Zin en onzin over het opwekken van je bevalling

Je bent zwanger en nadert de uitgerekende datum. Of misschien ben je er zelfs al voorbij. Hoe dan ook, je bent het zat en hoopt van ganser harte dat je kindje niet te lang meer op zich zal laten wachten. Wat kun je doen om de bevalling op te wekken? Hieronder lees je de meest gehoorde tips. Let op: van geen van deze tips is wetenschappelijk bewezen dat ze daadwerkelijk effect hebben! Alleen als je kindje en je lichaam er klaar voor zijn, zullen ze wellicht het laatste zetje geven voor je bevalling.

Volle maan

Lig je hoogzwanger in je bed naar volle maan te kijken, dan beginnen spoedig de eerste weeën. Er wordt beweerd dat er over het algemeen veel kinderen worden geboren met volle maan.

Eten en drinken

Drink bitter lemon of tonic, of eet een verse ananas. Deze voedingsmiddelen bevatten de stof kinine. Deze stof zou weeënopwekkend werken.

Drink frambozenbladthee. Dit zou zorgen voor een vlottere bevalling doordat het je weeën krachtiger maakt. Verder zou je sneller herstellen na die tijd. Zo vloei je minder lang en krimpt je baarmoeder sneller.

Eet scherpe dingen, bijvoorbeeld spaanse pepers.

Wonderolie

Neem wonderolie in (te koop bij de apotheek). Door de buikkrampen die je hiervan krijgt, kan ook je baarmoeder zich gaan samentrekken. Hierdoor kunnen weeën ontstaan.

Bewegen

Beweeg veel, in het bijzonder lopen en traplopen worden geadviseerd. Bewegen is sowieso goed voor je doorbloeding en de afvoer van overtollig vocht. Daarnaast zou de zwaartekracht een positief effect hebben op het indalen van je kindje.

Seks

Een stevige vrijpartij wordt wel beschouwd als hét middel om je bevalling op te wekken. In het sperma van de man zit het hormoon prostaglandine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederhals zachter en soepeler wordt. Verder trekt je baarmoeder samen door jouw orgasme, waardoor weeën kunnen ontstaan. Let op: Zijn je vliezen al gebroken, dan wordt vrijen afgeraden vanwege de kans op infecties.

Massage

In je voeten en handen zitten bepaalde drukpunten die weeën kunnen opwekken of versterken. Door deze drukpunten te stimuleren door middel van een massage zou je je bevalling kunnen bespoedigen. En of het nou werkt of niet, een massage is natuurlijk altijd fijn!

En als dat allemaal niet werkt?

Als je echt ver over de uitgerekende datum heen loopt of jouw toestand of die van je kindje daar aanleiding toe geeft, word je waarschijnlijk in het ziekenhuis ingeleid.

Lees verder

© 2009 - 2024 Appel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weeën opwekken; zo doe je dat!Weeën opwekken; zo doe je dat!Het kan voor zwangere vrouwen behoorlijk frustrerend zijn om 'overtijd' te lopen tijdens de zwangerschap. Toch gebeurt h…
Manieren om de weeën op te wekken (helpen in de bevalling)Tijdens je zwangerschap leef je naar de uitgerekende datum toe. Maar wat als de datum gepasseerd is en de baby is er nog…
Tips om de bevalling op te wekkenTips om de bevalling op te wekkenWanneer je uitgerekende datum nadert, wil je natuurlijk graag dat je kindje geboren wordt. Maar soms laat de bevalling n…
Geneesmiddelen tijdens de bevallingGeneesmiddelen tijdens de bevallingGeneesmiddelen tijdens de bevalling kunnen gebruikt worden om een dreigende vroeggeboorte tegen te houden of juist het o…

Zwanger: foetus is kleiner dan normaalZwanger: foetus is kleiner dan normaalTijdens de zwangerschap blijkt de foetus in de baarmoeder kleiner te zijn dan normaal is voor de duur van de zwangerscha…
Thuis bevallen of liever in het ziekenhuis?Thuis bevallen of liever in het ziekenhuis?In Nederland heb je de keuze om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. In vele andere Europese landen is dit niet mogel…
Bronnen en referenties
  • www.zwangerschapspagina.nl
  • www.babyinfo.nl
  • www.babybrabbel.nl
Appel (5 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.