Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?
Je bent zwanger, maar hoelang al? Als je zwanger bent wil je ook graag weten hoelang je in verwachting bent. Je krijgt niet meteen een echo, dus hoe kan je zelf berekenen hoelang je al zwanger bent? Om te weten hoelang je zwanger bent moet je uiteraard eerst zeker weten dat je zwanger bent. Als dit met zekerheid vastgesteld is met een zwangerschapstest, dan kan je berekenen hoelang je zwanger bent. Hoe doe je dat?
De lengte van een zwangerschap is op verschillende manieren te berekenen. Een methode die veel zekerheid geeft is natuurlijk een echo, maar die krijg je lang niet altijd meteen als je zwanger blijkt te zijn. De meeste vrouwen willen echter graag weten hoeveel weken ze al zwanger zijn. Om zelf te berekenen hoe ver je zwangerschap gevorderd is, heb je nodig:
- (bij voorkeur de exacte) datum van de 1e dag van je laatste menstruatie.
- je cyclus (de ene vrouw heeft een cyclus van 21 dagen, de ander een cyclus van 28 dagen). Je cyclus is de periode tussen de 1e dag van een menstruatie en de volgende keer dat het weer je 1e dag is.
Hoelang ben ik zwanger?
Je bent zwanger, maar hoelang? Als je weet wanneer de 1e dag van je laatste menstruatie was, kan je vrij precies uitrekenen hoelang je zwanger bent. Bereken het als volgt:
- Wat was de 1e dag van je laatste menstruatie? Noteer deze datum.
- Om de hoeveel dagen ben jij gewend om ongesteld te worden? Dit is namelijk je cyclus. Bijvoorbeeld: 28 dagen. Noteer het aantal dagen.
- Bij een zwangerschap rekent men alle weken mee, dus ook alle dagen vanaf je 1e dag van je laatste menstruatie. Dit is omdat je in die periode zwanger moet zijn geraakt. Aan het eind van de bevalling neemt men ook weer een marge van twee weken rondom de uitgerekende datum. Een week ervoor en een week erna.
- De 1e dag van je laatste menstruatie is het punt waarvan je rekent. Bijvoorbeeld: als de 1e dag van je laatste menstruatie 1 januari zou zijn geweest, en je wilt op 16 februari weten hoelang je al zwanger bent, dan bevind je je met je zwangerschap in de 7e week van je zwangerschap.
Hoe weet je of je zwanger bent?
Je weet alleen zeker of je zwanger bent als je een zwangerschapstest gedaan hebt en deze geeft een positieve uitslag. Zwangerschapsverschijnselen zijn namelijk slechts een indicatie dat je mogelijk zwanger bent, en aangezien deze verschijnselen ook gemakkelijk verward kunnen worden met zogenaamde middenpijn (eisprong), en/of een op komst zijnde menstruatie, is het noodzakelijk om met een test vast te stellen om zeker te weten of je inderdaad zwanger bent.
Waarom moet je je cyclus weten?
Als je een korte cyclus hebt, bijvoorbeeld 21 dagen, dan kan je er vanuit gaan dat je waarschijnlijk in de eerste tien dagen van je cyclus zwanger bent geraakt. Dat kan ook bijvoorbeeld op dag 9, 10 of 11 zijn. Als je een langere cyclus hebt, bijvoorbeeld 28 dagen of langer, dan is de eisprong ook later opgetreden en dus is de bevruchting ook later tot stand gekomen. Dat kan bijvoorbeeld dag 12, 13 of 14 zijn. Bij een onregelmatige cyclus wordt het lastiger uit te rekenen. Het is dan wachten tot er een echo wordt gemaakt om meer zekerheid te krijgen.
Echo, hoelang ben je al zwanger?
Met een echo kan vrij exact worden vastgesteld hoelang een vrouw zwanger is. De echo meet de schedelomtrek van de foetus in verhouding tot de buikomtrek, en ook de afzonderlijke lichaamsdelen van de baby. Door veel wetenschappelijke ervaring kan de groei en leeftijd van de baby dus met een echo vrij precies worden vastgesteld. Men rekent dan in weken, maar ook de dagen kunnen worden aangegeven.
Waarom krijg je niet meteen een echo?
Zwangere vrouwen krijgen in Nederland tussen de 9e en de 12e week een echo. Eerder of later krijg je alleen een echo als daar een medische reden voor is. In de 9e tot 12e week is de beste tijd om een echo te laten maken om vast te stellen hoe ver een zwangerschap gevorderd is, dit is omdat een foetus dan heel gelijkmatig groeit. Voor de 9e week en na de 12e week, is het minder betrouwbaar om exact vast te stellen hoe ver een zwangerschap gevorderd is. Maar de techniek gaat steeds verder vooruit dus laat je bij het maken van een echo vooraf goed informeren hoe exact de resultaten van de gebruikte techniek zijn.
Wat is een pretecho?
Een pretecho is een echo die je puur laat maken voor je plezier. Je kunt kiezen uit:
- 2D echo (zwart-wit).
- 3D echo (met diepte en in kleur).
- 4D echo Opname van de baby in je buik bewegend beeld.
Hoeveel kost een pretecho?
De prijzen kunnen (prijsindicatie 2015) variëren van een paar tientjes tot meer dan 100,- euro.
Waarom maken ze in het ziekenhuis niet vaker een echo?
Omdat een echo duur is, en omdat het ook tijd kost voor medisch personeel. Het merendeel van de zwangerschappen verloopt immers normaal. De meeste kinderen komen gezond ter wereld, vandaar dat meerdere echo's alleen noodzakelijk zijn als men rekening houdt met grote of kleine problemen bij moeder of kind.
Lees verder