor de eisprong heb je een verhoogde LH waarde. Dit wordt ook wel de LH piek genoemd. Aan de hand van deze waarde werkt een ovulatietest. Wanneer de ovulatietest een positief resultaat aangeeft, heb je op dat moment een verhoogde LH waarde. Dat betekent dat je op je vruchtbaarst bent. Wanneer je binnen 24 uur tot 36 uur na deze LH piek gemeenschap hebt, is de kans om zwanger te worden het grootst.

Hoe gebruik de test?

Een ovulatietest is vrij simpel in gebruik, toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om je menstruatiecyclus vast te stellen. Je menstruatiecyclus meet je als volgt. Dag één is de dag dat je ongesteld wordt en je cyclus eindigt op de laatste dag voor de volgende ongesteldheid. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, dan kan je ongeveer inschatten wanneer de eisprong zal plaats vinden. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld tussen de 21 en 36 dagen. Wanneer je jouw cyclus hebt vastgesteld, kun je bekijken op welke dagen je het vruchtbaarst zou moeten zijn. Rond deze dagen kan je beginnen met een ovulatietest om te bekijken of je op dat moment ook echt een LH piek hebt. Met onderstaande tabel kan je bekijken rond welke dag je LH piek wordt verwacht bij een cyclus van een x aantal dagen. Op deze dag begin je met de ovulatietest. Wanneer je een negatief resultaat hebt, doe je de dag erna opnieuw een ovulatietest. Dit proces houd je vol tot je een positieve ovulatietest hebt. Wanneer dat het geval is, is het tijd om gemeenschap te hebben om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Lengte menstruatiecyclus Begin ovulatietest
21 dagendag 5
22 dagendag 6
23 dagendag 7
24 dagendag 8
25 dagendag 9
26 dagendag 10
27 dagendag 11
28 dagendag 12
29 dagendag 13
30 dagendag 14
31 dagendag 15
32 dagendag 16
33 dagendag 17
34 dagendag 18
35 dagendag 19
36 dagendag 20

Welke ovulatietesten zijn er?

De meeste ovulatietesten werken aan de hand van je urine. Op de bijsluiter staat hoe je de ovulatietest precies moet gebruiken, maar over het algemeen plas je een paar seconden over het teststaafje heen. Een andere manier is om je urine op te vangen en het staafje er in te houden. Vaak kun je binnen enkele minuten zien of er een LH piek wordt waargenomen of niet. Ook staat vaak op de ovulatietest een controlescherm. Hierop kun je zien of de test gewerkt heeft. Dit soort ovulatietesten kun je maar één keer gebruiken. De dag erna zal je een nieuw staafje moeten pakken.

Een ander soort ovulatietest is een ovulatietest die werkt aan de hand van je speeksel. De structuur van je speeksel verandert op het moment dat je LH waarde stijgt. Deze soort ovulatietest werkt als een kleine zakmicroscoop. Je neemt wat speeksel uit je mond en je bekijkt dit door de microscoop. Wanneer je niet vruchtbaar bent, zal je allemaal kleine puntjes zien. Op de dagen dat je vruchtbaarheid toeneemt, dan zie je een dichtere structuur van allemaal streepjes. Het voordeel van dit soort ovulatietesten is dat je hem zo vaak kunt gebruiken als je wilt. Een nadeel kan zijn dat het beeld soms onduidelijk is en dat je daardoor nog niet weet wanneer je precies op je vruchtbaarst bent.

Conclusie

Wanneer je een ovulatietest gebruikt, dan heb je absoluut geen garantie dat je ook echt zwanger wordt. Een ovulatietest is alleen een middel om te bepalen wat je vruchtbaarste dagen zijn. Op deze dagen zou de kans het grootst zijn dat je zwanger wordt. Wanneer je niet makkelijk zwanger wordt, dan kan een ovulatietest je zeker helpen. Een ovulatietest werkt aan de hand van je LH waarde. De periode voor je eisprong is je LH waarde een stuk hoger dan normaal. Wanneer je een zogehete LH piek hebt, dan ben je op je vruchtbaarst. Een ovulatietest is heel makkelijk in gebruik, maar lees wel altijd goed de bijsluiter!
© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Wanneer je zwanger wilt worden kan het handig zijn om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Een ovulatietest kan je…
Ovulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vastOvulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vastWil je zwanger worden dan is het belangrijk om te weten op welke dagen je vruchtbaar bent. Dit gaat om een korte periode…
Zwanger worden: ovulatietestenZwanger worden: ovulatietestenZwanger worden kan alleen wanneer je onbeschermde geslachtsgemeenschap in je vruchtbare periode hebt. Deze vruchtbare pe…
Snel zwanger wordenAls je snel zwanger wilt worden dan kun je verschillende manieren gebruiken om te bepalen op welk moment je het meest vr…

Snel zwanger met de Lady-Comp babySnel zwanger met de Lady-Comp babyDe meeste stellen die zwanger willen worden, willen dit in veel gevallen zo snel mogelijk. Met de Lady-Comp baby is dit…
Wat is een 3D en 4D echo?Wat is een 3D en 4D echo?Wanneer je zwanger bent, dan krijg je twee medische echo's, namelijk met twaalf en twintig weken. De twaalf weken echo i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steid, Pixabay
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/zwanger-bevallen/waarom-sommige-vrouwen-moeilijk-zwanger-worden/
  • http://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/menstruatiecyclus/wanneer-ben-je-het-meest-vruchtbaar/item68078
Ladycurious (79 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.