Assistentie van kraamverzorgster bij poliklinische bevalling

Een bevalling wordt begeleid door een verloskundige, zij kan hierbij wel wat hulp gebruiken. Als je thuis bevalt krijgt de verloskundige hulp van de kraamverzorgster, maar ook in sommige ziekenhuizen is het gebruikelijk dat de kraamverzorgster de verloskundige assisteert bij een poliklinische bevalling. Wat is hiervan het voordeel?

Poliklinische bevalling

Een poliklinische bevalling wil zeggen dat de bevalling plaatsvindt in het ziekenhuis zonder dat hier een medische indicatie voor is. De zwangere vrouw wil dan liever in het ziekenhuis bevallen dan thuis. Als er geen bijzonderheden zijn tijdens en kort na de bevalling is het de bedoeling dat moeder en kind zo snel mogelijk weer naar huis gaan na de bevalling. Eigenlijk 'huur' je tijdens een poliklinische bevalling een kamer in het ziekenhuis. Mocht er onverhoopt iets misgaan tijdens de bevalling dan weet je in elk geval dat alle medische benodigdheden in de buurt zijn. Dit is voor veel vrouwen een geruststellende gedachte.

De verloskundige

Een poliklinische bevalling wordt begeleid door je eigen verloskundige. Je neemt contact met haar op wanneer je nog thuis bent en de ontsluitingsfase is begonnen. Je verloskundige zal (in overleg met jou) bepalen wanneer je naar het ziekenhuis mag gaan. Vervolgens belt de verloskundige naar het ziekenhuis om te vragen of er een kamer vrij is en om door te geven dat jullie er aan komen. Je verloskundige gaat dan gelijk met jou naar het ziekenhuis.

De kraamverzorgster

Bij een thuisbevalling wordt de verloskundige geassisteerd door de kraamverzorgster. Tegenwoordig is het zo dat in sommige ziekenhuizen de verloskundige ook wordt bijgestaan door de kraamverzorgster in plaats van door een verpleegkundige uit het ziekenhuis. Wanneer de zwangere vrouw en de verloskundige naar het ziekenhuis vertrekken waarschuwt de verloskundige ook de kraamzorg. Vervolgens komt er ook een kraamverzorgster naar het ziekenhuis.

Wat doet de kraamverzorgster tijdens de bevalling?

De kraamverzorgster doet eigenlijk hetzelfde als wat normaal gesproken een verpleegkundige zou doen tijdens de bevalling. Ze helpt de verloskundige waar nodig, bijvoorbeeld met het klaarzetten van spullen voor als de baby bijna geboren wordt. Maar ook zorgt ze voor de kraamvrouw, ze regelt drinken tijdens de bevalling en als je wilt kan ze bijvoorbeeld een nat washandje op je voorhoofd leggen. Direct na de bevalling zorgt de kraamverzorgster voor jou en je baby. Wanneer je borstvoeding wil geven, helpt ze met het aanleggen van de baby, ze kan de baby voor je aankleden en ze helpt je met douchen.

Mee naar huis

Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor dat de ziekenhuiskamer weer netjes en schoon wordt achtergelaten. Ze ruimt alle troep op en zet alles weer op de juiste plek. Ontsmetten van de kamer gebeurt later, maar alles moet er op het oog weer netjes en schoon uitzien. Je hebt de kamer immers 'gehuurd' tijdens je bevalling, dus deze dien je weer netjes achter te laten.

Vervolgens gaat de kraamverzorgster met jou en je baby mee naar huis. Wanneer je 's nachts bent bevallen zal zij je helpen met het opmaken van het wiegje, ze geeft je instructies over hoe je het wiegje veilig op kunt maken en over het gebruik van kruiken in het bedje. Ook geeft ze je nog wat tips voor de eerste nacht. Vervolgens kunnen jij en je baby gaan slapen en gaat de kraamverzorgster ook naar huis om te slapen. Zij zal de volgende ochtend weer terug komen om voor jou en je pasgeboren kindje te zorgen.

Voordeel van de aanwezigheid van de kraamverzorgster bij de bevalling

Het grote voordeel van de aanwezigheid van de kraamverzorgster bij je bevalling is dat zij precies op de hoogte is van hoe je bevalling is verlopen, of er nog complicaties waren, hoe je baby het deed direct na de geboorte en hoe jij je voelde. Tijdens de kraamweek (de week waarin de kraamverzorgster bij jou in huis komt om voor jou en je pasgeboren baby te zorgen) kun je dus met je eigen kraamverzorgster napraten over de bevalling zonder dat je haar eerst nog uitgebreid verslag hoeft te doen over hoe de bevalling is verlopen. Doordat de kraamverzorgster erbij was kun je goed met haar over de bevalling praten. Dit is prettig voor de verwerking van deze bijzondere gebeurtenis.

Ook is het zo dat je al een beetje bekend bent met de kraamverzorgster en je niet zomaar opeens een 'vreemde' in je huis hebt, zij heeft je immers meegemaakt tijdens je bevalling.
© 2016 - 2024 Faimro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken als kraamverzorgsterWerken als kraamverzorgsterDe kraamverzorgster speelt een belangrijke rol rond de bevalling. Zij verzorgt moeder en kind en de eventuele partner in…
De kraamverzorgsterAls je bevallen bent kun je niet alle taken in een keer weer op je nemen. De zwangerschap en de bevalling waren loodzwar…
Bloedverlies na de bevallingBloedverlies na de bevallingNa de bevalling is het heel normaal dat je enige tijd nog wat bloed verliest. Schrik niet als je hierbij vrij veel bloed…
Kraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg is de zorg die u krijgt in de eerste week van de kraamtijd, direct na de geboorte van een baby. Elke vrouw hee…

Blaren tijdens de zwangerschap: herpes gestationisBlaren tijdens de zwangerschap: herpes gestationisHerpes gestationis is een zeldzame auto-immuunziekte die zich vooral laat kenmerken door het ontstaan van blaren over he…
De werking van de schildklier rondom een zwangerschapDe werking van de schildklier rondom een zwangerschapDe schildklier is een belangrijk orgaan dat een grote rol speelt bij de vruchtbaarheid en zwangerschap. Als je een schil…
Faimro (3 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.