Bang voor de (thuis)bevalling

Bang voor de (thuis)bevalling Vroeger bevielen vrouwen gewoon thuis. Daar was niets bijzonders aan. Maar de moeder- en kindersterfte was door hde thuisbevalling ook hoog. Tegenwoordig is thuisbevallen niet echt meer in. Vrouwen zijn vooral bang dat er iets met hen of het kind gebeurt. Waarom is thuisbevallen zo uit de gratie?

Thuisbevallen

Thuis bevallen gebeurt niet meer veel. In de jaren tussen 2005 en 2008 beviel nog maar 29 procent van de vrouwen thuis. In 1953 daarentegen kregen acht op de tien moeders hun kind gewoon thuis.

Waarom durven vrouwen niet meer thuis te bevallen?

Vrouwen gaan tegenwoordig veel eerder naar het ziekenhuis omdat ze denken dat de bevalling daar veel veiliger verloopt. Er zijn daar allerlei deskundigen die problemen kunnen oplossen als ze zich voordoen zo is het idee, terwijl dat thuis niet het geval is. Ook hebben vrouwen thuis niet de beschikking over allerlei apparatuur die levensreddend kan zijn.

Angst tijdens de zwangerschap

Uit een onderzoek naar angstgevoelens en zwangerschap is gebleken dat bijna 75 procent van de ondervraagde vrouwen (500 in totaal) bang is als ze zwanger zijn. Maar een kwart vindt het gewoon een hele leuke periode.

Waarom zijn vrouwen bang tijdens de zwangerschap?

Uit het onderzoek is gebleken dat de angsten bestaan uit:
  1. Bang voor afwijking van de baby
  2. Een miskraam
  3. Stress die het kind negatief kan beïnvloeden

Angst tijdens zwangerschap en bevalling komt ook voort uit meer willen en meer weten

Al die angsten hebben ook te maken met het feit dat alles tegenwoordig op te zoeken is. Via het internet is elke mogelijke aandoening te vinden, maar vooral ook wat er allemaal fout kan gaan tijdens een bevalling of zwangerschap. Bovendien willen mensen veel meer en dat is vaak niet allemaal mogelijk. Thuisbevallen met een ruggenprik bijvoorbeeld kan niet, omdat die ingreep in een ziekenhuis moet gebeuren. Bovendien zijn er dan zoveel keuzes dat het maken daarvan vaak weer te veel wordt.

Steeds vroeger naar de dokter bij zwangerschap

Die angsten en het gevoel dat vrouwen hebben om alles in de hand te houden uit zich ook steeds vaker in ziekenhuis en artsenbezoek. Vrouwen staan bij wijze van spreke nog met de zwangerschapstest in hun hand en maken dan al de eerste afspraak. Ook willen ouders steeds vroeger een echo maken. Nog niet zo lang geleden gingen vrouwen pas rond 3 maanden zwangerschap naar een verloskundige, terwijl ze anno 2010 al rond de acht weken daar op de stoep staan en anderen nog eerder.

Bevallen: je overgeven aan de natuur

Bevallen betekent in alle gevallen dat een vrouw zich onderdanig moet maken aan de wetten van de natuur. Het geweld dat daarbij vrij komt is overweldigend en oncontroleerbaar. Dat maakt vrouwen bang, zeker in een tijd waarin alles maakbaar lijkt. Wie in staat is om mee te gaan met wat er in dat lijf gebeurt en het gewoon te accepteren zal het gemakkelijker hebben dan iemand die koste wat het kost wil afwenden wat niet af te wenden is. Ook komt er bij een bevalling natuurlijk onzekerheid kijken. Vrouwen liggen er raar bij, hebben niets meer in de hand en moeten zich volledig overgeven. Er zijn voldoende cursussen waarbij een vrouw leert wat ze moet doen, maar als het dan werkelijk gebeurt, is dat toch een heel ander verhaal. Bovendien betekent een zwangerschap dat er allerlei gevoelens naar boven kunnen komen waarvan een vrouw niet wist dat ze ze had. Wie dan ook nog eens een druk leven leidt, heeft vaak moeite om dat allemaal te combineren.

Bevallingscoach of doula

In de Randstad worden vrouwen tegenwoordig al bijgestaan door een bevallingscoach, ook wel aangeduid met het woord doula. Zij moeten er voor zorgen dat vrouwen klaar zijn voor de bevalling en dat hun angsten worden weggenomen. In gesprekken vooraf aan de bevalling wordt inzichtelijke gemaakt hoe vrouwen in hun angsten staan. Dat zorgt ook voor een vertrouwensband. Tijdens de bevalling zelf staat de doula de vrouwen vervolgens bij. Er wordt gemasseerd, er wordt gezorgd voor een goede en veilige omgeving met licht en muziek en de vrouw die bevalt, kan met alles terecht bij de doula. In Amerika bestaat zo’n doula al veel langer en daar blijkt uit onderzoek dat zo’n persoon zorgt voor veel minder problemen omdat de vrouw veel relaxter is. De bevallingen duren zelfs korter is daar uit onderzoek gebleken.

Wat gebeurt er bij een bevalling wat zorgt voor angst en hoe kan die worden voorkomen?

Veel vrouwen vinden de bevalling erg spannend, omdat het nieuw voor ze is, maar ook omdat ze weten dat ze hevige pijn gaan lijden. Het is echter juist de angst voor eventuele pijn die leidt tot de aanmaak van adrenaline in het lichaam. Het lichaam bereidt zich daardoor voor om te vluchten of te vechten. Bloed en zuurstof trekken naar het hart en de ledenmaten en weg uit de baarmoeder. Terwijl de baarmoederspieren zich zouden moeten ontspannen om het kindje door te laten verkrampen ze juist. Dit leidt tot een pijnlijke bevalling. Ontspanning en vertrouwen leiden tot de aanmaak van oxitocine en endorfines die de spieren van de baarmoeder doen ontspannen en de pijn op een natuurlijke wijze bestrijden.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie rondom de bevalling: de thuisbevallingInformatie rondom de bevalling: de thuisbevallingZo'n vijfentwintig procent van alle vrouwen bevalt thuis. Een dergelijke bevalling wordt ook wel de 'thuisbevalling' gen…
Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
De doula, een “bevallingscoach”Ook bevallingsland is aan trends onderhevig. Vrouwen kunnen al enkele jaren gebruik maken van een kraamhotel naast de ge…
Doula bij de bevalling: mogelijkheden en kostenDoula bij de bevalling: mogelijkheden en kostenEen doula biedt vanuit een niet-medisch perspectief begeleiding bij een zwangerschap en bevalling. Waar begeleiding door…

Kraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg is de zorg die u krijgt in de eerste week van de kraamtijd, direct na de geboorte van een baby. Elke vrouw hee…
Het HELLP-syndroom: symptomen, behandeling en gevolgenHet HELLP-syndroom en ook preclampsie zijn ernstige ziektebeelden, tot zelfs levensbedreigend voor moeder en baby toe. D…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Doula Yvon Huijser uit Leeuwarden
  • Doula Anita van Avermaete uit Leeuwarden
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 24-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.