Ovulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vast

Ovulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vast Wil je zwanger worden dan is het belangrijk om te weten op welke dagen je vruchtbaar bent. Dit gaat om een korte periode rondom je ovulatie. Het is mogelijk om zeer nauwkeurig vast te stellen wat je meest vruchtbare dagen zijn door het afnemen van een ovulatietest. Dit doe je met hetzelfde gemak als een zwangerschapstest: het enige dat je nodig hebt is een test en je eigen urine. De methode is doorgaans veel betrouwbaarder dan de kalendermethode en de temperatuurmethode om de meest vruchtbare dagen in je cyclus te vinden.

Ovulatie en ovulatietest


Over de ovulatie

Ovulatie of eisprong is de term die gebruikt wordt om het moment aan te duiden dat een eicel uit de eierstok vrijkomt. Per menstruatiecyclus gebeurt dit één keer. Wordt de eicel kort na het vrijkomen uit de eierstok bevrucht door een zaadcel dan kun je zwanger worden. Zonder een eicel bestaat er niet de kans dat je zwanger wordt. Wanneer je dus graag zwanger wilt worden dan is het belangrijk om te weten op welk moment bij jou de ovulatie plaatsvindt. Je kunt hier dan rekening mee houden bij het kiezen van het moment waarop je gemeenschap hebt.

Gedurende je menstruatiecyclus rijpt er in één van je twee eierstokken één eicel. Heel af en toe komt het voor dat er twee eicellen rijpen. In dat geval bestaat de kans dat je zwanger wordt van een (twee-eiige) tweeling. Op het moment van de ovulatie of eiersprong 'ontspringt' er letterlijk een eicel aan de eileider en daalt deze vervolgens af richting de baarmoeder. Het is het FSH (follikel stimulerend hormoon) dat maakt dat de eicel kan rijpen. Dit hormoon zorgt ervoor dat er kleine blaasje of follikels gevuld met vloeistof ontstaan waarin de eicel kan rijpen. Ook worden hierdoor oestrogenen aangemaakt die ervoor zorgen dat het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder dikker wordt. Naarmate de dominante follikel rijper wordt gaat deze meer oestrogeen aanmaken. Hierdoor daalt het FSH maar stijgt juist de productie van LH (luteïniserend hormoon) en bereik je uiteindelijk de zogenoemde LH-piek. Dit is voor je lichaam hét signaal dat eisprong moet gaan plaatsvinden.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je zwanger wilt worden dan is het belangrijk om te weten wanneer je vruchtbaar bent, dat wil zeggen wanneer er een eicel klaar is om bevrucht te worden. Over het algemeen wordt aangeraden om in de periode van drie dagen voor tot drie dagen na de ovulatie te vrijen om de kans op een succesvolle bevruchting zo groot mogelijk te maken. Omdat zaadcellen ongeveer drie dagen kunnen overleven is het niet noodzakelijk om echt exact op de dag van de eisprong gemeenschap te hebben. De meeste kans op een bevruchting heb je wanneer je vlak voor of op de dag van de eisprong vrijt.

Hoe weet je wanneer je ovulatie plaatsvindt?

Wil je de kans om zwanger te raken zo groot mogelijk maken dan is het dus belangrijk dat je precies weet wanneer je ovulatie plaatsvindt. Dit moment is echter per vrouw verschillend. Gemiddeld gaat het om 11 tot 14 dagen voor de volgende menstruatie. Bij het uitrekenen van de juiste dag wordt vaak gezegd dat je moet gaan voor dag 14 van de cyclus. Als je een cyclus van 26 dagen hebt dan moet je dus uitgaan van dag 12. Gaat het om een cyclus van 30 dagen, dan kun je uitgaan van dag 16. Weet echter wel dat dit erg arbitrair is, uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat bijna de helft van de cycli variëren tot maximaal zeven dagen (Creinin, M. et al, 2004).

Wie zich erin verdiept heeft kan bij zichzelf soms 'ovulatiesymptomen' waarnemen. Zo hebben sommige vrouwen last van 'ovulatiepijn': een soort kramp in de zij die veroorzaakt wordt door de spanning in de zich met vloeistof vullende follikel. Ook verandert de kleur en textuur van de afscheiding die je kunt aantreffen in je ondergoed. Daarnaast is er op de dag van de eisprong sprake van een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur van circa 0,4 graden Celsius. Omdat dit te kunnen waarnemen is het echter noodzakelijk om over een langere periode een temperatuurcurve bij te houden.

Moment van ovulatie identificeren met een ovulatietest

Wil je op keiharde cijfers af kunnen gaan in plaats van je eigen gevoel dan kun je het moment van ovulatie ook vaststellen met een ovulatietest. Een ovulatietest is een test die het oestrogeen en het luteïniserend hormoon meet in de urine. De meeste tests geven je op basis hiervan je twee 'piekvruchtbaarheidsdagen'. Alhoewel de tests van verschillende merken onderling kunnen verschillen is het in de meeste gevallen zo dat je een teststrip onder je urinestraal moet houden of wat urine kunt opvangen in een beker en hier vervolgens de teststrip in kunt dippen. Door de teststrip vervolgens in de houder of cassette te stoppen wordt in enkele momenten een berekening gemaakt van je meest vruchtbare dagen. Over het algemeen zijn ovulatietesten minimaal 99% nauwkeurig in het waarnemen van de LH-piek. De bijsluiter bij de test geeft precies aan op welk moment je het beste kunt beginnen met testen.

Voor wie is een ovulatietest handig?

Het doen van een ovulatietest is handig voor een ieder die graag de kans om zwanger te worden wil optimaliseren door goed te weten op welk moment je het meest vruchtbaar bent. Wil je zwanger worden middels inseminatie dan is het natuurlijk helemaal van belang om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Wanneer je zelf al thuis de 'kalendermethode' (het tellen naar de 14e dag van de cyclus) of de temperatuurmethode (lichte temperatuursverhoging identificeren) hebt geprobeerd maar dit nog niet tot resultaat heeft geleid dan kun je het eens proberen met een ovulatietest. Misschien toont deze wel aan dat je er met je eigen berekeningen steeds net een beetje te ver naast hebt gezeten. Zoals eerder gezegd is het immers zo dat bijna de helft van de cycli variëren tot maximaal zeven dagen.

Verkrijgbaarheid

Ovulatietesten zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en apotheken, evenals via diverse webshops. Een verpakking bevat doorgaans meerdere sticks of strips zodat je enkele malen kunt testen. Het minimum aantal sticks of strips is meestal vijf, maar je kunt ook grootverpakkingen kopen van bijvoorbeeld 15 of 50 stuks. Je kunt onder meer een ovulatietest kopen van de volgende merken:
  • Clearblue
  • Test-Point
  • Easy Home
  • Predictor
  • 24Gezondheid
  • Test-it
  • Certain
  • Life Care
  • Sensitest
  • Testjezelf.nu
  • Kruidvat
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Wanneer je zwanger wilt worden kan het handig zijn om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Een ovulatietest kan je…
Snel zwanger wordenAls je snel zwanger wilt worden dan kun je verschillende manieren gebruiken om te bepalen op welk moment je het meest vr…
Hoe gebruik je een ovulatietest?Hoe gebruik je een ovulatietest?Niet iedereen kan even makkelijk kinderen krijgen. Sommige vrouwen zijn binnen een paar maanden zwanger, maar het komt b…
Eisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarEisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarHoe herken je de eisprong? Hoe herken je de ovulatie? Wanneer is jouw meest vruchtbare periode van je cyclus aangebroken…

Herstel na zwangerschap en bevallingHerstel na zwangerschap en bevallingHoe je zwangerschap en bevalling ook is verlopen, je lichaam heeft een topprestatie neergezet en je zult hierna weer moe…
Langdurig gebroken vliezen: kans op infectie bij babyLangdurig gebroken vliezen: kans op infectie bij babyEr is sprake van langdurig gebroken vliezen als de vliezen langer dan 24 uur zijn gebroken. Bij ongeveer negentig procen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sasint, Pixabay
  • https://www.oudersvannu.nl/zwanger-worden/bevruchting/eisprong-ovulatie/
  • https://www.zozwanger.nl/ovulatietest-bepaal-vruchtbare-dagen/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15451332 (Creinin, M. et al, 2004)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.