Wat is een 3D en 4D echo?

Wat is een 3D en 4D echo? Wanneer je zwanger bent, dan krijg je twee medische echo's, namelijk met twaalf en twintig weken. De twaalf weken echo is bedoeld om te kijken hoe lang je precies zwanger bent en of het kindje goed groeit. De twintig weken echo is een stuk uitgebreider. Bij deze echo wordt je kindje uitgebreid op verschillende afwijkingen nagekeken. Je kan er als ouder ook nog voor kiezen om een pretecho te laten maken. Met een pretecho wordt echt de tijd genomen voor het uiterlijk van je kindje. Je kunt kiezen uit verschillende soorten pretecho's. De bekendste is de 3D echo. De nieuwste methode is de 4D echo. Wat is het verschil tussen deze twee echo's?

Wat is een pretecho precies?

Een medische echo is vooral bedoeld om te kijken of je kindje goed groeit en om te kijken of je kindje geen zichtbare afwijkingen heeft. Deze echo wordt eigenlijk altijd door je zorgverzekering vergoed. Een medische echo is niet uitgebreid en vaak krijg je ook maar enkele foto's mee. Het kan zijn dat je je kindje graag nog een keer wilt bekijken in de buik. Door een pretecho te laten maken, heb je deze mogelijkheid. Een medische echo is eigenlijk altijd een 2D echo, maar wanneer je een pretecho wilt, kun je kiezen uit een 3D en 4D echo. Met deze echo's kun je jouw baby duidelijk zien! Een pretecho moet je altijd zelf betalen, maar het is wel heel bijzonder!

Redenen voor een pretecho

  • Je wilt al voor de 20 weken echo het geslacht weten
  • Je wilt je kindje nog eens in de buik zien
  • Je wilt je kindje nog eens na laten kijken op verschillende afwijkingen
  • Je bent benieuwd naar het gezichtje van de baby
  • Je wilt een mooie foto of video

Wat is een 3D echo?

Een medische echo bestaat vrijwel altijd uit een 2D echo. Je krijgt bij deze echo een duidelijke doorsnede van je kindje te zien, maar zelf zul je nog niet veel kunnen herkennen. Kenmerken van bijvoorbeeld het gezichtje vallen helemaal niet op. Een nieuwe techniek waarbij dit wel mogelijk is, is bij de 3D echo. In plaats van de doorsnede krijg je je baby nu in 3D te zien. Door 2D foto's achter elkaar te plaatsen, wordt er diepte gemaakt in het beeld. Een lichaam of gezicht is op deze manier beter te zien. Het is vooral een bijzonder moment om het gezichtje van de baby voor het eerst te zien! Wat voor uitdrukking heeft hij of zij? Of misschien herken je wel typische familietrekjes! Het maken van een 3D echo is erg bijzonder, want het is het eerste duidelijke beeld wat je van je baby krijgt. Het is heel apart om al van tevoren te zien hoe je baby eruit ziet, maar ook na je zwangerschap is het een leuk aandenken.

Meer informatie over de 3D echo

De beste tijd voor een 3D echo is tussen de 20 en 34 weken. Vanaf 20 weken kan je het lichaampje goed zien. De meeste mensen kiezen er voor om een 3D pretecho vanaf 25 weken te laten maken. Het gezichtje is dan wat voller waardoor je een duidelijker beeld krijgt. Hoe groter het kindje wordt, des te moeilijker wordt het om heel het lichaam in beeld te krijgen, maar de meeste mensen vinden het gezichtje het belangrijkst. Tot 34 weken zwangerschap kan je hele mooie beelden van het gezichtje van je baby krijgen! Vanaf 34 weken gaan de meeste baby's indalen waardoor het gezicht niet meer goed in beeld komt. Een 3D pretecho kost over het algemeen tussen de 50 en 100 euro. Dit is afhankelijk van de kliniek, maar ook van de verschillende mogelijkheden. Hoeveel foto's krijg je bijvoorbeeld mee?

Wat is een 4D echo?

Het is soms onduidelijk wat nou precies het verschil is tussen een 2D, 3D en 4D echo. Bij een 2D echo zie je de doorsnede van de baby. Een 2D echo is vaak onduidelijk, maar wel zeer geschikt om je baby na te kijken op afwijkingen. Een 3D echo gaat verder. Bij een 3d echo worden de 2D beelden achter elkaar geplakt, zodat je een beeld van de contouren van je kindje krijgt. Op die manier kan je bijvoorbeeld het gezichtje zien. Bij een 4D echo worden deze 3D beelden weer achter elkaar gezet. Hierdoor is het mogelijk om bewegende beelden van je baby te zien. Je kan je baby bijvoorbeeld zien gapen of met zijn navelstreng zien spelen. Behalve foto's kan er ook een dvd van gemaakt worden. Zo kan je de bewegende beelden van je kindje later nog eens terug kijken.

Meer informatie over de 4D echo

  • Een 4D echo is van de drie mogelijkheden wel de duurste echo. Het ligt aan de praktijk waarbij je de pretecho wilt laten uitvoeren, maar gemiddeld moet je denken aan een bedrag van 100 tot 150 euro.
  • Wanneer je een 4D echo wilt laten maken, kun je deze het beste tussen de 24 en 30 weken laten uitvoeren. Je krijgt dan de duidelijkste beelden van de baby in je buik.


Lees verder

© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?Je bent zwanger, maar hoelang al? Als je zwanger bent wil je ook graag weten hoelang je in verwachting bent. Je krijgt n…
Echo: geslachtsbepaling pretechoEcho: geslachtsbepaling pretechoWanneer je in verwachting bent is het altijd spannend of het een jongen of een meisje wordt. Met een echo is geslachtsbe…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
De ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerIn de tiende week van een zwangerschap lijkt een baby al op een 'echt mensje', maar dan in het klein. Veel zwangere vrou…

Hoe gebruik je een ovulatietest?Hoe gebruik je een ovulatietest?Niet iedereen kan even makkelijk kinderen krijgen. Sommige vrouwen zijn binnen een paar maanden zwanger, maar het komt b…
Tips voor een gezonde zwangerschapTips voor een gezonde zwangerschapAls ouder wil je je kind zoveel mogelijk beschermen tegen slechte invloeden. Al zijn sommige aangeboren afwijkingen hela…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • http://baby-weetjes.jouwweb.nl/
  • http://prenatalezorg.simpsite.nl/Pretecho
Ladycurious (79 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.