Tips voor een goed herstel na de bevalling

Tips voor een goed herstel na de bevalling Een bevalling is een grote gebeurtenis en heeft zowel lichamelijk als emotioneel nogal wat impact. In de eerste weken en maanden na de bevalling heb je je handen vol aan de zorg voor je pasgeboren baby. Hopelijk kun je volop genieten van deze speciale tijd. De kraamtijd is echter niet altijd een roze wolk en het kan een uitdaging zijn om ook goed voor jezelf te zorgen. Toch is juist die zelfzorg enorm belangrijk om goed en voorspoedig te kunnen herstellen.

Herstel in de kraamtijd

Je lichaam heeft een enorme prestatie neergezet en het heeft tijd nodig om daarvan te herstellen. In de eerste periode na de bevalling kun je veel lichamelijke ongemakken hebben. Door je in je zwangerschap alvast wat hierop voor te bereiden weet je beter hoe de kraamtijd er uit kan zien. Gelukkig kun je zelf veel doen aan je herstel.

6 tips om goed te herstellen na je bevalling:

Rust, rust, rust - slaap als je baby slaapt

Dit is dé tijd om je te laten verzorgen en andere mensen het werk te laten doen. Probeer de eerste dagen na de bevalling zoveel mogelijk te blijven liggen om je bekkenbodem te ontlasten. Slaap als je baby slaapt.
  • laat de kraamzorg een seintje geven als het kraambezoek te lang blijft hangen
  • vries van te voren maaltijden in of vraag aan bekenden of ze maaltijden willen brengen.
  • heb je meer kinderen? Schakel extra hulp of oppas in zodat je zelf nog even kan slapen of rusten.
  • je partner kan wellicht een weekje vakantie opnemen om te helpen.

Train je bekkenbodem

Je bekkenbodem heeft tijdens de zwangerschap en bevalling flink wat te verduren gekregen. Probeer deze zo snel mogelijk na de bevalling, bijvoorbeeld na een paar dagen, weer eens aan te spannen. Door deze spier regelmatig wat te gaan trainen bouw je weer wat stevigheid op in je bekken en daarmee stabiliteit in je hele lijf.

Spoel na elk toiletbezoek

Als je hechtingen hebt overgehouden aan de bevalling is goede hygiëne erg belangrijk. Spoel na elk toiletbezoek even met lauw water na. Dit is fijn omdat urine wat kan prikken. Het helpt mede om de hechtingen goed schoon te houden. Je kunt hiervoor een gewoon kannetje of flesje gebruiken, je hoeft niet iets speciaals aan te schaffen. Gebruik wel elke keer vers water. Je kunt ook kamillethee zetten en laten afkoelen, dit is extra verzachtend voor je huid.

Gebruik ijspacks bij zwelling of pijn

Als je erg beurs bent of last hebt van zwelling, kunnen ijspacks heel erg fijn zijn. Je kunt een normaal compres uit de vriezer gebruiken. Wikkel deze dan goed in een doek om kou-verbranding te voorkomen. Je kunt ook ijspacks van maandverband maken. Meng water, aloë vera en lavendelolie samen en spray dit op een schoon maandverband. Vouw deze weer terug en stop ze in de vriezer totdat je ze wilt gebruiken. Dit maandverband is handig omdat je veel bloedverlies kunt hebben na de bevalling.

Drink veel water

Zorg dat je veel water drinkt in de periode na je bevalling. Dit helpt je lichaam om afvalstoffen en overtollig vocht af te voeren. Als je borstvoeding geeft is het extra belangrijk om veel te drinken om uitdroging te voorkomen en je melkproductie op gang te houden. Zorg dat je altijd een fles water naast je bed hebt staan en drink bij elke voeding standaard een glas water.

Eet gezond en veel groen

Je lichaam is in volle herstelmodus en kan daarom alle hulp gebruiken. Als je ook nog borstvoeding geeft, gaan er veel waardevolle voedingsstoffen naar je kleintje. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je zo voedzaam mogelijk eet. Probeer zo vers mogelijk te eten met veel groene bladgroentes. Vermijdt lege calorieën als suiker en producten met veel toevoegingen. Het kan lastig zijn om genoeg tijd te vinden hiervoor, dus maak het jezelf niet te moeilijk. Een paar tips en ideeëen:
  • smoothies zijn zo klaar en je kunt er makkelijk een paar handjes spinazie aan toevoegen voor een groene boost.
  • soepen kun je makkelijk invriezen, je kunt van te voren een voorraadje aanleggen.
  • een schaaltje vers seizoensfruit is een goede snack. Eet er een handje nootjes bij zodat je goed verzadigd bent.
  • maak een lijstje voor de kraamzorg/manlief met makkelijke recepten of wensen.
  • vraag kraamvisite om een gezonde maaltijd of vers fruit mee te nemen.

Ga wandelen

Zodra je weer wat meer op de been bent en je je sterker gaat voelen, kun je lekker naar buiten. Elke dag een ommetje maken of een rondje wandelen door het park is een goede manier om te herstellen. Juist als je erg moe bent doet de buitenlucht vaak erg goed, en de rustige manier van beweging helpt om weer wat aan te sterken. Ga eerste een heel klein stukje (je moet ook weer terug), bijvoorbeeld door de tuin of straat. Ga elke dag een stukje verder en bouw langzaam op. Als je een bankje tegenkomt kun je even gaan zitten om zo je bekkenbodem even een pauze te geven.

Geef jezelf de tijd

Door goed voor jezelf te zorgen kun je vaak meer genieten van deze bijzondere fase. Geef jezelf de tijd om aan deze enorme verandering in je leven te wennen, het is nogal een verandering! Al kun je maar een of twee momentjes in de dag vinden, gebruik die tijd om even wat extra's voor jezelf te doen. Een snelle smoothie, een powernap, een blokje om … Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor je kleine zorgen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Eveland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zin en onzin over het opwekken van je bevallingJe bent zwanger en nadert de uitgerekende datum. Of misschien ben je er zelfs al voorbij. Hoe dan ook, je bent het zat e…
Tips om de bevalling op te wekkenTips om de bevalling op te wekkenWanneer je uitgerekende datum nadert, wil je natuurlijk graag dat je kindje geboren wordt. Maar soms laat de bevalling n…
Assistentie van kraamverzorgster bij poliklinische bevallingEen bevalling wordt begeleid door een verloskundige, zij kan hierbij wel wat hulp gebruiken. Als je thuis bevalt krijgt…
De voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisDe voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisSommige vrouwen zien erg tegen de bevalling op. Ze zijn bang dat het lang duurt en dat het erg pijnlijk is. Zeker bij ee…

Ongemakken na de bevalling waarover niemand jou verteldeOngemakken na de bevalling waarover niemand jou verteldeNa de bevalling kun je enkele vreemde lichamelijke veranderingen waarnemen, waarover niemand jou ooit vertelde. "Waarom…
Ovulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vastOvulatietest: stel je meest vruchtbare dagen vastWil je zwanger worden dan is het belangrijk om te weten op welke dagen je vruchtbaar bent. Dit gaat om een korte periode…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels
  • https://www.24baby.nl/geboorte/kraamtijd/fit-na-bevalling/
  • https://www.mamanatural.com/postpartum-essentials/
  • http://www.glowmagazine.nl/goed-herstel-na-de-bevalling/
  • https://www.verloskundigenpraktijkmeander.nl/data/2014/09/De-eerste-6-weken.pdf
Eveland (11 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.