Thuis bevallen of liever in het ziekenhuis?
In Nederland heb je de keuze om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. In vele andere Europese landen is dit niet mogelijk. Wanneer er geen complicaties bij je zwangerschap zijn, dan kan alles onder begeleiding van een verloskundige op een veilige wijze plaatsvinden. Een goede voorbereiding is belangrijk, dit voorkomt stress en misverstanden. Daarnaast zijn er enkele voorwaarden, je moet uitgerekend zijn tussen de 37 en 42 weken en binnen 30 minuten moet je een ziekenhuis kunnen bereiken.
Voordelen van een thuisbevalling
Thuisbevallen heeft verschillende voordelen, maar ook enkele nadelen. Daarom is het belangrijk dat je tijdens je zwangerschap al goed over de keuze nadenkt. Ontspannen is bij de bevalling erg belangrijk, in je eigen omgeving gaat dat eenvoudiger dan in het ziekenhuis. Je bent met mensen om je heen die jij vertrouwd. De gehele omgeving kun je van tevoren zelf bepalen. Daarnaast beschik je over je eigen badkamer en wc. Een bevalling loopt vaak vlotter, als de vrouw zich volledig kan ontspannen. Bij een thuisbevalling is de baby gelijk beschermd tegen de bacteriën die in jouw huis zijn. De baby komt niet in aanraking met onbekende bacteriën uit het ziekenhuis. De kans op complicaties die veroorzaakt worden door bacteriën is veel groter in het ziekenhuis. Een ander voordeel is dat je niet in de auto hoeft te stappen en je te haasten naar het ziekenhuis. Echter is het wel van belang dat er de gelegenheid is om als het nodig is toch de auto naar het ziekenhuis te kunnen pakken. Als het tijdens de bevalling toch noodzakelijk is, zal de auto klaar moeten staan. Dit is dan weer een nadeel. Bij een thuisbevalling lig je meteen al in je eigen bed. Dit kun je zien als een voordeel omdat je lekker in je eigen, vertrouwde omgeving bent. Maar het kan ook een nadeel zijn, omdat er veel troep bij komt kijken. Gelukkig zal de kraamhulp alle bende opruimen, zodat als jij er weer bovenop bent alles netjes is.
Thuis bevallen is even veilig als in een ziekenhuis bevallen. De verloskundige zal in beide gevallen de bevalling leiden. Aangezien de verloskundige bij een thuisbevalling over veel hulpmiddel beschikt, kan zij zelf veel handelingen verrichten. Als de verloskundige het niet zelf aankan, zal zij de gynaecoloog in het ziekenhuis zo snel mogelijk inlichten en zullen ze in het ziekenhuis klaar staan.
De verloskundige en kraamzorg
De verloskundige wil je niet te vroeg bellen, maar uiteraard ook niet te laat. Bel haar in ieder geval als je vliezen breken. Of als je hevige pijn hebt en er bloefverlies plaats vindt. Ook als de weeën om de 5 minuten opkomen en het je eerste bevalling is, mag je gaan bellen. Bij een tweede bevalling bel je als je al een uur lang om de 5 minuten weeën hebt. Wanneer je twijfelt altijd bellen. De verloskundige zal na het telefoontje zo dringend mogelijk komen. Het is van belang dat ook de kraamzorg wordt ingelicht zodat die klaar kan staan voor de opvang en assistentie.
De kraamhulp zal alle benodigheden klaarleggen. En blijft na de bevaling nog minimaal 2 uur. Ze zal de baby aankleden en verzorgen. De moeder zal ze helpen met douchen, het bed verschonen en de spullen opruimen. Ook zullen er controles plaats vinden van de hartslag, temperatuur en de baarmoeder. Daarnaast helpt ze met het geven van de eerste borstvoeding. Kies je voor kunstvoedig, dan zal de kraamhulp de voeding klaarmaken en alles duidelijk uitleggen.
Benodigheden voor de thuisbevalling
- Celstof onderleggers
- Grote onderlegger
- Kraamverband
- Steriele gaasjes
- Watten
- Desinfecterende zeep
- 70% Alcohol
- Navelklam
- Klossen
- Ondersteek
- Emmers
- Vuilniszakken
- Steriel verpakte luiers
- Flanelle luiers
- Extra kruik
- Extra kussen
- Oude lakens
- Matrasbescherming
- Digitale thermometer
- Nachthemd dat vies mag worden
- Kleertjes voor de baby
Alsnog naar het ziekenhuis
Het kan zijn dat de verloskundige besluit om tijdens of na de bevalling toch naar het ziekenhuis te gaan. De volgende redenen kunnen daarbij van toepassing zijn:
- De vliezen zijn langer dan 24 uur geleden gebroken. De vrije doorgang tussen de baby en de buitenwereld is groot, en de kans op infecties neemt daardoor toe. Ter controle wordt je naar het ziekenhuis gebracht.
- De baby heeft een onregelmatige hartslag. Het kan zijn dat de baby verstrengeld zit in de navelstreng. In het ziekenhuis beschikken ze over meerdere middelen om de baby veilig ter wereld te brengen.
- Groen vruchtwater geeft als teken dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft. Hierbij kunnen complicaties ontstaan, uit voorzorg wordt geadviseerd toch naar het ziekenhuis te gaan.
- Persweeën vinden al enige tijd plaats, maar de bevalling zet niet door. De baby heeft waarschijnlijk meer hulp nodig.
- De conditie van de baby is niet helemaal in orde, na de bevalling wordt zij/hij voor controle naar het ziekenhuis gebracht.
- De placenta laat niet los na de bevalling. Deze zal door een gynaecoloog in het ziekenhuis verwijderd worden.