Herstel na zwangerschap en bevalling

Herstel na zwangerschap en bevalling Hoe je zwangerschap en bevalling ook is verlopen, je lichaam heeft een topprestatie neergezet en je zult hierna weer moeten herstellen. Herstel betekent niet dat je weer je oude kleding past, dat is alleen het uiterlijke plaatje. Innerlijke genezing en emotionele balans zorgen ervoor dat je weer lekker in je vel kunt gaan zitten. Door goed voor jezelf te zorgen en de tijd te nemen kun je meer genieten van deze speciale tijd met je kleintje.

Zwangerschap en ontzwangeren

Er wordt vaak gezegd ‘negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren’. Dat ontzwangeren betekent dat je lichaam moet bijkomen en herstellen om weer de oude te worden. Door te accepteren dat dit een een proces is dat een tijdje duurt en door niet meteen te veel van jezelf te verwachten, help je jezelf om sneller te genezen. Vrouwen die alles weer te snel oppakken krijgen vaak op een later tijdstip een terugslag. Geef je lichaam de tijd en kans om weer in balans te komen.

De eerste weken na de bevalling

Direct na de bevalling gebeurt er enorm veel in je lichaam. Naast dat je ineens een klein mensje hebt dat voor zijn complete verzorging van jou afhankelijk is, is je eigen lichaam volop bezig om bij te komen. Deze eerste weken kunnen overweldigend zijn en voor sommige vrouwen is het best pittig. Het is fijn om je hierop voor te bereiden zodat het je niet overvalt en je op tijd hulp kunt vragen als je daar behoefte aan hebt.

Lichamelijk herstel na bevalling

Hechtingen

Als je op een natuurlijke manier bent bevallen kun je door een knip of het inscheuren van de huid hechtingen nodig hebben. Deze hechtingen worden vrijwel meteen na de bevalling gezet, met of zonder verdoving. In je kraamtijd worden ze regelmatig gecontroleerd door de kraamverzorgster om te bekijken of alles netjes geneest. Door na elk toiletbezoek even na te spoelen met lauw water (bijvoorbeeld met behulp van een kannetje of waterflesje) houd je de wonden goed schoon en help je ontstekingen te voorkomen.

Bekkenbodem

Je kunt je ook behoorlijk beurs voelen. Als je erg last hebt van zwellingen kan een koud kompres helpen om het ongemak te verlichten. Het is het belangrijk om zoveel mogelijk in bed te blijven liggen. Dit helpt om je bekkenbodem en eventuele hechtingen te ontlasten. Zodra je weer wat herstelt bent en je je goed voelt kun je vaak wat langer uit bed. Blijf die eerste weken wel genoeg (liggend) rusten.

Bron: Onbekend, PexelsBron: Onbekend, Pexels

Naweeën

Naweeën zorgen er de eerste paar dagen voor dat je baarmoeder weer krimpt tot de normale grootte. Als je borstvoeding geeft komen ze vaak op het moment van voeden. Ze kunnen nog best pijnlijk zijn en gaan vaak gepaard met bloedverlies. Dat bloedverlies houdt vaak lang aan (tot 6 weken is normaal) en wordt in de loop van de tijd steeds minder.

Herstel van keizersnede

Als je bevallen bent met behulp van een keizersnede blijf je vaak wat langer in het ziekenhuis. Als er verder geen complicaties zijn mag je vaak na twee tot vijf dagen weer naar huis. Herstellen van een keizersnede duurt wel zo'n zes weken en het is normaal dat je nog zo'n 3 tot 4 weken last hebt van zwakheid en vermoeidheid. Kijk erg uit met lichamelijke inspanning en til niets dat zwaarder is dan je baby.

Emotioneel herstel na bevalling

Naast het lichamelijk herstel is moet je ook emotioneel weer herstellen. De bevalling is een grote gebeurtenis en kan een grote impact op je hebben. Of het nou een positieve of negatieve ervaring was, het kan wat tijd kosten om dit te verwerken en een plekje te geven. Daarnaast is de kraamtijd lang niet altijd een grote roze wolk en dat kan voor gemengde gevoelens zorgen. Dit is heel normaal en er is zelfs een naam aan gegeven, de ‘kraamtranen’. Als de negatieve gevoelens blijven overheersen en je veel somberheid ervaart is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken en hulp te zoeken.

Bron: Thirdwheelphoto, UnsplashBron: Thirdwheelphoto, Unsplash

Herstel na zes weken

Rond zes weken na de bevalling vindt er vaak een nacontrole bij de verloskundige plaats. Als je herstel goed verloopt mag je waarschijnlijk weer voorzichtig gaan sporten. Intensieve sporten met veel impact zoals hardlopen kun je beter nog even vermijden, daarvoor is je bekkenbodem vaak nog niet voldoende genezen. Ook kun je beter nog geen buikspieroefeningen doen totdat je rechte buikspieren weer gesloten zijn.

Het is normaal dat je nog extra zwangerschapskilo’s met je meedraagt. Met regelmatige, lichte beweging zoals wandelen en gezond eten kun je weer rustig in vorm komen. Het is onverstandig meteen te gaan lijnen, zeker als je borstvoeding geeft. Je lichaam is nog volop aan het bijkomen en je hebt de voedingsstoffen en reserves nodig om weer in balans te komen.

Luister goed naar je lichaam. De ene vrouw herstelt sneller dan de andere, en je kunt zelf het beste aanvoelen wat je lichaam nodig heeft. Hoe beter je naar je lijf luistert, hoe makkelijker je herstel zal verlopen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Eveland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kwaaltjes en klachten na de bevallingKwaaltjes en klachten na de bevallingNiet alleen tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen te maken krijgen met allerlei kwaaltjes en klachten zoals hoofdpijn,…
BekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteit is een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Vervelender wordt het als de bekkeninstabi…
Hoe je kunt afvallen na de zwangerschap / bevallingHoe je kunt afvallen na de zwangerschap / bevallingNa de bevalling wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk je oude figuur weer terug. Al die maanden ben je alleen ma…
Ontzwangeren na je bevallingOntzwangeren na je bevallingOntzwangeren na je bevalling: wat is dat nu eigenlijk? Bestaat het wel en wat houdt het in? Betekent het een paar kraamt…

Ongemakken na de bevalling waarover niemand jou verteldeOngemakken na de bevalling waarover niemand jou verteldeNa de bevalling kun je enkele vreemde lichamelijke veranderingen waarnemen, waarover niemand jou ooit vertelde. "Waarom…
Ovulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vastOvulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vastWil je zwanger worden dan is het belangrijk om te weten op welke dagen je vruchtbaar bent. Dit gaat om een korte periode…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fancycrave1, Pixabay
  • https://www.dekraamvogel.nl/info-advies/herstellen-na-je-bevalling
  • https://www.verloskundigendronten.nl/kraambed/herstel-en-emoties-bevalling/
  • https://www.oudersvannu.nl/baby/kraamtijd/ontzwangeren-doet-lichaam-bevalling/
  • https://wij.nl/bevalling-keizersnee/artikel/lichamelijk-herstellen-na-een-keizersnee
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Pexels
  • Afbeelding bron 2: Thirdwheelphoto, Unsplash
Eveland (11 artikelen)
Laatste update: 13-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.