Kraamzorg regelen voor de kraamtijd

Kraamzorg regelen voor de kraamtijd Kraamzorg is de zorg die u krijgt in de eerste week van de kraamtijd, direct na de geboorte van een baby. Elke vrouw heeft in ons land recht op kraamzorg na de geboorte van een baby. Een kraamverzorgende komt u en de baby in de eerste week na de bevalling thuis verzorgen. Veel moeders maken daar gebruik van. De kraamverzorgster heeft veel kennis over pasgeboren baby's en de verzorging van moeder en kind. De kraamzorg helpt, neemt werk uit handen en adviseert. Hoe regelt u kraamzorg? Een kraamverzorgster (of kraamverzorger) is een verzorgende die de zorg voor de baby in de eerste week van
de kraamtijd (meestal voor een deel) op zich neemt. Ook de moeder kan de eerste week na de bevalling wel wat extra rust gebruiken. Ook kunnen vrouwen die voor het eerst moeder geworden zijn, van de kraamverzorgster veel leren over de verzorging en de voeding van de baby. Een kraamverzorgende is vrijwel altijd een vrouw omdat er voornamelijk vrouwen zijn die voor dit beroep kiezen.

Kraamtijd

De kraamtijd is een bijzondere tijd. Er is blijdschap om de geboorte van een baby. Het is ook een drukke tijd. Veel mensen komen op bezoek om de baby te bewonderen en de ouders te feliciteren. Zo kort na een bevalling kan dat erg vermoeiend zijn. Daarom is er kraamverzorging. Een ervaren verzorgende, die enkele uren per dag bij u thuis komt helpen om de baby te verzorgen. Ook zorgt de kraamverzorgster dat de moeder tot rust komt, en doet vaak licht huishoudelijk werk. Gedurende de kraamtijd went u aan de baby en de baby went aan de omgeving. De baby heeft tijd om in een dag en nachtritme te komen. De eerste zes weken na de geboorte worden de kraamtijd genoemd. Kraamverzorgenden regelen en controleren de volgende zaken:
  • Controle van het gewicht en de gezondheid van de baby.
  • Adviseert met betrekking tot voeding voor de baby.
  • Geeft informatie over borstvoeding en helpt bij problemen.
  • Luiers verschonen.
  • Controle van de moeder.
  • Baby in bad doen.
  • Baby aan en uitkleden.
  • Overige verzorging.

Kraamzorg regelen

Elke kraamvrouw heeft in Nederland recht op kraamzorg. Het minimum aantal uur waarop recht bestaat is 24 uur, te verdelen over 8 dagen. Het kraamcentrum bepaalt hoeveel uren kraamzorg er noodzakelijke is in de eerste week na de bevalling. Dit is afhankelijk van de conditie van de moeder en het kind, en van de thuissituatie. De kraamzorg wordt geïndiceerd volgens het landelijk indicatie protocol (LIP). Als u voor het eerst op bezoek gaat bij de verloskundige, krijgt u een formulier mee voor het regelen van de kraamzorg. U moet de kraamzorg in principe aanvragen voor de 16e week van de zwangerschap.

Kraamzorg financiële vergoeding

Het verschilt per verzekering wat u krijgt uitbetaald bij de geboorte van uw baby, ten behoeve van de kraamzorg. Zo zijn er nog meer verschillen. De ene verzekeraar bepaalt zelf welk kraamcentrum u krijgt toegewezen, de andere verzekeraar laat die keus aan u. Het is dus aan te bevelen om uw polis van uw verzekering goed na te lezen voordat u de kraamzorg aanvraagt. U kunt ook telefonisch informeren wat uw rechten en plichten zijn.

Familie of vrienden laten kramen

Hoewel de voordelen van een kraamverzorgster voor de hand ligt, kiest niet iedereen voor kraamzorg. Gedurende de eerste week na de bevalling is het echter wel belangrijk dat u regelmatig rust neemt en dat zwaar werk vermeden wordt. Een kraamverzorgster (of kraamverzorgende) neemt een groot deel van de verzorging op zich, zorgt ervoor dat u regelmatig kunt rusten en gezond eet, dat er licht huishoudelijk werk gedaan wordt en houdt de gezondheid en de voeding van u en uw kind in de gaten. Een kraamverzorgster komt echter dagelijks aan huis en niet iedereen vindt het prettig om een ‘vreemde’ bij de verzorging te betrekken. In dat geval kunt u kiezen voor kraamhulp van familie of vrienden. Als u besluit om familie (of een kennis) te laten kramen, krijgt u van de verzekering een financiële vergoeding. Dit geld mag u besteden zoals u zelf wilt. Het maakt de kraamtijd mogelijk extra persoonlijk als u geen vreemde verzorgende over de vloer heeft gedurende de eerste week na de geboorte. Als u daarvoor kiest, regelt u een familielid of goede kennis die bij u thuis de verzorging en het huishouden voor u op zich neemt.

Geldbedrag

Er zijn ook verzekeraars die u gewoon een bedrag uitkeren voor kraamzorg, ongeacht bij welk centrum of ongeacht hoe u de kraamhulp wilt regelen. Of dit in uw situatie zo is kunt u terugvinden in uw polis of u kunt het achterhalen door middel van een telefoontje naar uw zorgverzekering.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Eindelijk is je zwangerschapstest dan positief en ben je zwanger, maar wat moet er nu allemaal gebeuren? Wat komt er op…
De ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerMet 32 weken maakt de baby zich klaar voor de bevalling. De longen en het spijsverteringsstelsel zijn bijna 'af', waardo…
Zwangerschap: week 33 tot en met 36Zwangerschap: week 33 tot en met 36De 33ste tot en met de 36ste week van de zwangerschap, het aftellen is nu zo langzamerhand begonnen. Nog maar een paar w…
Wat kost en doet een verloskundige?Hoeveel betaal je voor een verloskundige? Verloskundige hulp wordt in principe volledig vergoed door de zorgverzekeraar.…

Geboorte van een kind: in detail bekekenDe geboorte van een ‘jong’ is in de natuur zowel een zeer gewone gebeurtenis als een uitzonderlijk moment. Bij de mens i…
Bang voor de (thuis)bevallingBang voor de (thuis)bevallingVroeger bevielen vrouwen gewoon thuis. Daar was niets bijzonders aan. Maar de moeder- en kindersterfte was door hde thui…
Bronnen en referenties
  • Baby-op-komst.nl
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 19-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.